Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
57Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Limba Romana - Eseu pentru Bac

Limba Romana - Eseu pentru Bac

Ratings:
(0)
|Views: 7,143|Likes:
Published by Tase Gula

More info:

Published by: Tase Gula on Mar 11, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/22/2014

pdf

text

original

 
ROMANUL REALIST-OBIECTIV~ Per. Interbelica ~“Ion” (1920)Liviu Rebreanu
L. Rebreanu este creatorul romanului modern romanesc. Modernitatrea lui Rebreanu vizeazaobiectivitatea naratoriala, inteleasa ca echidistanta.Proza lui Rebreanu sta sub metafora devenirii in sensul ca toate personajele create de scriitor sunt supuse fie devenirii interioare, fie exterioare.Romanul este pentru Rebreanu o oglindire a interiorului scriitorului “o lume nascuta din lumeamea, care trebuie sa inceapa si sa se sfarseasca la fel.”Opera literara “Ion” este roman prin amplasarea actiunii desfasurata pe mai multe planuri, cuun conflict complex si prin prezenta unor personaje complexe.Romancierul marturisea ca a fost impresionat de o scena surprinsa la hotarul satului Prislop,cand un taran s-a aplecat si a sarutat pamantul “ca pe o ibovnica”. Scena i s-a intiparit inminte, l-a uimit, l-a obsedat si a fost fixata in desfasurarea epica a operei. Conflictul in careeste angajat Ion se inspira dintr-o alta intamplare petrecuta in sat : in taran instarit si-a batutcumplit unica fiica, pe Rodovica, pt ca a gresit cu cel mai becisnic flacau, acoperindu-l pe tatade rusinea de a se incuscri cu plebea satului.Actiunea romanului este plasata in satul Pripas si in imprejurimile acestuia, dar romanul oferao imagine veridica a intregului mediu social ardelenesc de la inceputul sec XX.
1
 
Satul vazut de Rebreanu e altfel decat cel din proza lui Sadoveanu sau din epicasamanatorista ; este un microcosmos social constituit pe relatii de tip economic, iadiferentierea sociala e apasatoare. Existenta oamenilor se inscrie intr-o ierarhie sociala binedeterminata, structurata dupa legile averii, dupa treptele propietatii.Mentalitatea satului reflecta fidel polarizarea indivizilor care il compun. De consideratie se bucura cei cu pamant mult. Astfel, George Bulbuc, mai putin istet decat rivalul sau, Ion, oriVasile Baciu, abrutizat de bautura, scandalagiu, ticalosit, sunt totusi indivizii respectati aicomunitatii, prestigiul lor fiind dat de avere.Satul Pripas este infatisat prin doua nuclee epice : taranimea ( destinul personajului Ion ) simica intelectualitate rurala ( Herdelea, Belciug ). Naratiunea se desfasoara pe doua planuri urmarite contrapunctic. Conflictele se nasc sievolueaza la nivelul fiecaruia dintre ele, dar apar si cateva situatii prin care planurile serelationeaza.Subiectul il plaseaza pe erou intre “Glasul Pamantului” ( chemarea iubirii stihiale) si “GlasulIubirii” ( chemarea dragostei umane), carora le raspunde pe rand.Ion le “aude” la inceput pe amandoua cu egala intensitate. Tentatiile care-i activeaza vointasunt initial simetric opozabile : daca vrea pamanturile, trebuie sa sacrifice iubirea, daca seinsoara cu Florica, ramane sarac. Ion are constiinta incompatibilitatii dintre planurile sale, dar in momentele-cheie, isi justifica la fel de hotarat alegerea.Cele doua “chemari” il aduc in conflict cu propria familie, cu Vasile Baciu si cu GeorgeBulbuc si, secundar, cu Simion Lungu, Belciug, Herdelea si autoritatile. Ion isi dispretuieste
2
 
 parintii pentru ca nu au stiut sa pastreze pamantul pe care l-au avut in tinerete, lasandu-i“numai saracia si necazul”.Scriitorul isi propune sa reprezinte prin Ion al Glanetasului pasiunea organica a taranuluiroman pentru pamantul “pe care s-a nascut, pe care traieste si moare”.Personajul se contureaza prin caracterizare directa ( trasaturile enuntate de narator sau de alte personaje, precum si autocaracterizarea ), dar mai ales prin caracterizare indirecta ( situarea inconflict, mediul in care traieste, relatiile cu celelalte personaje ). Principala trasatura decaracter a protagonistului poate fi identificata in ceea ce criticul Nicolae Balota numeste“obsesia posesiunii averii, dar si a iubirii”.Pe de o parte, Ion manifesta o relatie complexa cu pamantul pe care il percepe in trei ipostaze :mama, ibovnica si stihie.Pe de alta parte, nu lipsa de cumpatare a eroului in relatia cu pamantul-stihie determinamoartea sa, ci obsesia posesiunii manifestate in iubire. Caci Ion nu se multumeste sa detinatoate pamanturile, si-o doreste obsesiv si pe Florica.Raportul invingator-invins e rasturnat de mai multe ori. La inceput , batranul il umileste publicla hora , dar Ion se razbuna, ii seduce fata si-l face astfel de rusinea satului, silindu-l sa acceptecasatoria. Vasile Baciu il pacaleste, facand nunta, dar lipsindu-o pe Ana de zestrea sperata deginere.Tanarul ameninta cu judecata si chiar face demersurile necesare, intimidandu`l pe socru sidobandint, in cele din urma, atat ravnitele pamanturi.
3

Activity (57)

You've already reviewed this. Edit your review.
Mihaela Melnic liked this
sighenceab added this note
Uploader pune si tu undeva pdful ca il putem descarca si noi, si lasa un comentariu aici cu adresa de download. Avem si noi nevoie de el.
1 thousand reads
1 hundred reads
Mihaela Țurțurică liked this
Mihaela Țurțurică liked this
Mihaela Țurțurică liked this
Mircea Florea liked this
Adrianaa Petcu liked this
Animalus Maximus liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->