Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
56Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Periodisasi Boy

Periodisasi Boy

Ratings:
(0)
|Views: 1,636|Likes:

More info:

Published by: Susaini Boy Sabaladin on Apr 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/21/2014

pdf

text

original

 
SUSAINI BIN SABALADIN780626-12-5957PJM 31011
1. PENDAHULUAN
Satu program latihan amat penting dalam perkembanga seorang atlit. Programlatihan yang terancang akan dapat menghasilkan peningkatan yang teratur dansistematik bersesuaian dengan tarikh pertandingan.Dalam merancang program latihan melontar peluru, jurulatih harus bijak untukmengenalpasti kaedah-kaedah latihan yang bakal diaplikasikan berdasarkan fasa-fasayang terdapat dalam jadual latihan. Kaedah-kaedah latihan yang dirancang juga perluagar atlit lebih bersedia apabila menjalani latihan yang lebih spesifik. Melalui periodisasiyang dirangka ini, kami akan membincangkan mengenai aspek-aspek yang berkaitandengan acara melontar peluru yang dibuat selama 24 minggu. Walaupun begitu,penerangan yang lebih spesifik akan ditumpukan untuk fasa Pra-pertandingan sahaja.Dalam melaksanakan program latihan tahunan bagi acara melontar peluru, jurulatihterlebih dahulu perlu mengetahui aspek-aspek yang diperlukan untuk setiap fasabermula dari fasa persediaan umum hinggalah ke fasa pertandingan sebenar. Jadual dibawah menunjukkan aspek-aspek penting yang diperlukan untuk acara melontar peluruberdasarkan keperluan dan keupayaan biomotor bagi fasa-fasa tersebut.PersediaanumumPersediaankhususPra-pertandinganPertandingansebenarTransisiKekuatan AdaptasiAnatomiKekuatanMaksimumPenukaran:-Kuasa-Daya tahanotot-Daya tahanotot dankuasaPenyelenggaraan PemulihanSetelah aspek-aspek yang diperlukan dikenalpasti, jurulatih perlulah memilihkaedah-kaedah latihan yang bersesuaian untuk diaplikasikan.
 
SUSAINI BIN SABALADIN780626-12-5957PJM 31012
2. RASIONAL
 Terdapat beberapa rasional mengapa satu program latihan dijalankan antaranyaadalah:1. Mengelakkan kecederaan.2. Mencapai peeking yang tepat pada masa yang dikehendaki.3. Mengesan dan menilai perkembangan dan keberkesanan latihan yangdiberi.4. Membantu jurulatih menyusun semula jadual latiihan dengan lebihsistematik.
3. MATLAMAT
Terdapat beberapa matlamat program latihan ini. Antaranya adalah:1. Menjadi juara dalam pertandingan.2. Memperbaiki jarak lontaran yang sedia ada.3. Memperbaiki teknik lontaran4. Mengurangkan berlaku kesalahan (faul) semasa melontar.
4. JANGKAMASA
6 bulan (24 minggu)
5. ATLET SASARAN
Atlit lelaki lontar peluru bawah 12 tahun.
 
SUSAINI BIN SABALADIN780626-12-5957PJM 31013
6. KERANGKA PROGRAM LATIHAN (PERIODISASI LATIHAN)PERANCANGAN 6 BULAN1. Pengenalan
Perancangan 6 bulan adalah merupakan alat yang digunakan oleh jurulatih untukmerancang, mengarah, dan memandu para atlit bagi latihan sepanjang tahun. Dalammengendalikan dan merancang jadual latihan, jurulatih perlukan jadual latihan yangsempurna supaya para atlit dapat menjalani program latihan pada tahap yang palingmaksima. Pada keseluruhannya seseorang atlit perlu berlatih berterusan selama lima(5) bulan secara intensif dan boleh mengurangkan latihan pada bulan yang terakhir.Pada tahap latihan kebiasaannya akan memberikan kebaikan terhadap psikologi,fisiologi dan sistem saraf pusat (CNS), namun ia memerlukan masa rehat yangsecukupnya sebelum meneruskan latihan tempoh yang berikutnya.Sebagaimana yang kita ketahui bahawa objektif utama latihan adalah untukmemberi prestasi yang baik dalam satu-satu pertandingan. Seseorang atlit bolehmenghasilkan kejayaan yang tinggi sekiranya dia memberikan tumpuan dan perhatianyang aktif dalam masa latihan. Untuk mencapai kejayaan yang cemerlang dansempurna bagi seseorang atlit, jurulatih perlu membuat dan mengadakan perancanganatau pelan latihan yang boleh membina skil, kecekapan lakuan motor dan memupuktahap psikologi yang berterusan serta berkelakuan baik.Dalam sistem latihan satu perkara yang paling sukar dan paling mencabar bagiseseorang jurulatih ialah bila mana tahap seseorang atlit itu akan mencapai ketahapkemuncaknya. Oleh itu seseorang jurulatih perlulah mengambil kira semua aspek-
aspek ini supaya mereka akan ke satu tahap „peak‟ pada masa yang tertentu.
Perancangan yang berterusan sangat perlu bagi jurulatih, terutamanya untuk atlit yangtidak ada pengalaman.

Activity (56)

You've already reviewed this. Edit your review.
Mohd Erial Ab Laja liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Christopher Obos liked this
Aisyah Zainudin liked this
Yusaini Ahmed liked this
che'gu iqmal liked this
Soffieszt Semplice liked this
Mohd Fahmi Abdul Rahman liked this
Sal Sabila liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->