Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Punca pengangguran

Punca pengangguran

Ratings: (0)|Views: 198 |Likes:
Published by Nor Mazalin Masri

More info:

Published by: Nor Mazalin Masri on Mar 22, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/22/2012

pdf

text

original

 
Punca / sebab pengangguran1. Kurang memohon pekerjaan.2. Kurang menghantar resume untuk memohon jawatan.3. Kurang jaringan perhubungan dan pengalaman kerja.4. Beranggapan wujud diskriminasi terhadap peluang pekerjaan.5. Beranggapan wujud faktor luaran yang menyebabkan mereka tidak mendapat pekerjaan.6. Tidak mempunyai kematangan dalam hal-hal kerjaya.7. Kemahiran sebenar tidak menggambarkan kemahiran yang dinyatakan.8. Cenderung kepada kemahiran umum berbanding kemahiran spesifik.9. Cenderung kepada kemahiran bersifat lisan berbanding penulisan.10. Kurang kemahiran penulisan Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris.11. Kemahiran tidak selari dengan penggunaan kemahiran semasa bekerja.12. Menilai diri melebihi daripada realiti.Moral : Nampaknya sesi memuhasabah diri perlu dibuat jika tidak berjaya dalam sesuatupermohonan kerja.PENGENALANSejak kebelakangan ini, jumlah siswazahmenganggur semakin meningkat di negara ini. Masalah ini haruslah dibendung segera sebelummenjadi dilema yang semakin serius.FAKTORi) Kegawatan ekonomi meningkatkan pengangguran siswazah.· Kegawatan ekonomi yang melanda pada tahun 1997 menjejaskan hampir kesemua kegiatanekonomi negara kita.· Pengenalan operasi dan produk serta penutupan kilang dan syarikat menyekat peluangpekerjaan untuk para graduan.
 
· Banyak syarikat diambil alih dan dimodali semula menyebabkan pekerjanya dihentikan ataudibuang kerja.ii) Masalah kerelevanan kursus yang diikuti di universiti· Kebanyakan kursus yang ditawarkan oleh pihak universiti tidak sesuai mengikut kehendak pasaran kerja.· Syarikat memerlukan latihan yang dapat diamalkan dan bukan terlalu berorientasikan teorisemata-mata.· Graduan untuk bidang sastera terlalu ramai berbanding bidang yang diperlukan seperti bidangsains, teknologi ,kejuruteraan dan perubatan.iii) Terlalu Ramai graduan yang dihasilkan setiap tahun· Universiti tempatan dan institusi pengajian tinggi swasta mementingkan kuantiti berbandingkualiti. Contohnya, tidak kurang 150000 graduan dilahirkan setiap tahun.· Pengeluaran graduan melebihi permintaan dari segi pekerjaan.iv) Masalah sikap graduan yang terlalu memilih kerja· Sikap graduan yang terlalu memilih merupakan punca utama ramai graduan masihmenganggur .· Kebanyakan graduan memilih dan mengharapkan pekerjaan kolar putih yang menawarkanpendapatan tinggi.· Ada juga graduan yang masih mengamalkan paradigma lama, iaitu hanya mahu makan gaji dantidak mahu berdikariSelalunya, kita dengar pendapat daripada pakar yang bukan penganggur mengatakan mengapaterdapat ramai penganggur di Malaysia, tapi di sini biarlah penganggur sendiri beritahu mengapagagal dapat pekerjaan.Sepanjang hampir dua tahun TA jadi penganggur, TA pergi lebih daripada 30 temuduga. Betultak tipu. TA orang Johor, tapi dah banyak kali gak TA turun KL semata untuk pergi temuduga.Bayangkan berapa banyak wang bapa TA habiskan untuk TA cari kerja. TA pernah temudugauntuk bank, call centre, syarikat sekuriti dan kilang gak.Beberapa kali TA diberitahu yang TA lepas temuduga pertama, dan akan dipanggil ke temudugakedua, tapi mana silapnya, tunggu punya tunggu, tak dapat gak. TA dah empat kali pergigovernment test, satu lepas, tapi tak dipanggil temuduga pun ( test bulan 8), itu memnag dijangkapun sebab government sekarang memang susah nak dapat.. Untuk pengetahuan, TA dah pergitest KPLI dua kali, lepas sekali dan tengah tunggu keputusan temuduga. DPLI sekali, gagal.Pernah mohon jadi guru ganti, mohon melalui PPD, tapi tak dapat. Sebelum ni, TA ada jadi guruganti tapi sebab rekomen orang. TA amat bersyukur dan banyak pengalaman TA timbajadi guruganti di situ.
 
 Kat sini TA senaraikan antara sebab utama tak dpat kerja1. kerja untuk pemegang ijazah tak banyak.Betul ke? Kalau macam itu susahlah.2. memilih kerja?Mungkin betul untuk sesetengah orang, tapi percayalah, nak dapat kerja kerani pun susah. Bilamereka tau TA pegang ijazah, mereka rasa over qualified and the result you fail to get the job.Jadi ada kerja, jagalah kedai orang.3. Rezeki / luck?TA tau setiap orang ada rezeki masing- masing tapi bayangkan betapa penatnya seorangpengganggur mencari kerja. Bayangkanlah dah banyak pergi temuduga, tapi tak dapat. Tapisesetengah orang senang pula rezekinya. ï
Œ. Tapi sebagai seorang Muslim, TA tak boleh
percaya pada luck atau pun bad luck. Yang penting TA tak boleh give up.4. salah pilih kosSaya tak tau nak komen, tapi saya selalu dengar tak semestinya nanti kita akan bekerja mengikut jurusan yang kita belajar. Kalaulah kos itu dah dikatakan tak relevan masa kini, bukankah suatutindakan perlu diambil, seperti kurangkan pengambilan pelajar untuk kos tersebut atau buatlahsesuatu agar kos itu menjadi relevan.Kat sini, saya terpaksa beritahu, kalau pelajar itu tahu bahawa kos mereka akan menghadapikesukaran untuk dapat kerja, anda perlu cari skill tambahan, seperti skill computer, atau amik lesen jual insurans. Ia akan menolong pada masa depan. Itulah yang saya nyesal. Patutnya sayaamik kesempatan masa belajar dahulu untuk pelajar banyak skill, tapi saya terlepas peluang itu.5. Lemah Bahasa InggerisIni saya amat percaya dan akui. Masalahnya saya selalu jumpa ramai graduan melayu boleh tulisEnglish dengan baik, tapi bab speaking kurang sikit. Saya pun lemah dalam bahsa inggeris, dangrammar saya pun lintang pukang. Hampir 90% temuduga yang saya pergi dalam bahasainggeris, walaupun tak berepa fluent, tapi saya boleh cakap bahasa Inggeris. Sebabnya saya adakawan baik dari negara China, kami selalu cakap dalam English.Saya pernah temuduga untuk call centre, sebab bahasa inggeris saya kurang power, saya tak dpat jadi customer service officer, tapi hanya sebagai operator yang amik customer demands. Dansetiap customer pun kena cakap benda yang sama. Tak apalah, sekurangnya saya kerja tiga bulandi situ. Saya berhenti sebab habis kontrak dan kerana masalah peribadi dengan kakak ipar. Masasaya beri surat berhenti, penolong supervisor saya cakap, jangan berhenti, tapi sebab masalahdengan kaka ipar sendiri, saya pun berhenti.Masa di tempat kerja itu, saya lihat ramai orang ynag muda daripada saya tapi dpat bekerjasebagai officer dan mereka taka da degree pun. Sebabnya English mereka amat baik dan merekabekerja keras. Malunya saya dengan mereka, saya umur 24, ada ijazah, tapi gagal dapat kerjaynag baik.

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->