Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Laporan Ceramah

Laporan Ceramah

Ratings: (0)|Views: 264|Likes:
Published by ksimsim1669

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: ksimsim1669 on Apr 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/24/2013

pdf

text

original

 
Kertas Kerja Etiket Sosial Dan ProtokolCeramah Adab Dalam Majlis Rasmi1.0Pendahuluan
Program Bina Insan Guru (BIG) merupakan komponen yang penting dalam ProgramDiploma Lepasan Ijazah – Sekolah Rendah. Program BIG bertujuan untuk membinadan memupuk keperibadian pelatih guru.
2.0Tujuan
Tujuan kertas cadangan ini adalah untuk merancang program berbentuk ceramah Adabdalam Majlis Rasmi supaya dapat memenuhi matlamat utama program ini. Program inidirancang agar guru pelatih mendapatkan maklumat yang lebih tepat dan jelasmengenai adab dalam majlis rasmi melalui ceramah dan sesi soal jawab.
3.0Objekti
Program ini dirancang untuk:3.1Memenuhi syarat keperluan Program Diploma Perguruan Lepasan Ijazah -Sekolah Rendah bagi program Bina Insan Guru.3.2Memberi pendedahan kepada guru pelatih bagaimana menguruskan danmengendalikan majlis rasmi.3.3Atur cara program:3.3.1Tarikh:24 Februari 2012 (Jumaat)3.3.2Masa: 2:30 petang - 4:30 petang3.3.3Tempat: Dewan Kuliah, Kampus Pendidikan TekniKuala Lumpur.3.3.4Penceramah:Puan Sapiah Uyuni Mohamed Yaacob3.3.5Program :Program adalah seperti yang disediakan diLampiran A.
 
4.0Asas Pertimbangan
Program ini merupakan program wajib yang telah digariskan kepada semua pelajar kursus DPLI-SR. Pelajar DPLI-SR perlu melaksanakan ceramah yang bertajuk Adabdalam Majlis Rasmi bertujuan mengenal dan mempelajari adab dalam majlis rasmi. Ia juga dapat meningkatkan budi bahasa guru pelatih dalam melaksanakan tugas danamanah yang bakal dipertanggungjawabkan kelak. Selain itu, ia merupakan suatu pendedahan Adab dalam Majlis Rasmi kepada guru-guru pelatih dan pensyarah yangdijemput. Selain itu, pelaksanaan ceramah ini dapat memupuk kerjasama antara pelajar dengan pembahagian kerja yang melibatkan semua pelajar supaya ceramah bolehdijalankan dengan lancar dan berjaya.
5.0Implikasi
Untuk melaksanakan program ini, beberapa peralatan dan perbelanjaan telahdibelanjakan. Laporan perbelanjaan dilampirkan. ( Rujuk Lampiran B)
6.0Kesimpulan
Program ini telah dijalankan dengan lancar. Ceramah ini bermula pada 3.00pm dantamat pada pukul 5.00pm. Ceramah yang bertajuk Adab dalam Majlis Rasmi inimendapat sambutan yang sangat baik dan amat memanfaatkan para hadirin. Akantetapi, terdapat beberapa perkara yang perlu diambil berat supaya bakal penganjur dapatmelaksanakan ceramah dengan lebih bersistematik pada masa yang akan datang.
7.0Post Motem
Post Motem telah dijalankan pada 28hb Februari 2012, jam 2.00pm demi membuatmaklum balas terhadap program ceramah yang telah dilaksanakan. Komen-komen dan pujian yang disampaikan telah direkodkan supaya program ceramah yang akan
 
dilaksanakn pada masa yang akan datang dapat dianjurkan dengan lebih cemerlang dansempurna. (Sila rujuk lampiran C)
8.0Laporan AJK Berkenaan
Semua AJK perlu membuat laporan selepas ceramah dilaksanakan untuk merekodkansegala kesulitan atau kebaikan yang dihadapi semasa menganjurkan program berkenaan. Ini sebagai suatu rujukan yang boleh dicontohi atau dibaiki untuk programyang akan datang. (Sila rujuk lampiran D)
LAMPIRAN AATUR CARA PROGRAM
1.Ketibaan Para Jemputan2.Bacaan Doa3.Ucapan Alu-aluan oleh Pengerusi Majlis4.Ceramah Adab Dalam Majlis Rasmi5.Penyampaian Cenderamata6.Bersurai 

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
Bob Bol liked this
Md Yazid liked this
Saidatul Assila liked this
Zi Zhao liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->