Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
RevistaPaqjaNr058

RevistaPaqjaNr058

Ratings: (0)|Views: 88 |Likes:
Published by Muhamed Dolaku
Revista ne gjuhen shqipe
Revista ne gjuhen shqipe

More info:

Published by: Muhamed Dolaku on Apr 04, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/04/2012

pdf

text

original

 
P
AQJA
1Nr. 58
SHTATOR/TETOR'11
Analiza
 
1Nr. 58 SHTATOR/TETOR'11
n
 
a za
REVISTË MUJORE PËR AKTUALITET,
KULTURË, ARSIM, ETIKË
Viti VI / Nr. 5819 shtator - 19 tetor 2011BotuesO.J.Q. "Zëri Ynë"Drejtor
Muhamed Jusuf - KAJOLLI
kajolli5@hotmail.comRedaktor përgjegjës
Avni AVDIU
avni.avdiu@gmail.comRedaktor i kulturës
Flamur MALOKU
famurmaloku@hotmail.comRedaktor teknik/Graka
Osman D. GASHI
osmangashi@msn.comRedaktore gjuhësore
Mimoza SINANI
e-mail:revistapaqja@gmail.comrevistapaqja@hotmail.comhttp://www.zeri-yne.orgAdresa:
Rr. Xhavit Mitrovica, nr. 14,përballë teatrit Dodona,Prishtinë, Kosovë
SHOQATA KULTURORE
 
përmbajtja
Portreti i muajit:
E mposhti Gadain....................2
Amel Ilmiu:
Shamia, mësimbesimi dhe xhamia ..3-4Intervistë me Bajram Rexhepin ............................5
Isa Mehmeti:
Kosova rikthen Mitrovicën ..............6
Besnik Boletini:
Pensionistët kërkojnë miratimin eligjit për pensione .............................................7-8
Lulzim Ahmeti:
Vit rekord i grurit .......................9
Qëndresë Mustaa:
Gjyqtarët dhe prokurorët do tëdërgohen në veri pasi t’u krijohen kushtet ...........10
Muhamet Jahiri:
Ia alin gjakun njëri-tjetrit nëqendër të Prishtinës ...........................................11
Astrit Veliqi:
Prishtina e betonuar, realiteti që jeton..12
Iljasa Salihu:
Si do të dalë Maqedonia: plakë apo ere?................................................................13-14
Ndriçim Hoxhaj:
Evropa Shqipërisë: ‘Stop abortit!’ .14-15Intervistë me Daniel Serwerin .......................16-19
A. A.:
Në okusin ndërkombëtar .....................20-21
Arsim Jonuzi:
Përvjetori i shekullit të ri .......22-23
John L. Esposito dhe Mona Mogahed:
Përvjetorii dhjetë i 11 shtatorit dhe muslimanët amerikanë:nevoja për një rrëim të ri .............................24-25
Muhamed J. Kajolli:
Shkollat rreth kaliit .....26-28
George Gawrych:
Sundimi otoman, Islami dhe shq-iptarët, 1874-1913 .......................................29-32
Osman D. Gashi:
Islamoobia dhe injoranca nëKosovë ..........................................................32-33
Agim Avdiu:
Jetë, edhe diku tjetër!!!... .........34-35
Bekri S. Murselaj:
Një përvojë e shaqur në poezi ..36Intervistë me Ndriçim Ademajn ..........................37
Flamur Maloku:
Bibliotekat e veçanta dhe rëndësiae botimeve albanologjike ...............................38-39
Alban Bilalli:
Themelohet dhe anëtarësohet brendamuajit! ..............................................................40
Gjyqtarët dheprokurorët do të...Islamofobia dheinjoranca në ...
 
Bibliotekat eveçanta dhe...Prishtina e bet-onuar, realiteti...Pensionistëtkërkojnë...
1Nr. 58
SHTATOR/TETOR'11
 
P
AQJA
2 SHTATOR/TETOR'11
Nr. 58
M
ustafa Abdel Xhalil, udhëheqës i Këshillit Transi-
tor Kombëtar, në paraqitjen e tij të parë publike në
Tripoli, është zotuar se vendi do të udhëhiqet nga njëpushtet islam. Duke folur para mijëra mbështetësve në Sheshin
e Martirëve, Xhalil ka thënë se qeveria e re libiane nuk do të
pranojë asnjë ideologji ekstremiste. “Ne jemi popull musliman,
me fe islame dhe do ta ruajmë këtë virtyt. Ju jeni arma jonëkundër kujtdo që tenton ta rrëmbejë këtë revolucion, nga e
djathta në të majtë”, - ka thënë Xhalil. Ai ka thënë gjithashtu se
Islami do të mbetet burim i legjislacionit në Libi, pas rrënimittë pushtetit të Muamer Gadafit. “Është nder i madh për këdoqë qëndron para kësaj turme, në këtë situatë dhe në këtë rast,në kohën kur Libia dhe të gjithë qytetarët e saj, po çlirohennga tiranët. Nga e gjithë kjo, populli libian po shpërfaqet mëdinjitoz dhe më i nderuar, me veprimet dhe trimërinë që kadëshmuar”, - ka thënë Xhalil. Ndërkohë, Gadafi i mposhtur
tashmë është zotuar nga një vend i fshehtë se do të luftojë deri
në fitore, ndërkohë që forcat e tij kryen kundërsulme befasuese
në tri fronte. Ndonëse, kundërshtarët e tij tash kontrollojnëpjesën dërmuese të Libisë, forcat mbështetëse të Gadafit janë
pozicionuar në Sirte, Bani Valid dhe në Saba. Qeveria e Nigerit
ka konfirmuar se të paktën 32 pjesëtarë të qarkut të brend-shëm të Gadafit kanë kërkuar strehim në këtë vend, përfshirëkëtu edhe njërin nga djemtë e tij dhe disa gjeneralë të lartëushtarakë. Këshilli Kombëtar Transitor ka pohuar se një sasie madhe ari dhe parash është kontrabanduar nga rezervat eBankës Qendrore të Libisë drejt Nigerit, duke i dhënë kështumundësinë Gadafit që të vazhdojë të paguajë ata që luftojnëpër të. Xhalil ka ftuar të gjithë ata që luftojnë forcat e Gadafittë mos hakmerren ndaj tyre ose mercenarëve. “Kemi nevojë
për unitet, për të kundërshtuar frikën dhe lakminë dhe jo
për hakmarrje a padrejtësi”, - ka thënë lideri i Këshillit Tran-
sitor në fjalimin e mbajtur në Tripoli. Në Londër ndërkaq,
Amnesty International” ka dalë me një raport, duke akuzuarregjimin e Gadafit për krime kundër njerëzimit në përmasamasive. Por, raporti nuk i kursen as ata që rrokën armët përtë luftuar pushtetin e liderit të deridjeshëm libian. “Amnesty 
International” ka tërhequr vërejtjen se edhe forcat anti-Gadafigjithashtu kanë kryer krime lufte dhe se qeveria e përkohshme
libiane nuk ka treguar gatishmëri për t’i emëruar përgjegjësite këtyre akteve.
Portreti i muajit
E MPOSHTI GADAFIN
 B I O G RA F IA : 
Mustafa Abdel Xhalil
ose
Abdul-Jalil
, arabisht: , lindi
më 1952. Është politikan i Libisë. Gjatë
periudhës 2007 - 2011, ishte Ministër i Drejtësisë
(zyrtarisht, Sekretari i Komitetit të Përgjithshëm Pop-ullor të Drejtësisë), sipas Kolonel Muamar al-Gadafit.
Ai është spikatur nga disa media për qëndrimin e tijkundër shkeljeve të ndryshme të drejtave të njeriut
në Libi. Gjatë luftës ai u identifikua si Kryetar i Këshillit
Kombëtar Kalimtar me bazë në Bengazi, i cili kontrol-lon shumicën e vendit, edhe pse ky pozicion ështëkontestuar nga të tjerët kryengritës për shkak të sëkaluarës dhe pjesëmarrjes së tij direkte për qeverinëGadafit si Ministër i Drejtësisë për katër vjet deri më
2011. Ka diplomuar në sheriat dhe gjuhë arabe më
1975 në Universitetin e Libisë.
 
P
AQJA
3Nr. 58
SHTATOR/TETOR'11
Amel ILMIU
 T
ë jesh në rrjedha të zhvillimeve
në Kosovë, krijon përshtypjen se
njerëzit kryesisht janë të prirur
nga një ndjenjë mbrapshtësie, se gjithçka
shkon mbrapsht dhe do të vazhdojë tëshkojë kështu vazhdimisht.Muajve, javëve e ditëve të fundit po
bëhet zhurmë e madhe, ku përplasen
ide, mendime e konceptime kontra-diktore, nga të cilat mund të pleksen
një sërë antinomish. Të fryra edhe nga
mediat, debatet bëhen akoma më tënxehta. Gazetat e portalet vërshojnë
me analiza kundërthënëse. Dhe për një
çast harrohet gjithçka. E gjithë vëmendjafokusohet në temën: ‘Shamia, mësimbe-simi dhe xhamia’, rreth boshtit të së cilës
çështje zhvillohen diskurse polarizueseqë herë-herë kalojnë në banalitete.Është thënë dhe shkruar shumëçka,por në pak rreshta ia vlen të qëmtohen
pikat kryesore, dimensioni i të cilave
nuk është prekur.1.
Fillimisht ata që janë në pozicion
më të fortë (në këtë rast institucio-
net shtetërore) nuk duhet t’i qasen
këtyre problemeve me temperament,
inat, pasion etj. Psikologjikisht kjo
logjikë pjell antipodin tjetër sipas versionit: ‘sa shumë e shtrën-
gon, aq më tepër pëlcet’. Në të mirë
të shtetit të ri të Kosovës,
radika-
lizimi i elementeve ekstreme fetare,
nuk i konvenon askujt dhe dëmton
dukshëm imazhin e vendit në are-
nën ndërkombëtare
. Fatkeqësishtnë këtë drejtim me ose pa vetëdije
po punojnë institucionet shtetëroredhe të zgjedhurit e popullit. Në ko-hën kur vendi po përballet me kriza
të natyrave të ndryshme, ndoshta
ata kanë zgjedhur formulën ‘merrjadjathin e harron edhe bukën’.2.
Dukshëm
ngatërrohen konceptet
laik, sekular dhe ateist
. Thuhet se
shteti laik nuk bën të lejojë futjen e
mësimbesimit në shkollat publike,
ngase nxënësit po u indoktrinokan
me dogma fundamentaliste. Ky 
është vizion komunist që dikur vija
politike e partisë moniste e imple-mentonte në arsim për të mbjellursa më lehtë farën e marksizëm-le-ninizmit, ideologjisë e cila promo- vonte evolucionizmin darvinian sitë vërtetën absolute shkencore.
Ka
shumë vende laike, ku feja është e
ndarë nga shteti, por që zbatohet
mësimbesimi në shkolla
.3. Është thënë se edukimi fetar nuk jep
zgjidhje për sfidat bashkëkohore,
sepse Kurani (ose Bibla) janë shkruarpara qindra vitesh. Shumë teoricienëpohojnë se sfidat bashkëkohore të de-
mokracisë janë: terrorizmi, korrup-
sioni, trafiqet ilegale, narkomania,kidnapimet, vrasjet, plaqkitjet etj.
Madje edhe ateistët më të përbetuar
Marksi e Engelsi kanë pranuar se
feja
ka ndikim në pengimin e shumëdukurive devijante
. Atëherë çfarë
mbetet të thuhet për demokratët, tëcilët e thonë të kundërtën?!4. Thuhet se Kosova si vend laik e de-mokratik, që mëton kah një shoqëri
moderne nuk guxon të lejojë imponi-
min e modelit tradicional e konser-
 vator të të menduarit. Harrohet se
lënda që parashihet nuk mendo-
het të jetë imponim, por zgjedhje
 vullnetare
 
dhe kur mësimbesimi
institucionalizohet, atëherë mini-
mizohen mundësitë e kontamin-imit të rinisë me elemente tjera
ekstreme që merren nga burimet e
dyshimta religjioze
. Dhe kush mund
t’i frikësohet kësaj zgjedhje përpos
mentalitetit stalinist, që gjithçka fe-tare e sheh me petk të zi? Pjezësa e
negacionit ‘nuk guxon’ në kontekst
SHAMIA, MËSIMBESIMI DHE XHAMIA

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->