Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Spiros Spiromilios-shqiponja e Himares

Spiros Spiromilios-shqiponja e Himares

Ratings: (0)|Views: 222 |Likes:
Published by herodot_25882
Në Historinë e Kohës së Re të Himarës, vend të veçantë veçantë i takon veprim-tarisë ose bëmave të bijve të një familje të shquar himariote- familjes së Spiromilajve. Ndër ta është shquar përveç të tjerëve. Prijësi “Αρχιγος” i Himarës, i njohur edhe me pseudonimin“Shqiponja e Himarës”. Si bir i ndenjë familjes së tij, Spiro Spiromilio trashëgoi dhe mbarti tiparet më të mira të traditës dhe zakoneve himariote: karakterin, besnikërinë, trimërinë, qëndrueshmërinë dhe konseguencën. Sipas kujtimeve të miqve dhe të afërmëve në biseda të ndryshme ai i shmangej të fliste prë vet veten dhe kur rrethanat e detyronin, për një gjë të tillë, gjëndej kurdoherë ngushtë. Gëzonte të gjitha dhuntitë e një heroi legjendar i tipit homerik.
Në Historinë e Kohës së Re të Himarës, vend të veçantë veçantë i takon veprim-tarisë ose bëmave të bijve të një familje të shquar himariote- familjes së Spiromilajve. Ndër ta është shquar përveç të tjerëve. Prijësi “Αρχιγος” i Himarës, i njohur edhe me pseudonimin“Shqiponja e Himarës”. Si bir i ndenjë familjes së tij, Spiro Spiromilio trashëgoi dhe mbarti tiparet më të mira të traditës dhe zakoneve himariote: karakterin, besnikërinë, trimërinë, qëndrueshmërinë dhe konseguencën. Sipas kujtimeve të miqve dhe të afërmëve në biseda të ndryshme ai i shmangej të fliste prë vet veten dhe kur rrethanat e detyronin, për një gjë të tillë, gjëndej kurdoherë ngushtë. Gëzonte të gjitha dhuntitë e një heroi legjendar i tipit homerik.

More info:

Published by: herodot_25882 on Mar 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/17/2012

pdf

text

original

 
 
SHQIPONJA E HIMARËS
-
SPIROS SPIROMILIOS
 
( 1864-1930)
Prof. Dr. Priamos BOLLANOS
 
 Në Historinë e Kohës së Re të Himarës, vend të veçantë veçantë i takon veprim-tarisë ose bëmave bijve një familje shquar himariote- familjes Spiromilajve. Ndër ta është shquar përveçtë tjerëve. Prijësi “
Αρχιγος
” i Himarës, injohur edhe me pseudonimin“Shqiponja eHimarës”. si bir i ndenjë familjes së tij,Spiro Spiromilio trashëgoi dhe mbartitiparet më të mira të traditës dhe zakonevehimariote: karakterin, besnikërinë,trimërinë, qëndrueshmërinë dhekonseguencën. Sipas kujtimeve të miqvedhe të afërmëve në biseda të ndryshme aii shmangej të fliste prë vet veten dhe kur rrethanat e detyronin, për një gjë të tillë,gjëndej kurdoherë ngushtë. Gëzonte tëgjitha dhuntitë e një heroi legjendar i tipithomerik. Me veprën e vet u impononterespektin dhe mirënjohjen jo vetëmmiqve, por edhe kundërshtarëve të vet.Është kjo arësyeja, që mbi bazën pikëpamjeve politike, botëkuptimit dhekëndit të trajtimit të ndryshëm tëndodhive dhe ngjarjeve historike, nëkohën kur jetoi dhe veproi SpiroSpiromilio, janë shkruar dhe të janë dhënë mendime të ndryshme, kryesisht tëkundërta, në Shqipëri, në Himarë në vendlindjen e tij, por dhe në Greqi.Këndej, fanatikët dhe ithtarët besnikë të besimit islam, siç shkruan në kujtimet eveta Eqerem Bej Vlora, Spiro Spiromilon e kanë trajtuar dhe e trajtojnë nga pozitat enjë nacionalizmit të ngusht dhe të egër, duke e karakterizuar “ renegat”, “ tradhtar”.grekofilë”etj. Ndërsa në krahun tjetër, në Himarë dhe në Greqi, jeta dhe vepra e tijështë trajtuar e paraqitet e një luftëtari patriot dhe të një heroi kombëtar, që u dhëhoqihimariotët në Çlirimin e Atdheut të tyre nga, sundimi shumë shekullor osman dhe për  bashkimin e Himarës me shtetin amë- Greqinë:Kujtimet nga tregimete jetës fëminore, dhe të përrallave për heronjtë dhe trimatlegjendarë të treguara në vitet e ledhatimeve dhe përlëdhelive foshnjore, nga imgjyshe dhe im atë, për shkak edhe të emrit tim homerik që mbart edhe sot, vënë gjatë pagëzimit nga një pinjolle e kësaj familjeje, nga e nderuar Niqi Spiromilio, e bija e të paharuarit Nikollaos Spiromilios, vëllait të Kryetarit të Himarës, më ngacmoninshpesh dhe më shtynin të shkruaja diçka për jetën dhe veprën e këtij Luani të madh. Endjenja për detyrë këtë edhe për faktin, sepse brezi i ynë që jetoi kaq gjatë në kushtete një nacionalizmi të theksuar, dhe nën një regjim të egër dhe të izoluar, të një frymetepër agresive anti himariote dhe anti helene dhe të shtrëmbërimit të të vërtetave1
 
historike për Himarën dhe himariotët, kur formimi ideologjik dhe politik ishte dhembetet edhe sot krejtësisht i njëanshëm, e ka për mission historik të japë mendimet etij, me qëllim që brezat e rinj dhe ata që do të vijnë, të mos jenë rob dhe as të bienviktimë të predikimeve antihistorike dhe fantazirave utopike, të veshura me manteline nacionalizmit ekstrem e me pasoja reale, të hidhura dhe mjaft tragjike, sidomos për Himarën dhe banorët e saj.Këtë detyrë ma lehtësoi shumë edhe njohja me një bibliografi mjaft të pasur shkruar nga autorë të huaj, kryesisht grek por edhe francez,Italian etj, me objekt ngjarjet historike dhe kohën në të cilën jetoi dhe veproi
 Shqiponja e Himarës
”- Spiro Spiromilio.1.Spiros Spiromilios lindi më 1864, në një familje të shquar në Himarë, sot qytet nëJugperëndim të Shqipërisë, në brigjet e Detit Jon, në atë kohë nën PerandorinëOsmane. Ishte oficer i Xhandarmërisë Greke, me një përvojë të çmueshme të fituar nëngjarjet e Maqedonisë. I njohur si luftëtar frontit maqedonas, nip i luftëtarit trim tërevolucionit të 1821- Spiridon Milios, në moshën 22 vjeçare ( 1884) u mobilizua nëxhandarmërinë greke me detyrën e rreshterit .Ishte anëtar iShoqërisë Kombëtare dhe në luftën jo të sukseshme Greko-turke tëvitit 1897, nga ku u përfshi me njësi të vacantëtë Shoqërisë në trupën ( fallagën) Epirotas të kolonelitM.Boçari. Duke patur kurdoherë si synim kryesor çlirimin e Epirit, trupa e nëntogerit të xhandarmërisëSpiros Spiromilios transferohet në krahinën e Lurus dhemorri pjesë në përleshjet e lartësisë së Nikopoleos përpara. Grykëderdhjes së Salahorit. Në fillim të vitit 1902 ritkhehet në frontin e Maqedonisë duke përballuar me sukses në Trikalla mercenarë të komitëvetëve bullgarë, që kalonin kufirin për t’u furnizuar me armatime. Më 1903 bashkëpunoi me Konstandinon Mazaraki për dërgimin e armatimit ushtarak në Maqedoni dhe për hyrjen në 11 luftëtarëve të parë kretas. Në vjeshtën e vitit 1904, me gradën e.vendoset në Konsullatën eSelanikut (me pseudonimin Suris) dhe bashkëpunon me Llambro Koromila për organizimin e frontit maqedonas. Gjatë punës për krijimin e rrjetit agjenturor nëshërbim të këtij fronti, bashkëpunon me oficere dhe me himariotë të tjerë të përfshirënë trupën e Pavllos Mellas, si Vangjel Ruci e të tjerë, kanë qënë pjesëmarrës nëfrontin maqedonas. Spiro Spiromilio vepron në këtë kohë në zonën e Manastirit, kumbledh informata me vlerë për forcat turke dhe bullgare dhe përballon me sukses propagandën antihelene rumune dhe bullgare. Në fillim të vitit 1905 urdhërohet të kthehet në Athinë për të marrë udhëzime meqëllim të organizimit të frontit në zonën e Vermiut dhe të Maqedonisë Qëndrore, nëmënyre që bullgarët të bllokohen në veri të vijës Gradenica- Bahova- Resna dheBeles- Dhoirani-Petrici. Pas seminarit kualikues trupa e Spiromilio ( këndej e tutje me pseudonomin Kapetan Athalis Bua ) e përbërë nga 35 burra dhe me zëvëndës-komandant togerin Liberopullon, do të vendoset në Karaxovën e Vogël, për rrethBahovës, në bashkëpunim me trupat Akrita ( Mazaraqi), Kodhru ( Moraiti ) dheMatapa (Anagnostaqi). Në trupën e Mazaraqit sekretar ishte Niko Spiromilio.Të katër trupat e mësipërme, pas kremtimit të përbashkët të Pashkës më 18 prill1905 në Vulagmeni të Attikës, nisen brënda natës me avulloren “Qefalinja” ngaPirrea për në Cajezi, në brigjet e Pinit. Prej andej shkojnë në Kishën e Komninit kuqëndrojnë një javë. Natën e 27 prillit, me avulloren “Ahilleos” kalojnë përsëri2
 
Thermaikon dhe, së fundi, me varka dhe trapë, pas shumë vështirësish për gjetjen e brigjeve të përshtatëshme, zbresin te Shën Jani, në veri të Korinit. Nga Shën Jani, trupat e Spiromilios dhe të Mazaraqit, me drejtues e zbulues JeorjiTasson dhe doktorin Antonaqin që i prisnin në bregjet detit, nisen përmes Palianësdhe manastirt të Makrirahis ( Qafës se Gjerë) për në rrëzën e Olimpit. Më 2 maj përmes rrugës Rahias- Kumarias mbrijnë në Vermiun e Sipërmë, ku i pritën nëkasollet e tyre nga sarakacani Kapulas dhe vllahu Xristovasilis Serbis. Këtu me njëherë fillon njohja ( rikonjicioni ) i zonës dhe marrin takim me doktorin Perdhikarindhe organizatën e Nausas.Përleshja e parë luftarake, me pjesë të trupave turke jepet më 5 maj në Subanica.Më 14 Maj, kapetan Bua, së bashku me Kacigarin, i drejtohen Saraqinovës meobjektiv Bahovën. Gjatë kalimit të Batacisë sulmohen nga bullgarë dhe SpiroSpiromilio plagoset në këmbë. Prej andej, transportohet me ambulancë në Vladovo (Agra) dhe në vazhdim në spitalin e Nausas, strehohet fshehurazi për tre muaj. Përparase të kthehet në Athinë, kurohet nga mjekët Perdhikari dhe Harisiadhi. Himariotëtnën drejtimin e Savas dhe të Theodhosit, që ishin ne trupën e tij, përfshihen në trupëne Mazaraqit dhe kryejnë beteja të lavdishme deri në ditët e ashpëra të ngjarjeve tëAzisë së Vogël. Në betejëm e Golisanës, me trupën e Mazaraqit. do të luftojë dhe dotë bjerënë fushën e nderit heroikisht himarioti Vavos. Në mars të vitit 1906 me qëllim të organizimit të luftës për çlirimin e Epirit SpiroSpiromilio merr pjesë në krijimin e organizatës së fshehtë revolucionare“Epiri i Lire”,kryetar i së cilës u caktua një oficer tjetër i lartë epirotas Panajotis Daglis.Spiromilio, zemra e dhe shpirti i kësaj shoqërie, e drejton dhe e përfaqëson atë nëqeverinë greke. Në vitin 1908 kryen; veprimtari të gjërë edhe si antar KryesisëQëndrore të “Organizatës Panelinie” e cila u morrë kryesisht me përcaktimin eobjektivave të veprimtarëve dhe aktivistëve për të drejtat e shkelura të Helenizmit.Kudo në botë Në vitin 1909 merr pjesë energjikisht në Lëvizjen Ushtarake të Gudhisë Shtëpia etij në Athinë bëhet një ndër qëndrat të mbledhjeve të “ Lidhjes së Ushtarakëve”. Ngjarjet në Gudhi përmbysi sistemin e vjetër partiak dhe Elefterit Venizellos tribunënkombëtare , ndërsa liria e të shtupurve u përhap në horizont. Kur Xonturqit në prill tëvitit 1910, u iorvatën përsëri për anullimin e venomeve historike të Himarës, nëndihmë të himariotëve trima, ishin dhe dy anije greke antitorpilere “Aspis” dhe, “Sfendon”.Më 5 tetor 1912 Greqia, në aleancë me shtetet e tjeraortodokse të Ballkanit, i shpalli luftë PerandorisëOsmane, që në histori njihet si Lufta e Parë Ballkanike.grekërit fillojnë veprën e shënjte për çlirimin evëllezerve të shtypur e trë skllavëruar në Maqerdoni dhenë Epir. Së bashku me patriotë të tjerë epirotas SpiroSpiromilio nis veprimtarinë më të shënjtë, atë çlirimit tëEpirit dhe kryesisht të vendlindjes së vetHimaHimarën nga pushtuesit osman. Për këtë , që në fillim tëtetorit të atij viti, Spiromilio u vendosë në i shullinJonian të Korfuzit për të organizuar forcat vullnetare bashkëfshatarë të vet, të marrë masa për armatimin eqëndrueshëm të himariotëve , si dhe të bie në mrrëve-shje me bejlerët shqiptarë toskë për mundësinë e pjesë-marrjes vullnetare të tyre së bashku me forcat vullnetare vendase dhe greke në luftëpërbashkët kundër osrmanllinjve. Megjithë se planin strategjik 3

Activity (2)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
falcone79 added this note
faleminderit per publikimin e ketij dokumenti. desha te di, nese eshte e mundur, ku eshte publikuar ky artikull, qe te sherbeje si reference. faleminderit

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->