Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
10Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
PLC Basic

PLC Basic

Ratings:
(0)
|Views: 1,976|Likes:
Published by Alan Teh

More info:

Published by: Alan Teh on Apr 12, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/24/2013

pdf

text

original

 
PENGAWAL ANALOG DAN BERDIGIT
OBJEKTIF AM: Mempelajari dan memahami prinsip Pengawal AnalogElektronik dan penggunaan komputer dalam sistem kawalanmudah.OBJEKTIF KHUSUS: Di akhir unit ini pelajar-pelajar sepatutnya dapat:
Melukis gambarajah blok PLC dan menerangkan prinsip operasi PLC.
Menerangkan prinsip operasi PLC
Melukis simbol-simbol asas PLC
Mereka dan menulis aturcara tangga (ladder Diagram)
Menyatakan tugas komputer sebelum teknologi DCS diperkenalkan
Memberi definasi komponen DCS
Melukiskan struktur DCS
Menerangkan proses asas DCS
E4141/UNIT6/1
OBEKTIF
 
INPUT
PENGAWAL ANALOG DAN BERDIGITPengenalan Sistem Kawalan
Di dalam system automasi, PLC sering dianggap sebagai jantung kawalan. Semasa pelaksanaanaturcara aplikasi kawalan (yang disimpan di dalam ingatan PLC). PLC akan sentiasa memantaukeadaan system melalui isyarat suapbalik peranti masukan kawasan kerja. Kemudian berdasrkanlogic aturcara, sebarang tindakan dilaksanakan pada peranti keluaran kawasan kerja.PLC boleh digunakan untuk mengawal tugasan yang mudah dan berulang-ulang ataupun beberapaPLC boleh disambung bersama dengan pengawal hos atau komputer hos lain melalui rangkaiankomunikasi untuk menyepadukan kawalan proses yang kompleks.
6.1 PLC(Pengawal Boleh Aturcara)
PLC terdiri daripada Unit Pemprosesan Pusat (CPU) yang mengandungi aturcara aplikasi dan modul Antaramuka keluaran, yang disambung secara terus kepada peranti I/O kawasan kerja. Aturcara inimengawal PLC supaya apabila satu isyarat masukan daripada peranti masukan menjadi ON,sambutan yang sempadan diberikan. Sambutan ini selalunya melibatkan isyarat keluarandisambungkan kepada peranti keluaran tertentu. (isyarat keluaran di Onkan kepada peranti keluaranyang berkaitan)
Rajah Blok PLCE4141/UNIT6/2
BekalanKuasaKomputer Konsol pengaturcaraanPencetak 
Unit pemprosesanPusatAntaramukakeluaranIngatan/memoriAntaramukamasukanIsyaratdaripadasuisn pengesan
 
dsbIsyarat kesolenoidmotor dsb
 
PENGAWAL ANALOG DAN BERDIGITUnit Pemprosesan Pusat(CPU-Central processing Unit)
CPU merupakan mikroprosesor yang mengendalikan (menyeliakan) aktiviti system PLC. Iamelaksanakan aturcara, memproses isyarat-isyarat I/O dan berhubung dengan peranti luaran.
Ingatan/memori
Terdapat pelbagai jenis unit ingatan. Merupakan kawasan yang memegang (menyimpan) systemoperasi dan ingatan kegunaan penggunaan. Sistem operasi (OS) adalah perisian system yangmenyelia PLC.Aturcara Tangga( ladder digram), pemasa (timer) dan pembilang (counter) disimpan didalam ingatan pengguna . Terdapat beberapa jenis ingatan yang boleh dipilih berdarkan keperluanpengguna.
Ingatan baca Sahaja (ROM-Read Only Memory)
ROM merupakan ingatan tidak meruap yang boleh diaturcara Cuma sekali. Dengan demikian ia tidaksesuai sebagai ingatan. Ia merupakan salah satu pilihan yang paling tiak digemari berbandingingatan lain.
Ingatan capaian Rawak (RAM)
RAM lebih lazim digunakan sebagai penstoran aturcara atau data pengguna . Data di dalam RAMbersifat meruap yang biasanya akan hilang apabila bekalan kuasa diputuskan. Bagaimanapun,masalah ini diselesaikan dengan memberi bekalan kuasa sampingan dengan bateri.
Ingatan Baca Sahaja Boleh Aturcara Boleh padam (EPROM)
EPROM memegang (menyimpan) data sama seperti ROM. Ia tidak memerlukan bateri sokongan.Namun demikian, isi kandungan EPROM boleh dipadam dengan mendedahkannya kepada cahayaultra ungu(UV). Penulis PROM diperlukan untuk mengatur semula ingatan tersebut.
Ingatan Baca Sahaja Boleh Aturcara Boleh Padam Secara Elektrikal (EEPROM)EEPROM
menggabungkan keanjalan capaian RAM dengan sifat tidka meruap ROM di dalam satupakej. Kandungan EEPROM boleh dipadamkan dan diaturcara semula Cuma proses terhad kepadabeberapa kali sahaja.
Masukan (Input)
Contoh Peranti masukan adalah butang tekan, pad kekunci dan suis togol, yang membentukantaramuka manusia dengan mesin . Untuk pengesan barangan kerja pemantauan mekanismebergerak, pemeriksaan tekanan beserta aras cecair dan pelbagai lagi, PLC akan menyalurkan sedikitisyarat daripada peranti pengesan automatik yang spesifirk seperti suis berhampiran, suis had,pengesan fotoelektrik, pengesan aras dan sebagainya. Jenis-jenis isyarat masukan kepada PLCboleh jadi logic ON/OFF atau isyarat analog. Isyarat-isyarat masukan di antaramuka kepada PLCmelalui pelbagai modul masukan PLC.
E4141/UNIT6/3

Activity (10)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Al Ameer Sultan liked this
Kamaruddin Bin Ahmad liked this
Raini Rai liked this
Raini Rai liked this
Raini Rai liked this
Nurul Husni liked this
Mohd Faizal liked this
Jiwita Jeevi liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->