Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
komposztálás alapjai

komposztálás alapjai

Ratings: (0)|Views: 62|Likes:
Published by katonafull
https://sites.google.com/site/noevenykiserlet/
https://sites.google.com/site/noevenykiserlet/

More info:

Published by: katonafull on Apr 01, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/24/2012

pdf

text

original

 
Komposztálás a családban
- gyakorlati útmutató -
 
1
Komposztálás a családban
- gyakorlati útmutató -
 A komposztálás a legôsibb hulladék-újrahasznosító eljárás. Hazánkban egy átlagosállampolgár évente körülbelül 300 kg hulladékot termel. Ennek a háztartási hul-ladéknak jelentôs hányada, kb. 30%-a komposztálható szerves anyag. A kommunális hulladékszállítócégeknek az elszállítandó hulladék mennyisége alapján fizetünk. 30%-kalcsökkenthetôk tehát az ilyen jellegû költségeink, amennyiben a szervesanyagokat eleve külön gyûjtjük, s kom-posztáljuk. A komposztálás lehetôséget ad arra,hogy a háztartásban és a kerti munkák során keletkezô szerves hulladékokbanlévô tápanyagokat visszajuttassuk atalajba.
Komposztálni mindenki tud, még az is, aki nem tud.
 Aki a kertjében fûnyírás és sövénynyírás során keletkezett kerti nyesedéket sajnáljaa kukába dobni, és ehelyett a bokrok, fák alatt, árnyékában szétteríti, talajtakarásrahasználja (mulcsozás) az már majdnem felületi komposztálást végez.
A természetben ez a folyamat magától zajlik le, csak utánoznunk kell.
De mit tegyen az érzô lelkületû városlakó, a piacról keservesen hazacipelt friss zöldség hasznosítható részének fazékba varázsolása után a konyhaasztalon maradtnagy kupac színes, harsogóan friss, gusztusos de emberi fogyasztásra alkalmatlan„szemét"-tel? Jó esetben valamelyik környékbeli gyerek kis állatkája kapja meg, deekkora mennyiséget az sem tud eltüntetni. Mit tehet a háziasszony - egy sóhajtás-sal kidobja a kukába.
A háztartási hulladékok összetétele
papírmûanyagüvegfémtextíliapor, hamu,ásványi anyagokSZERVES ANYAGOK
(tömeg %-ban mérve)
 
Erre a problémára jó megoldás a helyi komposztálás, amely a környezetbarát városlakók számára ad megoldást, hogy konyhai hulladékukat megnyugtató módonkezelhessék.
Mi a komposzt?
 A talaj termôképességét elsôsorban humusztartalma befolyásolja. A komposzt tulaj-donképpen mesterséges humusz, ami a növények számára nélkülözhetetlen táp-anyagokat tartalmaz.
A komposztálás célja:
-a hulladékmennyiség csökkentése, és-a talaj javítása a szerves anyagok visszajuttatásával
Miért jó a talajnak a komposzt?
-a komposzt humusztartalmában a tápanyagok olyan formában vannak jelen, hogy a növények könnyen fel tudják venni azokat,-javul a talaj szerkezete, ami elôsegíti levegôzését,-sötét színe segíti a talaj felmelegedését,-a komposzt jelentôs vízmegkötô képessége következtében javul a talaj vízház-tartása,-nô a talaj biológiai aktivitása,-a komposzban található hormonhatású anyagok serkentik a növények fejlôdését,- nagyobb lesz a növények ellenállóképességea kórokozókkal és növényi kártevôkkel szemben,- a talaj tápanyagtároló képessége növekszik,- lassú a tápanyag feltáródása, kicsi akimosódás veszélye.
2

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->