Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
OpknappenTorsall

OpknappenTorsall

Ratings:
(0)
|Views: 39|Likes:
Tabakspijp opknappen
Tabakspijp opknappen

More info:

Published by: Alexander Stakenburg on Mar 30, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/30/2012

pdf

text

original

 
Topsall Pijp
Portland England Made
Topsall wordt genoemd een 2
nd
van het merk Barling.
http://pipedia.org/index.php?title=BarlingNu sta ik natuurlijk niet bekend als een erg handige baas, dus eigenlijk doe ik maar wat, wanneer het gaat om hetopknappen van pijpen. Af en toe lees ik er wat over en probeer het dan toe te passen wanneer ik weer een pijp voor handenheb die ietwat opgeknapt moet worden.In mijn geval gaat het dan meestal om het saneren van steel en mondstuk.Gelukkig hoeft er aan het hout niets te gebeuren, aangezien het een sandblast pijp is.Hier enkele afbeeldingen van 'voor', het is duidelijk dat het mondstuk niet zo fris is: De volgende foto laat zien dat het mondstuk van deze pijp over een aluminiumflok beschikt.Dit vind ik een uiterst onwenselijke eigenschap omdat het spul nogal kwetsbaar is (er zit een sleuf in het aluminium, het is dus niet massief) en gevoelig voor schoonmaakproducten (de bleekmethode maakt 'm kapot) en vervorming.Als ik niet de 'bleekmethode' gebruik, kost het me over het algemeen teveel moeite om zo'n steel van 'vulcanite' materiaalweer weer zwart te krijgen en ik aarzel ook om rigoureus te werk te gaan, uit voorzicht om niet teveel materiaal weg tehalen. Mijn eerste prioriteit is daarom het saneren en niet het esthetische aspect.Zodoende experimenteer ik nog met verschillende methoden door mekaar heen, met wisselende resultaten.
 
 Eerst ben ik even met Vim en eentandenborstel aan de gang geweest.Daarmee kwam er al wat verkleuring(bruine troep) van de steel af.Vervolgens vond ik het tijd om evenmet ragers en alcohol de binnenkantvan de steel te lijf te gaan.Het viel me nog mee wat eruit kwam,had eerder verwacht zo'n 20 ragers metalcohol te moeten gebruiken, maar naeen stuk of 5 begon het al aardig op tefleuren.Soms gebruik ik ook even eenschuurlap om wat van het materiaalweg te schrapen.In elk geval meestal even metschuurpapier korrel 1200 er overheen.Daarmee vond ik het welletjes, dus opnaar de polijstmachiene. Eerst evenmet bruin, dan met wit. Zoals je ziet ben ik dit proces al niet met een 'zwartesteel' ingegaan.
 
Zoals je kunt zien, wordt de steel er niet zwarter door, maar wel komt deglans er aardig op en met deze machineis dit nu een fluitje van een cent.Ellebogenstoom is aan mij niet besteed.In de hoop de steel tijdelijk watdonderker van kleur te maken ben ik nog even met een lapje Pipe Polish vanDunhill wezen poetsen.Het eindresultaat valt me vooralsnogniet tegen.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->