Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
13Activity

Table Of Contents

0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
6

6

Ratings: (0)|Views: 1,117 |Likes:
Published by AndreiBc
Intrebari Rezidentiat, Romania. Acestea sunt grilele publicate in anul 2004 pentru materia valabila in acel an dar din care se regasesc subiecte si pentru materia din anii urmatori inclusiv 2008. Nu pot spune daca sunt valabile pentru rezi 2009 - nu stiu daca se va modifica bibliografia. SPOR !
Intrebari Rezidentiat, Romania. Acestea sunt grilele publicate in anul 2004 pentru materia valabila in acel an dar din care se regasesc subiecte si pentru materia din anii urmatori inclusiv 2008. Nu pot spune daca sunt valabile pentru rezi 2009 - nu stiu daca se va modifica bibliografia. SPOR !

More info:

Published by: AndreiBc on Dec 04, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/07/2012

pdf

text

original

 
Rezidentiat 2004
1147
GRUPA SPECIALITATILOR MEDICALE - INTREBARI - PARTEA a VI a
Tema nr. 32 
Diareea acuta la copil 
BIBLIOGRAFIE:
2. Ciofu Eugen, Ciofu Carmen – Esentialul in pediatrie, editia a 2 a, Ed. Amaltea, 2002 
INTREBARI TIP COMPLEMENT SIMPLU
M1132001. Care dintre urmatoarele bacterii incriminate in producerea diareei la sugar poseda cincitipuri de tulpini patogene: enterotoxigen, enteroinvaziv, enteroadeziv, enteropatogen,enterohemoragic:
Yersinia enterocoliticaA.ShighellaB.SalmonellaC.Escherichia coliD.Staphylococcus aureusE.
(pag. 349)
M1132002. Urmatoarele mecanisme de aparare ale gazdei impotriva agentilor patogeni ai diareei acutesunt adevarate, cu EXCEPTIA:
Aciditate gastricaA.Secretie locala adecvata de IgA secretor B.Motilitatea intestinalaC.Stimularea adenilciclazei enterocitareD.Microflora saprofita intestinalaE.
(pag. 349)
M1132003. Tratamentul antimicrobian al unei diarei acute este justificat in urmatoarele situatii, cuEXCEPTIA:
Coproculturi pozitiveA.Scaune cu mucus, puroi si/sau sangeB.Coprocitograma cu peste 10 PMN/campC.Tablou clinic sever: scaune lichide numeroase, febra, deshidratare acuta >= 10%D.Circumstante epidemiologice sugestive pentru o infectie bacteriana: spitalizare recenta, mediu socio-cultural precar, malnutritie asociata, varsta mica, igiena deficitara, etcE.
(pag. 355, 356)
M1132004. Urmatoarele afirmatii referitoare la mecanismul de producere a bolii diareice acute pringermeni enteroinvazivi sunt adevarate, cu exceptia:
Boala poate fi produsa de virusuriA.Boala poate fi produsa de Clostridium difficileB.Dupa infectie, germenele prolifereaza in lumenul intestinal colonizind si colonulC.Microorganismul se multiplica in enterocit si determina aparitia unei inflamatii acute la nivelul mucoaseiintestinaleD.La nivelul mucoasei intestinale apar hiperemie, edem, ulceratii si exudat intraluminalE.
(pag. 350)
M1132005. Urmatoarele afirmatii privind mecanismul diareei produse de Giardia lamblia suntadevarate, cu exceptia:
Parazitul actioneaza ca o membrana mecanica impiedicind absorbtiaA.Parazitul nu produce injurie directa la nivelul mucoasei intestinaleB.in cursul bolii se elibereaza exotoxine parazitareC.
1147
www.rezidentiat2004.ro
 Baza de date cu intrebari pentru Concursul National de Rezidentiat, sesiunea 2004
 
Rezidentiat 2004
1148
GRUPA SPECIALITATILOR MEDICALE - INTREBARI - PARTEA a VI a
Parazitii determina o reactie imunologica impotriva gazdeiD.Motilitatea intestinala este afectataE.
(pag. 351)
M1132006. Urmatoarele enunturi explica de ce boala diareica la sugar se complica precoce cudeshidratare severa, cu exceptia:
Pierdere insensibila mai mare decit adultulA.Volum redus de apa extracelularaB.Pierderi fecale de apa mariC.Turn-over intestinal rapidD.Sensibilitate crescuta la enterotoxineE.
(pag. 352)
M1132007. In tratamentul bolii diareice acute se recomanda tratament antibiotic in urmatoarelecircumstante, cu exceptia:
Stari de malnutritie la orice virstaA.Mediu socio-economic si cultural precar B.Dovada etiologiei viraleC.Sugar alimentat artificialD.Scaune cu mucus, puroi si singeE.
(pag. 355)
M1132008. Care din urmatoarele tipuri de E. coli care provoaca diaree acuta este incriminat inproducerea sindromului hemolitic uremic:
E. coli enteropatogenA.E. coli enterotoxigenB.E. coli enteroinvazivC.E. coli enterohemoragic O157 H7D.E. coli enteroadezivE.
(pag. 349)
M1132009. Urmatorii factori sunt considerati favorizanti pentru aparitia diareii acute la sugar, cu osingura exceptie:
Alimentatia artificialaA.Conditii defectuoase de igienaB.MalnutritiaC.Varsta micaD.Malformatiile obstructive ale tubului digestivE.
(pag. 351)
M1132010. Simptomatologia diareilor acute infectioase se caracterizeaza prin urmatoarele semne sisimptome, cu o singura exceptie:
AnorexieA.VarsaturiB.Scaune lichide, frecventeC.HepatosplenomegalieD.FebraE.
(pag. 352)
M1132011. Tratamentul dietetic al diareii acute care evolueaza la un sugar de 3 luni alimentat artificialse face in felul urmator, cu o singura exceptie:
Continuarea alimentatiei anterioara imbolnaviriiA.Solutii orale de rehidratare orala (gesol)B.
1148
www.rezidentiat2004.ro
 Baza de date cu intrebari pentru Concursul National de Rezidentiat, sesiunea 2004
 
Rezidentiat 2004
1149
GRUPA SPECIALITATILOR MEDICALE - INTREBARI - PARTEA a VI a
Dieta de tranzitie cu supa de morcovC.Realimentarea progresiva cu lapte delactozatD.Realimentarea progresiva cu lapte de soia daca se suspecteaza alergie la proteinele laptelui de vacaE.
(pag. 354, 355)
M1132012. Solutiile pentru rehidratare orala au urmatoarea compozitie, cu o singura exceptie. Toateingredientele sunt dizolvate in apa fiarta si racita:
ClNaA.Bicarbonat de sodiuB.ClKC.FosfatiD.GlucozaE.
(pag. 29, 354)
M1132013. Urmatoarele reprezinta mecanisme de aparare ale organismului gazda impotriva infectieidigestive cu germeni bacterieni cu exceptia:
Secretia pigmentilor biliariA.Aciditatea gastricaB.Imunitatea locala intestinala care include secretia locala de IgA secretor C.Microflora saprofita intestinalaD.Secretia de mucusE.
(pag. 349)
M1132014. Urmatoarele afirmatii in legatura cu fiziopatologia diareii acute sunt corecte, in afara de:
Accelerarea peristaltismului intestinal limiteaza absorbtia apei si electrolitilor din lumenA.Este interferat procesul de transport celular activ pentru apa si sodiuB.Lichidele pierdute pe cale digestiva sunt izotoneC.Este tulburata in special digestia proteinelor D.Activitatea dizaharidelor intestinale este scazutaE.
(pag. 351)
M1132015. In cazul diareilor survenite dupa antibioterapie orala indelungata, agentul patogenincriminat este
KlebsiellaA.Vibrio choberaeB.Clostridium difficileC.SalmonellaD.ShigellaE.
(pag. 349)
M1132016. Urmatoarele afirmatii in legatura cu diareea acuta sunt corecte, in afara de:
Diareea acuta de etiologie infectioasa se transmite pe cale fecal/oralaA.Diareile acute de etiologie virala nu asociaza sindrom de deshidratare acutaB.in diareile acute de etiologie virala, rotavirusul este cel mai frecvent intalnitC.Rotavirusul este un important agent nozocomialD.Rotavirusul este responsabil de diareile acute contactate in spital in timpul sezonului receE.
(pag. 349)
M1132017. Urmatoarele afirmatii in legatura cu etiologia diareilor acute sunt corecte, in afara de:
E.coli enterotoxigen este cauza principala a diareilor acute ale sugaruluiA.E.coli enterohemoragic, serotipul O157 H7 este cea mai frecventa cauza a colitei hemoragiceB.E.coli O157 H7 este intalnit in diareea sanghinolenta de la debutul sindromului hemolitic uremic (SHV)C.Salmonella netiphyca este a doua cauza, ca frecventa a diareei bacteriene la sugarii mai mici de 6 luniD.
1149
www.rezidentiat2004.ro
 Baza de date cu intrebari pentru Concursul National de Rezidentiat, sesiunea 2004

Activity (13)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Cimpoesu Adrian liked this
Diana Anghelescu liked this
Dan liked this
nicoletanikol liked this
nicoletanikol liked this
silviu.si liked this
patricel liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->