Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Www.referate.ro-stilul Stiintific 1edc9

Www.referate.ro-stilul Stiintific 1edc9

Ratings:
(0)
|Views: 253|Likes:
Published by Edd Edward Edy

More info:

Published by: Edd Edward Edy on Mar 12, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/04/2015

pdf

text

original

 
 Stilul stiintific
1.Autor, titluIn subsolul textului este indicat numele autorului, Constantin C. Giurescu, Dinu C.Giurescu, titlul lucrarii de unde este extras fragmentul, Scurta istorie a romanilor pentrutineret indeosebi.Titlul sugereaza ca fragmentul ar putea apartine unui text din sfera stiintifica. El indica untext de specialitate din domeniul istoriei: Scurta istorie a romanilor pentru tineret indeosebi.2.Tipul de discurs (text nonfictional, informativ).Discursul este nonfictional (poate fi identificat conform predominantei cuvintelor cu sensdenotativ si in conformiate cu sfera de referinta a cuvintelor).In text sunt folositi termeni cu sens denotativ:corpul omenesc, familie, mosteniriilingvistice; mosteniri sufixele;romanesti; etc.Discursul are functie referentiala.El transmite informatii stiintifice pe baza unui textinformativ.Primul enunt poate fi considerat un argument: Sub raportul limbii, cercetarileintreprinse [...] au putut stabili un numar de 160 (o suta saizeci) de termeni romanesti caresunt de origine geto-daca.Urmatoarele enunturi sunt menite sa exemplifice argumentul. E de notat faptul caexemplificarea argumentului se face atat prin recursul la termenii romanesti de originegeto-daca; cat si prin observatiile facute in legatura cu termenii care vor sporii princercetari ulterioare care ne vor arata si alte aspecte a mostenirii lingvistice...Ultimul enunt poate fi considerat o concluzie a ideii despre legatura termenilor romanesticu originea geto-daca: Ni s-au pastrat de la daco-geti si cateva nume de ape: in primul randDunarea, care deriva dintr-un Dunaris dacic; apoi Argesul din Argessos (la Herodotdiformat: Ordessos); Barzava, al carei nume se regaseste in orasul dacic Berzobis;Somesul: o inscriptie latina din tinuturile udate de acest rau vorbeste de Samus; este sigur ca romanii au pastrat vechiul nume, autohton. Acelasi lucru cu Oltul, Aluta in izvoarelelatine, si cu Tisa.3. Sfera de utilizare:www.referat.ro
 
Discursul este relevant pentrustilulstiintific si are relevant in domeniul istoriei si criticiiliterare.4.Elementele situatiei de comunicare Emitator-Receptor-Mesaj*Conform relatiei E-R (Emitator-Receptor)(Beneficiar)Emitatorul este specializat, respectiv o persoana abilitata in domeniul istoriei si criticiiliterare. Receptorul nu este prezent explicit, dar se poate presupune ca este puternicspecializat, respectiv tot o persoana abilitata in domeniul istoriei si criticii literare, saunespecializat, categorie din care fac parte cititorii care sunt interesati de aceasta tema.Relatia emitator-receptor este determinata de emitator prin numirea publicului-tinta (seadreseaza in special tinerilor, dupa cum reiese din titlul fragmentului).*Conform efectului mesajuluiMesajul vizeaza ca efect acordul cu informatia in masura in care informatia este corectastiintific si in masura in care este corect argumentata.*Conform functiei mesajului (scop)Functia mesajului este de informare, concentrata pe un subiect precis: legatura dintretermenii romanesti si originea geto-daca.Mesajul are si functie educativa: in masura in care textul este folosit in procesul invatarii inorele de limba, dar si in masura in care un receptor nespecializat doreste sa conoasca problema.*Conform incarcaturii emotionale a mesajuluiMesajul este neutru prin datele furnizate si prin tonalitate. Neutralitatea discursului estetipica textului stiintific.Autorul vizeaza o problema teoretica, exemplificata printr-uncontext cultural dat.5.Caracteristici ale stilului:a.
Corectitudine:
textul este alcatuit din enunturi construite in conformitate cu regulilegrmaticale si semantice. b.
Claritate
:descriere clara, logica, coerenta, obtinutaprin folosirea unor cuvinte al caror sens este consacrat si prin evitarea termenilor prea specializati.
 
c.
Obiectivitate:
continutul textului se refera la o problema reala, demonstrata stiintific.d.
 Accesibilitate:
limbajul poate fi inteles de specialisti dar si de elevi/studenti familiarizaticu terminologia, sau oricare alt cititor cu o monima specializare.e.
 Proprietatea termenilor:
termenii sunt folositi cu sensul propriu, denotativ (raport,limba, cercetari, termeni, origine etc.)f.
Sens unic (opera inchisa):
receptarea textului se face numai in sensul indicat de autor.
 BILETUL 2. Stilul stiintific
1.Autor, titluIn subsolul textului este indicat numele autorului,
Sorin Alexandrescu
, titlul lucrarii de undeeste extras fragmentul,
 Paradoxul romanesc
Titlul sugereaza ca fragmentul ar putea apartine unui text din sfera stiintifica, specialitateaistorie.2.Tipul de discurs (text nonfictional, informativ).Discursul este nonfictional (poate fi identificat conform predominantei cuvintelor cu sensdenotativ si in conformiate cu sfera de referinta a cuvintelor).In text sunt folositi termeni cu sens denotativ:
 paradox, istorie, cultural, european, geografia, latinitate,apartenenta, pamant, cultura, arte, caracter etc.
 Discursul are functie predominant referentiala.El formuleaza argumente referitoare lamodul in care poate fi interpretata paradoxul roman.Primul enunt poate fi considerat unargument:
 Primul paradox al domeniului roman se refera la pozitia sa in spatiul cultural european. Geografia si istoria au plasat Romania intre Europa centrala, Europarasariteana si Balcani, asemeni unei insule de latinitate pierdute intr-o mare slava siungara.
Urmatorul enunt are un caracter explicativ.
Spatiul roman s-a format astfel la frontiera a trei zone culturale diferite si, asemeni oricarui spatiu de frontiera, si le-aapropiat, diferentiindu-se in acelasi timp de fiecare din ele. [...]
 Ultimul enunt poate fi considerat o concluzie a ideii despre cultura si caracterul domanditde romani:
Romanii si-au creat propria lor cultura, acceptand un minim de elementecomune cu fiecare zona vecina, minim care facea posibil contactul cu aceasta si care a servit, in acelasi timp, tocmai pentru a o diferentia de celelalte zone vecine. Datorita uneiasemenea arte au reusit ei sa echilibreze caracterul, altminteri divergent, al acestor numeroase influente.
 3. Sfera de utilizare:Discursul este relevant pentru stilul st 717b122h iintific si are relevant in domeniul istoriei

Activity (5)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Deny Deny liked this
Baur Raluka liked this
Dorina Brasoveanu liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->