Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
GENETIKA I EKSPERIMENT ZIVOTA

GENETIKA I EKSPERIMENT ZIVOTA

Ratings: (0)|Views: 50|Likes:
Odlican tekst o osnovnim zivotnim dilemama
Odlican tekst o osnovnim zivotnim dilemama

More info:

Categories:Types, Research, Science
Published by: Branislav Mihajlovic on Mar 07, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/03/2012

pdf

text

original

 
 
 
GENETIKA I EKSPERIMENT ŽIVOTANaučna dostignuća učinila su nam životlakšim i udobnijim, ali nisu uspjela da pobijedeproblem smrti. Smrt je životna činjenica. Da lisavremeni čovjek može da uživa u životu, kadaga iza ugla vreba smrt? Da li je ljudski život putizmeđu dvije bolnice, jedne u kojoj se rodimo idruge u kojoj ćemo umrijeti? Naučnici, ljekari icarevi su potpuno isti, kao i bilo koji siromah ibijednik, kada se nađu na samrtnoj postelji. Pos-toji li nada za pobjedu nad bacilom smrti?
Savršena ćelija
Da bismo odgovorili na pitanje smrti,moramo analizirati život. Gdje se to nalazi klicaživota u našim ćelijama? Prvo ćemo analiziratijednu od 100 hiljada milijardi ćelija koje senalaze u našem organizmu. Ćelija je osnovna je-dinica života (slika 6.1). Razlikuje se po obliku i veličini. Da bismo razmatrali prosječne ćelijepotreban nam je elektronski mikroskop.Ovaj mikroskop može ćeliju da uveća otprilike 200 000 puta - što predstavlja uveća-nje prema kojem bi mrav bio skoro jedan kilo-metar dugačak. Ipak, i pored ovakvog uvećanja,ne mogu se vidjeti svi detalji ćelije.
Izvori fizičkog i duhovnog zdravljaGenetika i eksperiment život
102103
Slika 6.2. Ćelija, jedro, hromozomi, DNK Slika 6.3.a.b.c. Umnožavanje DNK-a
 ABC
 
Ljudi, kao i višećelijske biljke i životinje,počinju život kao jedna ćelija. Kada ta ćelijadostigne određenu veličinu, ona se dijeli i obra-zuje dvije, pa četiri, pa osam ćelija. Dok se ćelijedijele, one se diferenciraju, te postaju mišićnećelije, nervne ćelije, kožne ćelije, koštane ćelije idr. Daljim tokom ovog procesa, mnoge od tihćelija se grupišu kako bi se oblikovala tkiva.
1
Ispod pihtijastog omotača bilo koje ćelijenalazi se tečnost zvana citoplazma. Unutar njeleži jedro, koje je od citoplazme odvojenotankom opnom. Jedro, koje liči na ogromni cen-tar za obradu informacija, jeste "mozak" slo-ženog sistema ćelije. U jedru se nalazehromozomi, od kojih svaki predstavlja ogromnubazu podataka. Hromozomi su sastavljeni oduvijenih DNK lanaca. Detaljni planovi svih sis-tema u ćeliji postoje šifrovani u ovim DNK lancima. DNK lanac nalik je spiralnoj zavojnicikoja je sastavljena od sekvenci četiri različitanukleotida (slika 6.2).Ova četiri različita nukleotida očigledno sualfabet od četiri slova. Zahvaljujući tom alfabetu,ogromni obim informacija, koji bi mogao da is-puni hiljade tomova enciklopedije, nalazi sešifrovan u molekulu DNK.
Izvori fizičkog i duhovnog zdravljaGenetika i eksperiment život
104105informaciona RNK informaciona RNK 
Slika 6.4. Otvaranje DNK, kopiranje šifre i formiranjeinformacione RNK Slika 6.5. Informaciona RNK ulazi u ribozom i daje in-formaciju za sklapanje amino kiselinaSlika 6.6. Proteini nastaju kao rezultat pravilnog redanjaamino kiselina na osnovu šifre iz informacione RNK 

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->