Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Tajuk-Tajuk PIM3104 PPG

Tajuk-Tajuk PIM3104 PPG

Ratings:

2.0

(1)
|Views: 229|Likes:
Published by Azie Zaki

More info:

Published by: Azie Zaki on Mar 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/19/2015

pdf

text

original

 
PIM3104 Pendidikan Aqidah Sekolah Rendah
Tajuk 1PENDIDIKAN AKIDAH SEKOLAH RENDAH1.Pengenalan Konsep Aqidah Dalam Islam1.1 Sinopsis
Mencari kebenaran adalah naluri setiap insan. Manusia memerlukan pegangan yangbenar dan betul untuk menjadi pegangan dan panduan hidup mereka. Apabila manusiamenemui kebenaran, jiwa dan hatinya akan merasa tenang dan yakin terhadap dirisendiri dan apa yang menjadi pegangannya. Hanya akidah Islam yang dapat menepaticiri-ciri ini kerana ia adalah dari Allah S.W.T. Akidah dari segi bahasa bermaksudsimpulan atau tali yang tersimpul. Dari segi syarak, akidah bermaksud kesimpulan yangtetap atau kepercayaan yang kukuh dalam diri yang berkaitan dengan ketuhanan dankepercayaan agama. Pendidikan akidah merupakan teras penting untuk menanamkankeyakinan manusia terhadap keEsaan Allah S.W.T. untuk mengabdikan diri danmendekatkan diri kepadaNya. Tujuannya ialah supaya manusia menjadi insan yangsoleh yang boleh merealisasikan segala tujuan hidup di dunia dan akhirat.
1.2 Hasil Pembelajaran
1.Menanamkan kepercayaan yang kukuh terhadap keesaan Allah dalam diripelajar 2.Menanamkan keyakinan kepada kekuasaan Allah serta dapat memelihara jiwadari menurut hawa nafsu3.Meneguhkan pendirian dan istiqamah terhadap perintah Allah dengan penuhkeyakinan.
1
 
PIM3104 Pendidikan Aqidah Sekolah Rendah
1.3 Kerangka Konsep Tajuk1.4 Konsep dan Definisi Akidah
Perkataan akidah berasal daripada perkataan bahasa Arab bermaksud simpulanikatan tali. Manakala, ilmu akidah ialah ilmu yang mempelajari dan menyelidikiperkara-perkara tentang ketuhanan, kerasulan dan perkara samiyyat atau perkara-perkara ghaib seperti syurga, neraka dan lain-lain. Akidah menurut pengertian istilah sebagaimana yang dinyatakan oleh Ibnu Taimiyahialah:a)Akidah dari segi bahasa bermaksud ikatan / simpulan atau tali yang tersimpul /perjanjian.b)Maksud ikatan ialah ikatan antara Allah dengan hambanya ada ikatan yangsebenarnya tidak terpisah dan tidak boleh dipisahkan, kerana Allah menjadikanhambanya supaya sentiasa tunduk dan patuh kepadanya dan Allahlah Pentadbir alam dan seluruh makhluknya. Dengan itu, ikatan yang memang tersedia ini diikat lagi dengan tali (agama) dengan terasnya ialah akidah keimanan kepadaketauhidan Allah, semakin kuat terasnya / tunjangnya, semakin kukuhlah ikatanyang sama sekali tidak mudah terputus. 
2
Pengenalan Konsep Akidah Dalam IslamDefinisi dandalil Asas Aqidahdalam IslamPerkara yangmerosakkanaqidahKepentingan Akidah
 
PIM3104 Pendidikan Aqidah Sekolah Rendah
c)
Maksud simpulan ialah simpulan antara Allah dengan hambanya ada simpulan(simpulan mati) yang sebenarnya tidak boleh diurai atau dirombak dengan begitumudah, seperti ibarat tali yang disimpul mati, ia tidak boleh diurai lagi kecualidengan memotongnya dengan pisau, maka terputuslah tali itu, lalu tidak dapatlahdigunakan lagi. Begitulah kalau diputuskan simpulan tali (akidah) dengan Allah inidengan keputusan yang muktamad.d)Maksud Perjanjian ialah perjanjian antara Allah dengan hambanya ada perjanjianyakin pengakuan hamba terhadap Tuhannya yang mengaku bahawa AllahlahTuhan dan Tuannya yang Maha Berkuasa ke atasnya, mentadbir alam seruajagatini.Para ulama memberikan maksud yang sama dengan Ibn Taimiyah di atas, iaitu berkaitandengan kepercayaan dan keyakinan atau pegangan yang diikat erat dan disimpul kuat didalam hati nurani seseorang yang beriman kepada Allah dan seluruh rukun iman yanglain sehingga tidak mungkin akan terputus.Takrif ini membawa erti, akidah berbeza dengan syariat. Syariat merupakan bebanankewajipan yang mesti dilakukan dalam bentuk praktikal. Manakala akidah adalah amalanhati yang berbentuk keyakinan. Akidah juga bukan amalan berbentuk praktik, ia hanyaperkara yang bersifat ilmiah yang wajib ke atas setiap muslim yang memepercayainya.Manakala syariat merangkumi ibadat dan muamalat.Menurut Imam al-Ghazzali (1058-1111M) akidah ialah: Berpegang dan membenarkan didalam hati secara yakin dan pasti tanpa sebarang keraguan dan syak.Daripada takrif yang dikemukakan ini, jelaslah kepada kita bahawa akidah itu mestilahbersumberkan dalil yang pasti dan meyakinkan. Ianya datang dari Allah S.W.T. dan atasdasar inilah terangkum di dalam beberapa persoalan akidah yang wajib diimani olehsetiap muslim.
Dalil Berpegang Kepada Akidah yang Benar 
 Akidah dalam Islam adalah berkisar perkara-perkara yang datangnya daripada wahyu,al-Quran dan al-Sunnah. Selain daripada sumber-sumber ini bukanlah akidah yangsebenar kerana ia tidak mungkin membuahkan keyakinan dan kepastian. Al-Quranadalah dalil yang paling nyata dan kuat. Antara firman Allah S.W.T.
3

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Jeffry Zein liked this
Shakila Fasihuddin liked this
Mohammad Shafiq liked this
Mohammad Shafiq liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->