Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Nap i 120406

Nap i 120406

Ratings: (0)|Views: 6|Likes:

More info:

Published by: Civitas Europica Centralis on Apr 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/09/2013

pdf

text

original

 
Egymás felé forduló régiók Kelet-Közép Európában
Approachingregions in East-Central Europe
KK
ISEBBSÉGIISEBBSÉGI
SS
AJTÓFÓKUSZAJTÓFÓKUSZ
2012.
ÁPRILIS
6.,
PÉNTEK
B
OÉR
K
RISZTINA
Szép húsvéti ünnepet kívánok minden kedves Olvasómnak!
 
MagyarországMagyarország
 A magyakormány és a Híd párt viszonyában a kabinet álláspontja nem változott és nem is fog változni
” -válaszolta a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes
Szabó Vilmos
szocialistaképviselő írásbeli kérdésére.
Semjén Zsolt
hangsúlyozta: a magyar közösségek képviseletét amagukat magyarnt meghatározó rtok tudják a leghatékonyabban pviselni(MTI/Paraméter.sk)
Martonyi János
külügyminiszter 
Miroslav Lajčáknak 
, a szlovák diplomácia új vezetőjének a tisztségbe valókinevezése alkalmából, valamint meghívta egy budapesti látogatásra is (MTI/Bumm.sk)
 A közép-európaitérségben rengeteg nemzetiség él egymás mellett, ami időnként ugyan konfliktussal jár, de ezadja a térség erejét is. A most induló program is ezt az erősödést segíti, erős Közép-Európát ésaz erős magyarságot kívánja támogatni
". E szavakkal indította útjára
Navracsics Tibor
miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Pro Renovanda CulturaHungariae Programot s átadta a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány kurátorainak megbízólevelét (kormany.hu/Felvidék.ma)
 Igazi hiánypótló az e-Örökségtár – A Magyarországon gondozott e-Örökségtárat már az idéntöbb ezer Kárpát-medencei kulturális intézmény töltheti le saját szerverére. A folyamatosangyarapodó digitális gyűjtemény magyarországi települések és nemzetiségek, valamint a külhonimagyarság több mint kétezer tudományos és ismeretterjesztő kiadványát tartalmazza.
BarnaGábor
, az
felelős szerkesztője úgy fogalmazott: céljuk az, hogy
K
ISEBBSÉGI
S
 AJTÓFÓKUSZ
Civitas Europica Centralis (CEC)
H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..
 
2012-04-06.
 
a közoktatás és a kutatás minden szintjén hasznosuljanak, akár tananyagsegédletként, azok, akomoly munkával előállított kulturális javak, amelyekhez a korlátlan hozzáférés a teljes nemzetiközösség számára egyértelműen kívánatos – Az Örökségtár jelenleg mintegy 20 gigabájtméretű, multimédiás anyagokat is tartalmazó állományát, amely a
és a
címen is elérhető, a Kárpát-medence 8-10 ezer pontján kívül az EurópaiUnió orsgainak kiemelt kultulis intéznyeibe is el nják juttatni a vetkezőhónapokban, „
Teach Hungary 2012
!” program címmel (MTI/KárpátInfo)
 Átlát Orbánékon az IMF– Csak a kormány biztos a tárgyalások gyors elkezdésében, a Nemzetközi Valutaalapnál meglepődve értesültek az elmúlt napok kormányzatinyilatkozataiból, a kormányhoz közel álló sajtóból arról, hogy hamarosan tárgyalóasztalhoz. AzIMF-nél azt is látják, hogy a kormány a török kártyát akarja megjátszani (Nsz)
 Gyors IMF-megállapodás nélkül borulunk – Szijjártó Péter kedvező gazdasági mutatókat lát és bármely másodpercben tárgyalna– A honi makroelemzők egybehangzóan úgy látják, a forintárfolyama még a befektetők sikeres IMF-EU-tárgyalásokba vetett hitét tükrözi, de a türelem már nem tart sokáig. London szerint Magyarország rövid távon megállapodás nélkül is kibírja.
Szijjártó Péter
miniszterelnöki szóvivő most úgy fogalmazott, "
bármely másodpercben
"készek vagyunk tárgyalóasztalhoz ülni (Nsz)
Mádl Ferenc
utódját keresték a pártok a köztársasági elnöki posztra, a Fideszországos szimpátiaszavazást hirdetett, hogy méltó személyt találjon a feladatra. Akkoriban épp
Orbán Viktor
és
Áder János
jelentette be a kezdeményezést, mondván: ebben a fontoskérdésben nem lehet az emberek nélkül dönteni (Nsz)
 Orbán Kövért akarja, Kövér Ádert ajánlja– Még nem dőlt el, kit jelöl a Fidesz, illetve aminiszterelnök államfőnek:
Orbán Kövért
akarja,
Kövér Ádert
ajánlja maga helyett (Nsz)
 Orbán közzétette a megfigyeléséről szóló dokumentumokat– A miniszterelnök támogatja,hogy mindenki megismerhesse és nyilvánosságra hozhassa a vonatkozó, államrtititkosszolgálati adatokat (Nsz)
  Nem romaközpontú a romastratégia– Magyarország uniós elnöksége idején született meg azEurópai Unió Roma Stratégiája, amely fontos kezdeményezés. Azóta a tagországoknak aközéptávú megvalósítás tervezetét is el kellett készíteniük. Magyarország az elsők között küldteel a Nemzeti Felzárkózás Stragiáját. A széleskörű jékozottságl tanúskodó, alaposhelyzetelems nyon azonban egy olyan stratégia született, amely nem ad megfeleválaszokat a cigányság életében fellelhető, többsíkihívásokra. A Romano InstitutoAlapítvány észrevételeit eljuttatta a nemzeti felzárkózásért felelős államtitkárnak, az Unióelnökségének és biztosainak is (Nszv)
 Tudhattak a zsidózásról– A parlament vezetése előre tudta, hogy miről fog beszélni az a jobbikos képviselő, aki kedden napirend után a tiszaeszlári vérvádat idézte fel a Házban. Aházszabály szerint ugyanis a felszólalás "
okát 
" és "
tárgyát 
" előre, írásban jelezni kell. Bár 
Baráth
 
Zsoltot
mandátuma visszaadására szólította fel a demokratikus ellenzék, továbbákülönféle szervezetek, erre egyelőre nem hajlandó (Nszv)
Obersovszky Péter
a
Schmitt Pállal
március 30-án készített és aznap este azM1-en felvételről sugárzott interjújában megsértette az újságírói etika szabályait. Mivel
Obersovszky
nem tagja a MÚOSZ-nak, az eljáró tanács -
Félix Péter
újságíró panasza alapján- határozat helyett az alábbi szakmai-etikai állásfoglalást teszi közzé (Nszv)
 300 diák kaphat segítséget  – Ma még lehet pályázni a külhoni magyar nyelvű oktatásban részt vevő, kiemelkedően tehetséges, szociálisan hátrányos helyzetű diákoknak hirdetett AdyEndre-ösztöndíjra. A program révén 30 millió forintot osztanak szét. A Nemzeti Erőforrás
K
ISEBBSÉGI
S
 AJTÓFÓKUSZ
Civitas Europica Centralis (CEC)
H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..
 
2012-04-06.
2
 
Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Inzet és a Wekerle ndoAlapkezelő által meghirdetett pályázatra a határon túli magyar nyelvű oktatásban részt vevő,magyar nemzetiségű, 6–13. évfolyamon (alapfoiskolában vagy középiskolában) tanulók  jelentkezhetnek. Pályázatot kizárólag olyan diák nyújthat be, akinek kimagasló a tanulmányieredménye és szociálisan hátrányos helyzetű (MNO)
 Belső választást tart a MOGYE magyar tagozata– Április 11-én tartja meg belső választásaita Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozata.
SzabóBéla
professzor, az egyetem magyar oktatóitképvisetárgyaló delegáctagja az MTI-neelmondta, az elmúlt napokban az a nézet alakult kia MOGYE magyar oktai ben, hogy azegyetem román vezetői az időhúzásra játszanak,ezért nem érdemes megvárniuk, hogy az egyetemműködését és szervezeti felépítését is leíró chartarögzítse a magyar tagozatra vonatkozó előírásokat.
Szabó Béla
hozzátette,
Leonard Azamfirei
ügyvivő rektor egy beszélgetésben el is mondta, hogy nem kívánják módosítani az egyetemchartáját, amíg nem születik bírósági határozat a minisztérium által el nem ismert egyetemicharta érvényessége tekintetében (MNO)
Nyirő József 
földimaradványai megérkeztek Madridból Budapestre. Az emigrációban 1953-ban elhunyt erdélyiírót május 27-én, pünkösd vasárnapján temetik újra szülőföldjén, a székelyudvarhelyi katolikustemetőben. „
 Kedden délben, Madridban, az Almudena köztemetőben
 Bucsi Szabó Edi
magyar nagykövet és
 Németh Zoltán
elbeosztott jelenlétében került sor 
 Nyizse
földimaradványainak exhumálására
” – tudatta
Lukács Csaba
, az újratemetés kommunikációsvezetője az MTI-vel szerdán (Krónika)
 
Románia Románia 
TraianBasescu
felmentette tisztségéből Borbély Lászlókörnyezetvédelmi minisztert, miután a tárcavezető a személyeelleni korrupciós gyanúsítás miatt benyújtotta lemondását. Azállamfő ugyanabban a rendeletben
Mihai Razvan
 
Ungureanu
miniszterelnököt bízta meg a környezetvédelmi tárca ideiglenesvezetésével.
Borbély Lászlót
befolyással való üzérkedéssel és vagyonnyilatkozata többrendbelimeghamisításával gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség (DNA), amely bűnvádi eljárást kértellene a legfőbb ügyésztől. A miniszter csütörtök reggel nyújtotta be lemondását, miután
MihaiRazvan Ungureanu
miniszterelnökkel folytatott négyszemközti beszélgetést a személyévelkapcsolatos korrupciós gyanúról.
Borbély László
később újságírók előtt kijelentette, nem azértmondott le, mintha oka lenne rá, hanem azért, hogy semmilyen gyanú ne árnyékolhassa be akormány munkáját. Hozzátette: nem közölték vele, mivel gyanúsítják, a sajtóból értesült arról,hogy a korrupcióellenes ügyészség bűnvádi eljárást kért ellene. Megalapozatlannak tart éshatározottan visszautasít minden ellene felmerülő vádat és reméli, hogy az igazságszolgáltatás is bebizonyítja ártatlanságát (MTI/Erdély.ma)
FRISSÍTETT
] – 
Mihai Răzvan Ungureanu
kormányfő csütörtökön a közszolgálati rádiónak nyilatkozvamegerősítette a korábbi értesüléseket:
Borbély László
lemondott a környezetvédelmi miniszteritisztségről, miun az Országos Korrupcióellenes Ügyoszly (DNA) vizslatotkezdeményezett ellene befolyással való üzérkedés és hamis vagyonnyilatkozat-tétel miatt.
K
ISEBBSÉGI
S
 AJTÓFÓKUSZ
Civitas Europica Centralis (CEC)
H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..
 
2012-04-06.
3
 
Martonyi János
külügyminiszter szerint az elmúltévekben a magyar–román kapcsolatok nagymértékben javultak, amit az is bizonyít, hogy az erdélyi magyarokvisszafogott magatartást tanúsítottak, amíg békésenmeg nem oldódott a Marosvásárhelyi Orvosi ésGyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügye.Bővebben>>>

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->