Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Laporan Kawad Kebakaran Skj2 2011

Laporan Kawad Kebakaran Skj2 2011

Ratings: (0)|Views: 393|Likes:
Published by Syednarol Nordin

More info:

Published by: Syednarol Nordin on Mar 13, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/09/2014

pdf

text

original

 
KAWAD KEBAKARAN SMKTK 2010
 
1
4 OGOS 2010
SMK TAMAN KENARI
PENGENALAN
Pada 4 Ogos 2010, satu Program Kawad Kebakaran (
 fire-drill 
) telah dibuat dengankerjasama Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Kenari dan Jabatan Bomba Kulim. Programini telah dirancang awal di luar pengetahuan guru-guru dan pelajar untuk menilai tahapkecekapan dan sensitiviti warga sekolah terhadap situasi kecemasan seperti kebakaran.Penggerak utama latihan kawad kebakaran ini ialah Tuan Haji Zainal Abidin bin Ahmad Turki.Pihak sekolah telah menjemput 2 orang Pegawai Bomba dan Penyelamat dari JabatanBomba Kulim iaitu Encik Saad bin Hassan dan Encik Khairul Rijal bin Affendi bagi menjayakanprogram latihan kawad kaki ini.
PERJALANAN PROGRAM KAWAD KEBAKARAN
Latihan Kawad Kebakaran bermula pada pukul 9.30 pagi apabila loceng kecemasan(deringan panjang tanpa henti) dibunyikan. Sehubungan itu semua murid telah mengikutarahan yang telah diarahkan oleh guru untuk ke kawasan selamat iaitu di padang sekolahsetelah masing-masing dapat mengenalpasti loceng kecemasan tersebut. Ketua-ketua tingkatanmembantu dan mengenalpasti bilangan pelajar mencukupi, manakala guru tingkatanmemeriksa kedatangan pelajar. Setelah diteliti, semua pelajar dan guru berjaya dan selamatberkumpul di kawasan padang sekolah.Catatan masa yang diambil oleh pelajar untuk berkumpul adalah sekitar 5 minit.
 
Piawaian masa yang ditetapkan oleh pihak Jabatan Bomba dan Penyelamat ialah tiga minit.Pegawai Bomba dan Penyelamat yang hadir untuk memantau latihan yang diadakan pada hariini, berpuas hati dengan catatan masa yang dicatatkan oleh murid-murid walaupun tidakmencapai standard yang telah ditetapkan. Pegawai tersebut menyarankan pihak sekolah perlulebih kerap mengadakan latihan ini bagi mencapai standard masa yang ditetapkan.
 
KAWAD KEBAKARAN SMKTK 2010
 
2
4 OGOS 2010
SMK TAMAN KENARI
Setelah selesai Latihan Kawad Kebakaran, guru Penolong Kanan HEM, Encik Ramanimemberi sedikit penerangan tentang tujuan latihan kawad kebakaran diadakan iaitu untukmemberi pendedahan kepada murid-murid tentang langkah-langkah awal bagi menghadapikejadian kebakaran yang boleh berlaku pada bila-bila masa di bangunan sekolah.Kemudian pihak Bomba dan Penyelamat Kulim telah mengadakan demonstrasimemadam kebakaran yang berpunca daripada sumber petrol dengan menggunakan alatpemadam kebakaran yang bersesuaian iaitu debu kering (
dry powder 
). Pihak bomba juga telahmemberi penerangan tentang penggunaan alat pemadam kebakaran jenis Karbon Dioksida(CO2) yg sesuai untuk kebakaran di kawasan tertutup contohnya di makmal computer. Alatpemadam kebakaran jenis ini boleh mengelakkan bahan atau peralatan elektrik dari rosak.Setelah selesai membuat demonstrasi memadam kebakaran, pelajar dan guru jugadiberi peluang untuk menggunakan alat pemadam kebakaran bagi memadamkan api yangberpunca daripada sumber petrol. Seramai 3 orang pelajar dan 2 orang guru tampil sebagaisukarela untuk mencuba memadamkan api kebakaran tersebut. Kelima-lima sukarela tersebutberjaya memadamkan api dengan kaedah yang betul dan masa yg singkat.Program ini berakhir pada jam 10.20 pagi. Pelajar dibenarkan bersurai dan digerakkansecara teratur ke kantin untuk rehat, manakala guru mengiringi Pegawai Bomba danPenyelamat untuk jamuan makan.Pegawai Bomba dan Penyelamat, En Khairul Rijal bin Affendi dan Encik Saad bin Hassantelah berterima kasih kepada semua warga sekolah kerana memberi kerjasama danmenunjukkan sikap yang baik sepanjang latihan kawad kebakaran sedang berjalan.
 
KAWAD KEBAKARAN SMKTK 2010
 
3
4 OGOS 2010
SMK TAMAN KENARI
PENUTUP
Latihan Kawad Kebakaran ini berlansung seperti yang dirancang. Namun begitu wakilpelajar lelaki yang telah membuat demonstrasi memadam api kebakaran telah mengalamikepedihan ringan pada kulit muka apabila terlalu terdedah dengan bahang kebakaran semasamemadamkan api, namun demikian keadaan itu dapat ditangani dengan baik setelah gurumembawanya ke bilik air dan mukanya dibasahkan dengan air mengalir seperti yangdinasihatkan pegawai bomba. Sehubungan itu latihan ini telah mewujudkan nilai kerjasama,bantu-membantu, keprihatinan, sensitiviti, seluruh warga sekolah.Disediakan oleh, Disemak oleh,(Nur Hamizah binti Hamidon) (En. Ramani A/L Nathianathan)

Activity (4)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
brandontan liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->