Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Newsletter Volume 4 Issue 11

Newsletter Volume 4 Issue 11

Ratings: (0)|Views: 7|Likes:
Published by Endri Bida

More info:

Published by: Endri Bida on Mar 26, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/26/2012

pdf

text

original

 
 
Gjatë qëndrimit në Çiflik, vizituam familjen eSheval Muharremit, i cili sapo kishte dalë ngaspitali, mandej Xhemail Ademin, po ashtu irrahur në këtë sulm të huliganëve maqedonas,me prindin e Amire Sulejmanit, nxënëses së kl.së tretë, e cila, sipas prindit të sajë, Imer Sulejmani, ajo, jo vetëm që nuk është nëgjendje të prononcohet dhe të sqarojë lidhur mengjarjen, por ajo as nuk do ta vazhdojë mësiminnë shkollën e mesme, nga frika për jetën dhesigurinë e sajë nga sulmet eventuale. Po ashtu,edhe dëshmitari i ngjarjes, Elham Jahiu infor-moi për ngjarjen, që ishte identike me deklar-imet e të gjithë të tjerëve, për dallim nga pro-noncimet e zyrtarëve të MPB
-
së lidhur me këtëngjarje.
 
“Duke u këthyer nga mësimi me autobusin elinjës “58”, më 7 mars, rreth orës 19.50, paprit-mas na kanë sulmuar një grup prej 10
-
15 maqe-donas me shkopinj druri dhe me shufra hekuri.Disa ishin me maska e disa pa maska, disa prejtë cilëve ne i njohim. Pas kësaj, na kanë dërguar në Spitalin e qytetit, dhe përfundimisht tani jam për kurim në shtëpi, pranë familjes”
-
u shprehgjatë bisedës Sheval Sulejmani. Sa i përketvazhdimit të procesit mësimor, ai u shpreh:“Unë nuk e kam ndërmend ta vazhdoj mësimin,sepse nuk kam siguri për jetën, sepse askushnuk na garanton se kjo nuk mund të përsëritet.Pra për shkaqe të sigurisë personale, do të braktisë shkollën”
-
 përfundoi Sheval Sulejmani,që edhe pse ka dalë nga spitali, akoma ishteshtrirë në kushte shtëpiake.
 
Të njëjtin pohim e tha edhe Xhemail Ademi,tek i cili ishin të dukshme shenjat, hematomatnën sytë e tij. Edhe ai ngjashëm me ShevalSulejmanin e përshkroi sulmin e huliganëveështë diçka tepër e vlefshme dhe ajo u përket vetëm juve, që ta jetoni sa më mirë,aq më tepër nëse ju kanoset rreziku që atë tahumbisni ose së paku të pësoni në njëmoment të caktuar, kjo është tepër e rëndëdhe e pashpjegueshme.
 
Çiflikasit, nxënësit e shkollës së mesme, çdoditë, në të njëjtën kohë, në kotë të caktuar sipas orarit, çdo mëngjes, çdo mesditë, çdombrëmje, me hapat të numëruar deri tek stacioni iautobusit “58”, presin, hyjnë, udhëtojnë,zbresin…Çdo ditë kështu, kur më 7 mars, ditën kur shkolla shqipe shënon ditën e arsimit shqip,nxënësit e gjimnazit “Zef Lush Marku” përgjaken në autobusin famoz “58”, nga njëgrup huliganësh, për të cilët policia pohon setashmë janë identifikuar dhe janë shoqëruar në komisariatet e policisë!.
 
Ekipi i INA, që fill pas ngjarjes dhe hospi-talizimit të nxënësve vizitoi fshatin Çiflik,nxënësit e rrahur dhe familjet e tyre.
 
Në Çiflik tek familjet e nxënësve të rrahur (Fq.24)
 
SPECIALPOINTS OFINTEREST:
In Ciflik Macedonia,at the the families of beaten children.
No Sided articles andno restriction for ourmembers, our guestand our friends.
Latest needs for ourcommunity and thelatest resolutions
Our Free Voicethrough our words.
INSIDE THISISSUE:
Familjaret e nxenesve
Faqe1-24
Deshmitarja
Faqe1-3
Cafo Boga, SevimeNebija, Koco Danaj,Vasil Tabaku, Agimdesku,
Faqe2-3,4-57-9
Mimoza Rexhvelaj,Raimonda Moisiu,Gjinushi, Robert Elsie,Silvana Berki, VullnetMato, Vasil Tabaku,
Faqe5-79, 12
Skender Braka , AgimDesku, Monda Hamit-aj, Mimoza Rexhvelaj,Vasil Tabaku, MentorThaqi, Prend Buzhala, Ymer Nurka, Sofie
Faqe6-77,-9,10-1417-19
AdresaAnetaresimi
Faqe24
“NEW LIFE” JETA E RE
 
Our Words Weekly Issue 
Mars 12 , 2012 Volume 4, Issue 11
Dëshmitarja e fundit, rrëfej vdekjen e Sabiha Kasimatit mes 21 burrave (fq. 3)
 
Diti Biçaku është dëshmitarja e vetme okulare qëka dëshmuar momentet e fundit të shoqes së sajSabiha Kasimati, që ishte femra e vetme në mes21 burrave, arrestuar mbrëmjen dhe të pushkatuar  pa gjyq më 26 shkurt të vitit 1951 me pretekstin evënies së bombës në Ambasadën Sovjetike. Nëmoshë shumë të thyer Diti Biçaku (Maliqi) ekishte të ngulur në kujtesë ngjarjen teksa dëshmonarrestimet në masë, prangosjen, njohjen me akt
-
akuzën nga vetë Mehmet Shehu. “Kjo ditë dhe ajonatë nuk harrohen. Unë jam arrestuar më 24shkurt dhe Sabihaja më 23, në orën 12 të natës. Namorën me duar të lidhura. Rrugët ishin tëmbushura me plot të arrestuar që po na çonin drejt burgut të madh. Ishte errësirë e madhe. Na futënnë birucë dhe u bë një dritë sa një fije shkrepëse,kur pashë edhe Sabihanë…”, – kujton ajo. DitiBiçaku, e ulur në mes të sallës “Shekspir” nëTeatrin Metropol, me flokët e bardhë borë dhezërin që i dridhet teksa kthehet pas në kohë, urrëfen familjarëve të 22 të pushkatuarve, të pranishëm në sallë, çfarë kishte ndodhur atëmbrëmje të ftohtë shkurti ku dëbora binte çika
-
çika me babanë, motrën, vëllain e gjyshërit etyre që nuk u kthyen kurrë më. Ndoshta Zoti eshpëtoi që ajo të vinte këtë mbrëmje e të rrëfente jo vetëm historinë e 22 të pushkatuarve, mes tyredhe shoqja e saj Sabiha Kasimati, por edhe tëdhjetëra të arrestuarve të asaj nate.
 
Zonja Diti Biçaku Maliqi, ju jeni dëshmitarja evetme okulare e arrestimeve, burgosjeve dhe
 Shqiperia etnike
 
 Në Çiflik tek familjet e nxënësve të rrahur 
 
Fshati Çiflik është i tmerruar nga dhuna ehuliganëve maqedonas e ushtruar ndajfëmijëve të tyre, duke shtuar në shkollë. Atakërkojnë drejtësi.
 
Çifliku, vendbanim vendbanim etnikishtshqiptar, më afro një mijë banorë, që ndodhetnë kuadër të komunës së Sopishtës, mbi 15 kmlarg kryeqendrës së Maqedonisë, Shkupit, qëlidhet duke kaluar nëpër disa vendbanimeetnikisht maqedonase, përkundër faktit që nëtë gjitha aspektet tjera janë të lidhur me popullatën e Karshiakës.
 
 Në këtë fshat, funksionon shkolla fillore meemrin “Draga Stojanovska”, që mbase zyrtarëtshqiptar, nuk e kanë të njohur se si quhet kjoshkollë?!
 
Çiflikasit, fisnik dhe të ndershëm, punëtor e tëvyeshëm, për të shkolluar brezin e rinj, janë tëdetyruar që pikërisht duke kaluar nëpër këtovendbanime tashmë edhe zyrtarisht prob-lematike, të dërgojnë fëmijët e tyre, djem evajza, në shkollën e mesme
-
gjimnazin “Zef Lush Marku”. Për tu shkolluar, nxënësit ekëtij vendbanimi, çdo ditë janë të detyruar tëshoqërohen me autobusin famoz 58, tëmirënjohur edhe herave tjera, por përjetimet edatës 7 mars të këtij viti mbase do të lënë pasoja tek individët, familjet e tyre dhe rininëe fshatit.
 
Secili e din dhe e ka të qartë se jeta ështëtregime më vete, por kur për këtë bëhesh edhe personazh kryesor i një ngjarje është peshaedhe më e rëndë vetvetiu. Kur kuptoni se jeta
 
Page 2 Our Words
WhyAlbaniashouldfocus ondiasporaentrepre-neurship
 
unspoiledlandscapeand itsunderground mineral resources, representsthe wealth of the nation—the Albanian people—and must be handled with theutmost care.
 
Access to financial capital is crucial for individuals seeking to pursue entrepre-neurial activities. The micro
-
credit, micro
-
savings and remittances have providedactivities in several categories, includingnetworking, mentoring, investment, venturecapital, and strategic partnerships. All of theseactivities for a pyramid triangle with mostactivities at the bottom of the pyramid in theform of networking mentoring and trainingorganizations and moving up towards the tip inform of investments, venture capital and strate-gic partnership, but obviously to a lower de-gree. We encourage the government of Albaniaand its agency AIDA to work together withDiasporas in achieving these objectives.
 
The Role of Diaspora in Diplomacy
 
Historically, the Albanian Diaspora has playeda crucial role in establishing and maintaininggood relations between the United States andAlbania, a relationship based upon Albanianvirtues of respect, trust, and understanding. Thestrengthen the legal system, reduce cor-ruption, improve the quality of financialinformation and develop sound, prudentialregulation and supervision of the bankingsystem. Despite some meaningful successto date, to various degrees, all of the abovestill remain a work in progress.
 
Levels of commitment to diasporaentrepreneurship
 
Over the past decade, a number of govern-ments and other organizations have estab-lished programs to encourage emigrantsand their descendants to invest in their home countries. Government agencies or  privately run and funded companies canlead initiatives. But most involve somesort of public
-
 private partnership. Manyorganizations are hybrids and promotefinancing to entrepreneurs who operate ona small scale. These are typically necessityentrepreneurs at first, but some may beable to expand their businesses as loansenable them to take advantage of newopportunities. In Albania financing oppor-tunities for micro credit and business loansdo exist, but the providers are still in process of establishing the level of exper-tise that is needed to drive the economicdevelopment is this sector. Albania’saccess to investment banking and capitalmarkets is very limited and is yet to bedeveloped.
 
To ensure well functioning financial andeconomic system Albania must continue building its institutional infrastructure thatcan effectively deal with various businessissues: develop strong property rights,
The Role of Diaspora By Cafo Boga (vazhdon)
 
Cdo dite shikoja ne dere se kush potroket,
 
Cdo dite prisja zerin tende se emrintim do e therretCdo dite dhe ende po pres se dovishJam me nanin dhe po mendojme nety
 
Perse shkove?Perse me la vetem?
 
Perse ?
 
Kot po i bej pyetje vetesKot kur ti nuk je personalisht ketu per te me kthy pergjigjenMe dhurove shumcka……..shumcka
 
 Nuk dua ti kujtoj dhuratat se mesjellin mallengjimIsha e vogel dhe pas teje vijadoren
 
e mos merrni mehak 
 
ne te njejtin popull, ne tenjejtin gjak.
 
Me shume djepae me pak varre
 
dhe largohuni cdohakmarrje.
 
Per familjet eburgosura
 
KUR TE THIRRA NUK MU PERGJIGJE!!!!!
 
(shkaktare je TI o I lige)
 
Me shume djepa e mepak varre
 
Perfundimisht zgjatne
Shkrime nga Sevime Kumanova Nebija
cdohere Nje hap ste leja vetem ta bejeEdhe tek shoket kur shkoje un isha mysafirja evogelEh …shumqka me kujto-het nga ketaPor por vetem nje gje smekujtohetSi shkove pa te pare, si ?
 
Mundem ta imagjinoj ,ndoshta mundem ta para-shohCdo gje me lidhte me ty,edhe zemra yte ishtedakord me muaE tani ku mbet , ku mbetshpyrti qe me tradhetoi eme la pa u pershendete?
 
Oh. Nene mos qaj meler te te perqafojsadopak do ndjeshafersine e babit
 
Un jam ajo qe pokerkoj nje shpyrte tehumbur….. vetemUNEKur dokthehet ..ndonje dite po .ose pas 14 viteve…..
 
Perse pikerisht kaqvite?
 
Un gjer atehere dorritem dhe nuk dokem baba te meshikoj se si jam bere
 
It takes for Diaspora to get moving to take the Guilty Albanian Politicians to the ICC Hague
 
 Nuk do e kem afer te me pergedhele si cdohere
 
Oj nene nuk dua te I permend meketa fjale sepse me vrasin zemren
 
Me mire te pres, ZOTI e ndegjonlutjen time dhe me kthen babin neshtepi
 
 Nuk kemi mbete kujt ti lutemi !
 
 Nuk do ju perkulem atij njeriu qevrau popullin gjithashtu edhe babain po ma vret
 
Kurr asnjehere jo …….. do behemajo qe do e kundershtoj cdo fjalete tije ….
 
Jam pa ndjenje per ate person …tani nuk ndjej gje kur kujtoj sekush eshte AI
 
Populli jemi ne …………AI kusheshte?!!!!!
 
Zemra e kombit jam une dhefemijet e tjere…..AI kush
Populli vuan nga fukaral-leku keto krihen neperekrane...
 
Krijimi I lulishteve I njohur si njemetode per te vjedhur prona pri-vate nga nje kryetar bashkie neTirane….perse po perseritenvjedhjet?
 
Fahri Balliu I paprekshem neabuzime ndaj popullit te el-basanit!!! Ta kthej koken paste shohi rrobat e grisura qe kapas...
 
A do te perseriten permbytjetne Shqiperi??
 
Where is the Aid for theseChidren in Albania...?
 
700 Punetore tefirmes Kurum neElbasan ne proteste!
 
 
Page 3 Volume 4, Issue 11
FUSNOTA 1244 KUNDËR BASHKIMIT TË KOSOVËS ME SHQIPËRINË
FUSNOTA 1244 KUNDËR BASH-KIMIT TË KOSOVËS MESHQIPËRINË
 
BAROMETRI DIPLOMATIK 
 
Prof. Dr. Mehdi HYSENI
 
Të dakordohen dhe të lavdërohen në sytë botës pushtetarët e Prishtinës dhe tëTiranës me formulat e kompromisit tëdiktuar dhe të imponuar të palës serbe tëBeogradit, që Kosovës, t’i imponohetheqja e Republikës, kjo vërtet, nuk ështëvetëm akt infantil, por fort i dhembshëm,i mjerueshëm, tragjik dhe, krejtësishtantikombëtar (që nuk ka asnjë sens as me politikë e as me diplomaci, por vetëm metradhti të interesave vitale të popullit dhetë shtetit të pavarur të Kosovës), sepseSerbisë ia ka krijuar mundësinë që nëmënyrë graduale (në faza) paqësore, tërikthejë sovranitetin e saj kolonial dhemilitarist mbi Kosovën shqiptare.
 
 Nuk ka ndodhur që ndonjë kryeministër edhe problemi i Kosovës Veriore, ku, së fundiserbët edhe me referendum janë deklaruar se nuk e njohin Republikën e Kosovës, por vetëm Serb-inë.
 
Si Beogradi zyrtar. ashtu edhe serbët kanë arsyeta mbështesin Rezolutën 1244, por qeveria eKosovës nuk ka asnjë arsye, pse të kërkojë qëRezoluta 1244, të jetë “fusnotë” e prezantimit tëKosovës në forumet dhe konferencat ndërk-ombëtare me karakter rajonal apo ndërkombëtar,sepse ajo MOHON atributet shtetërore të Repub-likës së Kosovës.
 
 Nëse Kosova është shpallur si Republikë e pavarur dhe, është njohur mbi këtë bazë nga 88shtete të bashkësisë ndërkombëtare, atëherë,askush nuk e ka atë drejtë të diskrecionit, që tëvërë “fusnota” shtesë, duke përfshirë edhe Re-zolutën 1244, me qëllim që para Serbisë, të“justifikohet” përmbajtja juridiko
-
 politike dhekushtetuese e Republikës së Kosovës.
 
Edhe pse Rezoluta 1244 e KS të Kombeve tëBashkuara (për shkak të karakterit, rolit dherëndësisë së saj historiko
-
 politike dhe juridikefiguron në Deklaratën e shpalljes së pavarësisë sëKosovës (17 shkurt 2008), si dhe në Kushtetutëne Republikës së Kosovës (15 qershor 2008), kjo,në asnjë formë, nuk do të thotë se ajo, duhet tëzbatohet në praktikë, duke e vënë si “simbolidentiteti” të Kosovës në konferencat dhe nëtubimet rajonale, sepse ka përfunduar ligjshmëria e saj, në momentin kur Kuvendi iKosovës më 17 shkurt 2008 ka shpallur Kosovënsi shtet të pavarur dhe sovran, të cilin, tanimë, ekanë njohur 88 shtete të bashkësisë ndërk-ombëtare.
 
Kjo është arsyeja kryesore, pse Beogradi ekonsideron si dokument të vlefshëm Re-zolutën 1244, sepse është në favor të respek-timit të “integritetit dhe të sovranitetit” tëSerbisë si shtet sukcesor i RFJ
-
së, e jokursesi në mbrojtjen dhe në respektimin eintegritetit dhe të sovranitetit të Republikës sëKosovës, ashtu siç është shprehur gabimishtdhe naivisht kryeministri i qeverisë së Koso-vës, Hashim Thaçi.
 
Përfillja dhe mbështetja e Rezolutës 1244 (si“fusnotë” e prezentimit të Kosovës në takimetrajonale), nuk është vetëm “degradim ishtetësisë” së Kosovës, siç tha dikush, por është mohim i tërësishëm i pavarësisë dhe isovranitetit sht-etëror të Republikëssë Kosovës.
 
Këtë fakt, drejtuesitshtetërorë të Ser- bisë, shumë mirë edijnë, ndaj, edhe pongulmojnë që, dukeshfrytëzuar Re-zolutën 1244, tarikthejnë nërishqyrtim statusin politik të Repub-likës së Kosovës.Këtë ipso facto e paralajmëron edhe “dialogu teknik” Prishtinë – Beigrad, i monitoruar nga BE
-
 ja. Shembullkonkret i përpjekjeve të Serbisë, që tryezën diplomatike të debatit ndërkombëtar,të rivendosin statusin politik të Kosovës, ështëqeverie, kryetar kuvendi apo president i ndonjë shtetinë botë, që të lavdërohej me humbjen e pavarësisë sështetit të tyre, ashtu siç po ndodh me kryeministrinHashim Thaçi, me kryetarin e Kuvendit, Jakup Kras-niqi, me zv.kryeministren, Edita Tahiri(kryenegociatore “dialogut teknik” në Brukesl) dheme presidentën e Kosovës, Atifete Jahjaga, të cilët pakurrfarë turpi dhe, pa kurrfarë përgjegjësie, në mënyrëorkestrale, para gjithë botës, pohojnë se pranimi iFusnotës1244, është një hap përpara për njohjen eKosovës, si dhe për aderimin e saj në institucionetdhe në organizatat rajonale, evropiane dhe ndërk-ombëtare, kur dihet se Rzoluta 1244 e KS të KB
-
së, nëtërësi mohon pavarësinë e Kosovës.
 
Vetëm ata shtetarë dhe liderë politikë kosovarë, qënuk e kanë lexuar dhe nuk e kanë kuptuar fare, e pranojnë Rezolutën1244 të KStë OKB
-
së, e cila, në asnjëdispozitë, nen dhe paragraf tësaj, nuk flet për pavarësimin eKosovës, por se si duhet “tërespektohet integriteti dhesovraniteti i Republikës Feder-ale Jugosllave, si dhe i të gjithavendeve në rajon”/ the integri-ty of the FRY and its soverentymust be respected as well asthe other countries of theregion/.”
 
 Në këtë rast, kush po del “ ilagur dhe i qullosur”, Kosovaapo Serbia? – Çfarë Serbie, Kosova po del humbëse,sepse Rezoluta 1244, po thot shumë qartë, “ të re-spektohet integriteti dhe sovraniteti I RFJ
-
-
Serbisë…”, jo “integriteti” i pohuar nga kryeministriHashim Thaçi!
 
Shqiptaret ne Kosove nga te tere anet per te mbrojtur te drejtat e tyre
 
vrasjeve që pasuan me ngjarjen ehedhjes së bombës në AmbasadënSovjetike. Si e kujtoni atë natë?
 
Ishte ora 12 e natës kur ra dera eshtëpisë sime. Ishin tre të Sigurimit, tëcilët të armatosur hynë brenda. Erdhëndhe më pyetën: Kush je ti? – Unë jamDiti Biçaku, iu thashë. – Në emër të popullit je arrestuar! Më vunë hekurat.Bënë një kontroll të imët nja një orë eca në shtëpi, por nuk gjetën asgjë.Ashtu e lidhur u hodha sytë prindërveqë po qanin me lot. U thashë të moskenë gajle se unë isha pa faj e se dokthehesha prapë. Në ato momente nuk e di, por Zoti më dha forcë. Dola bashkë me ata të Sigurimit, të cilëtishin tre veta; njëri më rrinte majtas,tjetri djathtas e i treti përpara. I folanjërit që kisha në krah: Ku po mëçoni? – Mos fol! – më bërtiti.
 
Thatë se ishte ora 12 e natës. Ku juçuan?
 
 pushkatuar. Doli Sabihaja. Pas pak erdhën dhe thirrën edheemrin tim. Të dyjave bashkë nafutën në një dhomë ku ishin dhedisa persona të tjerë. Ishin ata tëhetuesisë. Na ulën në një tavolinëqë ndriçohej nga një fener. IshteMehmet Shehu dhe ca që nuk injihja atëherë, por tani i njoh.Mehmet Shehu përplaste dorën nëtavolinë duke thënë: “Këto janëarmike të popullit. Këto deshën tëna përmbysnin pushtetin tonë popullor. Nuk duhet të kemimëshirë për to, por t’u japimdënimin maksimal se e kemi fitume gjak pushtetin popullor”. këtë moment unë dhe Sabihaja ishtrënguam dorën njëra
-
tjetrësdhe e kuptuam se ishim shumë nërrezik.
 
Çfarë ndodhi pas kësaj me ju dheSabihanë?
 
gjitha gra. Mes tyre ishte dheSabiha Kasimati. Ishte ajo që ndezifijen e shkrepëses. Kush je?
-
tha, se nuk shihej mirë. – Jam DitiBiçaku, iu përgjigja. Në vend që tëmë thoshte “obobo”…se më kishinarrestuar, tha “o shyqyr”, ngaqë idoli një e njohur në atë tmerr. Unë,Sabiha Kasimatin e kam njohur qëkur kam qenë në Elbasan.
 
Sa kohë ju mbajtën në qeli?
 
 Nuk e di, se nuk e kuptoje se kur ishte ditë e kur ishte natë. Ngaqë bënte shumë ftohtë u futa nëdyshekun e Sabihasë dhe umblodhëm të dyja për t’u ngrohur.Ajo ishte me temperaturë. Ndërkohë që po bisedonim kërcitidera. Erdhën ata të Sigurimit. Ufutën brenda dhe thirrën emrin eSabiha Kasimatit. Sabihaja dridhejnga të ftohtit se ishte sëmurë. Unëhoqa pallton time të madhe dhe iahodha në krah. Me atë pallto ështëDrejt e në qendrën e qytetit, kuështë Sahati. Pastaj na drejtuan te burgu i ri (kështu i thoshin atëherë).Por kur dolëm te sheshi“Skënderbe” ishte mizëria me të burgosur. Rrugët ishin të mbushurame plot të arrestuar e drejtimi i tëgjithëve ishte drejt burgut të madh.Të gjithë të burgosurit shoqëro-heshin me nga tre të Sigurimit dhekështu ne nuk mund të kthenimkokën as majtas, as djathtas që tëshihnim njëri
-
tjetrin. Te burgu i ri pritëm shumë sepse nuk mbaronteradha e të burgosurve. Unë nuk e dinë isha e fundit apo e parafundit.Kur më erdhi radha hyra te dera e parë. Një kërcitje e tmerrshme nga pas. Pas saj ishte një tunel shumë ierrët që ndriçohej nga një dritë ezbehtë. Kaluam derën e dytë dhe pastaj më futën në një birucë.Biruca ishte pus. Nuk kishte faredritë. Më lanë aty dhe i vunë llozinderës. Unë nuk e dija ku isha. Nëatë moment u ndez një fije shkrep-ëse në mes të 5
-
6 vetëve që ishin të
Dëshmitarja e fundit: Rrëfej vdekjen e Sabiha Kasimatit mes 21 burrave nga Fq.1
 
Pasi mbaruam aty na larguan nga dhoma.Pas pak dëgjuam zhurmën e një makine tëmadhe. Ajo makinë vinte gjithmonë aty embuluar. Edhe sot e kësaj dite zhurmën emakinës më duket se e dëgjoj. Erdhimakina te dera dhe i futën të gjithë tëlidhur. As kokën s’e ngrinin dot. Ne nuk emendonim kurrë se po i çonin për t’i pushkatuar, por mendonim se ata shpëtu-an dhe po i lironin. Ne ishim të gjithë të pafajshëm. Erdhën dhe morën edheSabihanë që e hipën në atë makinë. Në atëmoment ajo më tërhiqte që të shkoja metë. Unë doja të shkoja me Sabihanë, por një nga gardianët më tërhoqi dhe makinau nis. Me sa duket unë nuk isha në listë për t’u pushkatuar. Nuk e di si shpëtova, por në atë kohë pyesja o Zot, pse nuk shkova dhe unë me Sabihanë, sepsemendoja se atë e kishin liruar.
 

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->