Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Osnovi predvidive drzave

Osnovi predvidive drzave

Ratings: (0)|Views: 109|Likes:
Published by Vuk Mujovic
Neka razmisljanja oko odrzivosti sistema i odrzivog sistema za modernu Srbiju.
Neka razmisljanja oko odrzivosti sistema i odrzivog sistema za modernu Srbiju.

More info:

Published by: Vuk Mujovic on Apr 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/01/2012

pdf

text

original

 
Osnove predvidive drzave
Moderne drzave su se najcesce razvijale iz modela koji je vec postojao na toj teritoriji ilionoga koji su prihvatile od strane uticajnog suseda ili osvajaca, iz tog razloga je veomatesko naci teorijski osnov za stvaranje drzavnog sistema koji bi bio dovoljno stabilan zaizazove koje nosi 3. milenijum. Ipak, pokusacemo da definisemo takav sistem koristecimodifikovane metode koje vec postoje.Cilj je neka vrsta (pokusaj kovanice) tehnokratske direktne demokratije.Da se objasnim:Osnovne odlikeParlamentarni sistem vlasti (kao sto je Ujedinjeno Kraljvstvo pa cak i Kosovo*)Regionalna drzava (kao Italija ili Spanja)Dvodomni sistem (kao SAD ili Indija)Vecinski izbori (Srbija 1992.)
Zakonodavna vlast:
Dakle, ako zaokruzimo broj glasaca u Srbiji na 6000000 i ostavimo broj poslanika na 250dobijamo da svakih 24000 glasaca bira jednog poslanika.RIK odredjuje granice legislativne jedinice na svakih 5 godina i objavljuje obavezneizbore. Svaka legislativna jedinica salje jednog poslanika. Za vreme tih 5 godina 12001glasac te jedinice potpisom ima pravo da smeni poslanika cime se u istoj jedinici odrzavajuizbori za novog poslanika koji samo nastavlja mandat starog (do 5. godine).Kako bi se izbegao secesionizam, lokalna egzekutiva ne bi bila vezana za legislativne jedinice vec za pravne (da ne bi ista grupa lokalnih velikana bila i u parlamentu i u lokalnojvlasti (kao Palma).Donji dom skupstine broji 250 poslanika koji biraju Premijerski kabinet i gornji dom, prihvataju zakone predlozene od Ministara, Predsednika, Gornjeg doma, ombudsmana ilinaroda ... mogu da smene premijerov kabinet prostom vecinom ili da uskrete podrskuodredjenom predstavniku gornjeg doma. Svako sa pasivnim birackim pravom moze bitiizglasan za poslanika samo 2 puta osim ako mu mandat nije uskracen pre vremena gde gubi pravo ponovnog kandidovanja.Gornji dom bira donji dom prema predlogu glasaca (izbori) ali po sopstvenom nahodjenju(kao elektori u SAD). Mozda ovo zvuci nedemokratski (zato sto jeste) ali je to poluga kakoveliki nacionalni harizmaticni lideri ne bi mogli da ocaraju narod kako bi dosli u najvaznijezakonodavno telo a biraci uvek mogu da smene poslanike ako misle da su se ogresili onjihov izbor.
 
Sam proces harizmaticnog dolaska na vlast je ovako mnogo tezi i cesto preskup zamalverzatore.Gornji dom broji 25 clanova koji imaju moguc mandat od 8 godina dok imaju podrsku odnajmanje 6 poslanika donjeg doma po (zvacemo ga) Senatoru. On ima 3 svrhe.Prva je da donosi uredbe, odredbe i odgodbe na prihvacene zakone donjeg doma (sada toradi predsednik).Druga je da postavlja predsednika, opet prema izboru naroda i licnom nahodjenju, iz istograzloga zasto se oni tako biraju.Treca, mozda i najznacajnija, jeste da deluju kao anti-vlada (postoji u UK). Svaki Senator  bi bio zaduzen za jednog ministra i kontrolisao njegov rad. U slucaju da Senator otkrijenepravilnosti u radu ministra on objavljuje razlog i smenjuje ministra cime ukida i svojufunkciju.Jedna osoba moze biti senator najduze 16 godina (nije vezano za mandat jer moze sam daga prekine, pa da ne bi bio kaznjen zbog toga). Najstariji senator moderira sednice gornjegdoma.Predsednik bi imao slicna prava i duznosti kao danas umanjene za ranije pomenute uredbe. Najvaznije uloge predsednika su predstavljanje drzave u inostranstvu i predsedavanjesavetom odbrane.Predsednik ima mandat do 7 godina, isti se moze birati do 3 puta dok ima podrskunajmanje 13 Senatora.Posebna mogucnost predsednika jeste uvodjenje vanrednog stanja u trajanju od 6 meseci. Utom periodu predsednik preuzima duznosti oba doma parlamenta i ne moze biti smenjen.Razlozi zbog kojih predsednik to moze da uradi moraju biti jasno definisani ustavom. Pozavrsetku tih 6 meseci predsednik gubi svoju funkciju bez prava ponovnog kandidovanja(sta ne uradi za 6 meseci nece nikada ni uraditi).Kako bi se zatvorio pun krug demokratije potrebno je osnovati oko 1000 mesnih zajednicakoje bi bile fokalna mesta gde bi se diskutovalo o problemima tog regiona i drzave i gde bise glasaci obavestavali o programima kandidata. Ovako bi vecina, ako ne i svi,zainteresovanih glasaca moglo da da svoje misljenje koje bi zbog strukture rezonovalo dovrha (u ovom slucaju bi bile potrebne ni 3 mesne zajednice da se teoretski smeni predsednik).Sto se tice egzekutive (izvrsne vlasti) ona mora biti autonomna u delovanju ali politickiodgovorna kako bi se nasao balans izmedju funkcionalnosti i odgovornosti.Podela nadleznosti izmedju ova tri nivoa bi trebalo da izgleda nalik podeli nadleznostiizmedju federacije i drzava u SAD gde republika odredjuje svoje nadleznosti a sve kojesebi ne odredi ostaju opstinama koje odredjuju nadleznosti regiona.
 
Izvrsna vlast:
Izvrsna vlast ima 3 nivoa razlicite snage. Prvi je opstinski (koga cine odbornici), drugi jeregionalni (koga cine sekretari) i treci je drzavni (ministri). Sva tri nivoa imaju razlicitenadleznosti.Treci smo vec objasnili kroz pricu o legislaturi, to je premijer i ministarstva.Drugi stepen (regionalni) se bazira na pretezno ekonomskim jedinicama razlicitogkaraktera. Zarad lakseg racunanja uzecemo za primer da ih u Srbiji ima 10. Opstine moguizabrati nadleznosti koje zele da ima njihov region i njegovi sekretari. Svaka opstinaclanica regiona sama odlucuje koliko ce sredstava staviti na raspolaganje regionu. Ovakavsistem bi otklonio potrebu za raznim agencijama i regionalnim fondovima i povecaoefikasnost autonomne subdrzavne egzekutive.Region ili regionalni sekretar ima nadleznost sve dok ima podrsku najmanje 50% Opstinakoje ga biraju, u suprotnom se ta nadleznost ukida. Regionalno telo koje postavlja ovenadleznosti cine Predsednik i prvi odbornik svake opstine clanice regiona.Zbog veoma kontrolisane moci, direktan uticaj biraca na regionalne sekretare nije potreban pa se oni mogu birati i smenjivati po volji Opstina koje cine region tj. njihove izvrsnevlasti.Osnovni nivo (opstinski) iako mozda nema najvise nadleznosti (radi prevencijesecesionizma i lokalnog despotizma) je verovatno najvazniji za pojedinacnog biraca.Svaku opstinu cini Odbor i Predsednik opstine. Iako bi bilo logicno da se Odbor bira poD'Ontovom sistemu izbora (kao danas za Parlament Srbije) radi personifikacije bolje je birati direktno, vecinskim rednim izborom. Ovo bi takodje smanjilo mogucnost da nekaopcija u opstini nije zastupljena.Ovaj izborni sistem bi izgledao tako da kandidat koji je imao najvise glasova na opstinskimizborima postaje predsednik a drugi do sedmog postaju odbornici sa unapred definisanimzaduzenjima u odnosu na mesto koje su osvojili. Ovo bi moglo da se definise nalik nadleznostima magistrata za vreme Rimske Republike.Svaki odbornik bi imao svoj resor koji bi razvijao u toj opstini. Dobra ideja bi bio jedandestimulativni trik a to je da se svakom odborniku odredjuje nadoknada u odnosu na prosecna primanja u njegovom resoru u opstini u kojoj se kandiduje a Predsedniku opstineu odnosu na prosecna primanja u opstini u kojoj se kandiduje. Ovako bi se destimulisalamogucnost da se relativni velikani odluce na kandidaturu u manjim opstinama gde biverovatnije pobedili dok bi u bogatijim opstinama bila i veca konkurencija.Predsednik opstine bi pored organizacije radova i odobrenja budzeta u opstini predstavljaoistu u regionalnom telu zajedno sa drugim sa liste.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->