Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
napi120417

napi120417

Ratings: (0)|Views: 166|Likes:

More info:

Published by: Civitas Europica Centralis on Apr 17, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/23/2013

pdf

text

original

 
Egymás felé forduló régiók Kelet-Közép Európában
Approachingregions in East-Central Europe
KK
ISEBBSÉGIISEBBSÉGI
SS
AJTÓFÓKUSZAJTÓFÓKUSZ
2012.
ÁPRILIS
17.,
KEDD
B
OÉR
K
RISZTINA
 
VárhatóVárható
 
2012. április 20-án
, pénteken 19 órai kezdettel a
rendezvénysorozatkeretében a Litea Könyvesboltban (Budapest, Hess András tér 4. sz.) a szerzők jelenlétében bemutatják 
Kenéz
 
Ferenc
 Édesgyöké
” és „
 Nagyregény
című versesköteteit, valamint
Markó Béla „
 Kié itt a tér
című, közéleti írásokat tartalmazó könyvét, és „
Visszabontás
(Jelenkor Kiadó) című szonett-kötetét
MagyarországMagyarország
Ö
SSZEFOGLALÓ
] – 
OrbánViktor
kormány, a Fidesz elnöke
Áder nos
fideszes európai parlamenti képviselőt javasolta köztársasági elnöknek a kormánypárti frakciószövetség hétfői esti ülésén, aholegyöntetű támogatást kapott a Brüsszelben tartózkodó jelölt.
Áder János
megtisztelőnek nevezte és elfogadta a felst. Az ellenki pártok a hivatalos bejelentést megelőzőenegybehangzóan a fideszes politikus államfőválasztása ellen emeltek szót. Az államfő jelöléséről
Szijjártó Péter
, a miniszterelnök szóvivője számolt be újságíróknak. Mint mondta,
Orbán Viktor
javaslatát azzal indokolta, hogy
Áder Jánost
olyan "
horgonyszemélyiségnek 
"tartja, aki biztonságot és kiszámíthatóságot tud nyújtani Magyarországnak, a magyar politikairendszernek, egyik legfontosabb feladata pedig az új alkotmányos rendszer megerősítése,megszilárdítása lesz.
Lázár János
, a Fidesz frakcióvezetője elmondta:
Áder János
- akivelbb egyeztetést is lefolytatott a miniszterelnök - llalja a jest, a kormánypártifrakciószövetség pedig egyöntetűen támogatta őt. Tájékoztatása szerint a jelölési folyamatkedden kezdődik, a Fidesz-KDNP-frakció pedig azt javasolja a házelnöki jogokat jelenleggyakorló
Lezsák Sándor
alelnöknek, hogy a parlament május 2-án válassza meg az új államfőt.
Lázár János
kérdésre hozzátette, hogy
Áder Jánost
a frakció is meghallgatja majd.
OrbánViktor
az elnökséggel, a kormány tagjaival és végül a frakciószövetséggel is egyeztetett, mielőttmegtette előterjesztését. Az MTI információja szerint a Fidesz elnöksége szintén egyhangúlagtámogatta
Áder Jánost
. A fideszes európai parlamenti képviselő jelölése után kiadottközleményében azt írta: az elmúlt napokban volt ideje szembenézni a feladat súlyával ésszemélyes felelősségével, mindent alaposan mérlegre tett, és úgy döntött, a jelölést elfogadja,csaknem három év után hazatér Brüsszelből, és lemond párttagságáról. Az 53 éves politikus -
K
ISEBBSÉGI
S
 AJTÓFÓKUSZ
Civitas Europica Centralis (CEC)
H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..
 
2012-04-17.
 
aki volt a Fidesz ügyvezető alelnöke, 1998 és 2002 között az Országgyűlés elnöke, majd egycikluson át a Fidesz parlamenti frakcióvezetője - hozzátette, rendszerváltó politikusként azelmúlt 24 évben mindvégig a magyar demokrácia szolgálatában állt, bármilyen feladat eléáltotta a sors.
Áder nos
zleménben arra is kirt, hogy az tvös LondTudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán diplomázott, 27 éve nős, négy gyermek édesapja. "
 Mindig igyekeztem úgy élni, hogy tisztán nézhessek gyermekeim szemébe
" – írta(MTI)
 A magyar kormány felháborodással értesült a vereckei magyar honfoglalási emlékmű újabb, immár sokadik meggyalázásáról 
- lte
Semjén Zsolt
miniszterelnök-helyettes hétfőn az MTI-vel. A kormányfő kereszténydemokrata helyetteseközleményében azt írta: elvárják, hogy az ukrán hatóságok határozott fellépéssel vessenek végeta sorozatos provokációknak. A vereckei magyar honfoglalási emlékművet az utóbbi évekbenukrán nacionalisták többször megronlták. A hatóságok több esetben arra hivatkozvautasították el a vizsgálatot, hogy az emlékjel hivatalosan nem minősül emlékműnek (MTI)
" – Pontosan tudják aKülügyminisztériumban, hogy Brüsszel milyen feltételeket támaszt a Magyarországnak nyújtotthitellel kapcsolatban, és nem valószínű, hogy valaha is megszületik az a lista, amit a magyar kormány hiányol a feltételekkel kapcsolatban.
Orbán Viktor
és
José Manuel Barroso
jövőheti találkozójára fordulópontként tekintenek a hvg.hu által megkérdezett szakértők. „
 Az uniónem szórakozik, nem haragszik, nem szeret. Az unió úgy működik, mint egy gép, sem pozitív, sem negatív érzései nincsenek, ahogy belpolitikai lelke sincs
” – mondta a hvg.hu-nak 
BalázsPéter
volt külügyminiszter, amikor arról kérdeztük, elképzelhetőnek tartja-e, hogy Brüsszelazért nem „
 sie
” megállapodni Magyarországgal, mert így akarja megleckéztetni az EU-t bíráló
Orbán
 
Viktort
.
 Ha van az unióban érzelem, akkor az mindig a tagállamokra vezethető vissza
” – magyarázta
Balázs Péter
. Azaz a német, francia és más nációk, akik Magyarországonfektettek be, jelezték aggályaikat kormányaiknak, azok pedig a Bizottságnak. Utóbbi csak végrehajt (HVG)
 Gyurcsánynak nem lesz frakciója– A KDNP kiharcolta, hogy csak a 2014-es választások után változik a képviselők javadalmazása. Lesz háznagy, parlamenti őrség és fegyelem, DK-frakció viszont nem (Nsz)
Kósa Lajos
szerint egy olyanállamfőre van szüksége hazánknak, akinek van karaktere és aki megvédi a magyarok becsületét(MNO)
 Magyarország és Ausztráliaa közösen vallott értékek és azonos érdekek alapján működik együtt 
” – mondta a köztársaságielnöki feladatokat jelenleg ellátó
Kövér László
, amikor hétfőn fogadta
Peter Slippert
, azausztrál képviselőház elnökét és a politikust kísérő többpárti küldöttséget (MNO)
 A Jobbik kottájából játszik a Fidesz– Mintha a Jobbik kottájából játszana a Fidesz - gyakranlehet ilyen érse az embernek, ha összehasonlítja a szélsőges rt 2010-es lasztási programját azzal, amit kormányon a Fidesz-KDNP tett az elmúlt két évben. A kettősállampolgárságtól és a 2006 őszi események kivizsgálásától a multikat terhelő különadókon át avégtörlesztésig vagy a Károlyi-szobor eltávolításáig sok jobbikos ötletet valósítottak meg akormánypártok (Nszv)
 
Románia Románia 
 Sérelmezi az EMNT, hogy az RMDSZ szombaton egyedül alakította meg a Kulturális Autonómia Tanácsot– Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) sérelmezi, hogy a
K
ISEBBSÉGI
S
 AJTÓFÓKUSZ
Civitas Europica Centralis (CEC)
H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..
 
2012-04-17.
2
 
Roniai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyoldalúan létrehozta a KulturálisAutonómia Tanácsot, egy kobbi határozat értelben ugyanis közösen kellett volnamegalakítaniuk a testületet. Az MTI-hez eljutatott közleményben az EMNT arra emlékeztetett,hogy 2009-ben az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum keretében az EMNT és az RMDSZmegegyezett a Kulturális Autonómia Tanács létrehozásáról. A testület közös létrehozását azRMDSZ döntéshozó szerve, a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) is határozatba foglalta.Az SZKT elfogadta, hogy a Kulturális Autonómia Tanács küldötteinek 25 százalékát az EMNT,75 százalékát pedig az RMDSZ kéri fel. A megállapodás azt is rögzítette, hogy a nevesítésrevonatkozó szabályzatot mindkét szervezet maga fogadja el és alkalmazza (MTI)
 Akár ma megbukhat a román kormány– Bizalmatlansági indítványról szavaz ma a román parlament, mert az
Ungureanu
-kabinet kornyhatározattal hozta létre a magyar kart amarosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen. Akár meg is bukhat a kabinet, mert akoalíció a múlt héten a szenátusban kisebbségbe került, a képviselőházban is minimális, nyolcszemélyes a többsége. Ahhoz, hogy bukjon az indítvány, nemcsak hogy mindenkinek jelen kelllennie, hanem úgy is kell voksolnia, ami viszont előre nem borítékolható több okból sem.Mindenekelőtt azért, mert megállíthatatlannak tűnik az átülés. Basescu pártját süllyedő hajónak tekintik egykori honatyái, és többen ülnek át a győztesnek ígérkező ellenzékhez. A tegnapiminimális többség mára akár el is apadhat (Nszv)
 Szabó Béla: süketek párbeszéde zajlik a MOGYE-n– Mintismeretes április 11n
Szabó
 
Béla
professzort választottavezetőjévé a MOGYE magyar tagozata. A belső választás vezetésétaz egyetem nem ismeri el, a magyar oktatók szerint pedig ez nemakadály abban, hogy a kormányhatározattal létrehozott magyar tagozaton elkezdjön a szervezetépítési munka. A professzor elmondta, hogy lényegében ugyanazokat a feladatokat vállalta el,amelyeket eddig is végeztek és végzett ő is az elmúlt 9-10 hónapban. A tagozatvezetőtegyébként rektorhelyettesi tisztség illetné meg az egyetemi struktúrában, de a MOGYE magyar illetékesei kétségeiket hallatták ezzel kapcsolatban (DunaTV/Erdély.ma)
 Egy életmű 170 év után: Csoma-napokat tartottak Kovásznán és Csomakőrösön– A GazdaJózsef tanár vezette kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Egyesület 23 éve minden áprilisbanmegszervezi a Csoma-napokat és a tudományos ülésszakot.
Kőrösi Csoma Sándor
170 éve, 58esztendős korában hunyt el, idén Kovásznán és Csomakőrösön háromnapos, április 12–14.között zajló rendezvénysorozattal emlékeztek a jeles utazóra és tudósra. A Kőrösi CsomaSándor élete és a világvallások című konferencián kívül a rendezvénysorozat programjábanszámos kísérőprogram: kiállítás, színházi előadás, koncert, futóverseny és diákelőadás szerepelt.A szombati emlékünnepségen megkoszorúzták a tudós csomakőrösi szobrát, majd
FüzesOszkár
, Magyarország bukaresti nagykövete és a rendezvény fővédnöke elmondta: „
 A Csoma-napok olyan fajsúlyos tudományos rendezvény, ahol a konferencia, a tudás, a hit és azelszántság együtt él.
Pozsony Ferenc
néprajzkutató a hűség, az elkötelezettség és a hit példaképének nevezte
Kőrösi Csoma Sándort
, akinek életcélja a magyar nép őshazájának,kultúrájának felfedezése volt (Krónika)
 Közömbösek névadásügyben a Maros me gyei magyarok  – Míg Marosvásárhelyen a magyaszülők, a civil társadalom és újabban az RMDSZ is hónapok óta ádáz harcokat vívnak annak érdekében, hogy a szinte fele arányban lakott ros r egy általános iskolája magyar személyiség nevét vehesse fel, a megye színmagyar településeinek nagy többségében egészenmás a helyzet. Bár az elmúlt huszonkét év alatt az önkormányzati, illetve iskolai vezetők egyszerű tollvonással megoldhatták volna a tanintézetük elkeresztelésének ügyét, nagyon sok helyen 1989-től máig erre még nem kerítettek sort (Krónika)
K
ISEBBSÉGI
S
 AJTÓFÓKUSZ
Civitas Europica Centralis (CEC)
H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..
 
2012-04-17.
3

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->