Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Socijalno-emocionalni Razvoj Djece

Socijalno-emocionalni Razvoj Djece

Ratings:
(0)
|Views: 115|Likes:
Published by r_m_l_l

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: r_m_l_l on Apr 23, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/13/2012

pdf

text

original

 
SOCIJALNI I EMOCIONALNI RAZVOJU DOBI OD 12. DO 18. GODINE
Razvojna psihologijaPisala: Edita Vuković
 
SADRŽAJ
UVOD………………………………………………………………………………….…31.PSIHOLOGIJA PUBERTETA…………………………………………………...42.SOCIJALNI I EMOCIONALNI RAZVOJ MLADIH OD 12. DO 18.GODINE……………………………………………………………………….....52.1.Socijalne karakteristike…………………………………………………………..52.2.Emocionalne karakteristike………………………………………………………63.TINEJDŽERSKI KONFLIKTI…………………………………………………...84.IDENTITET………………………………………………………………………95.SAMOSTALNOST……………………………………………………………...106.BLISKOST………………………………………………………………………117.PRIJATELJSTVO……………………………………………………………….118.ODNOSI IZMEĐU DJEČAKA I DJEVOJČICA……………………………….129.KRITIČKI STAV ADOLESCENTA PREMA SAMOM SEBI I PREMAODRASLIMA……………………………………………………………………14ZAKLJUČAK………………………………………………………………………..16LITERATURA………………………………………………………………………172
 
UVOD
Adolescencija obuhvaća prelazni period od djetinjstva do relativne zrelosti. Adolescencijune smijemo zamijeniti sa pubertetom. Pubertet je samo dio adolescencije. Adolescencijakao prijelazno razdoblje od djetinjstva ka relativnoj zrelosti, pored spolne zrelosti sadrži joši druge karakteristike lične zrelosti, koje u suvremenom društvu imaju sve značajnijuulogu. Cijeli ovaj period autori dijele na manja razdoblja. Najprihvatljivija je klasifikacijaameričkog psihologa E. Hurlock, koja razvojno doba dijeli na tri dijela:a)
 predadolescencija
(približno od desete do dvanaeste godine); b)
rana adolescencija
(približno od trinaeste do šesnaeste godine;c)
kasna adolescencija
(približno od sedamnaeste do dvadesete godine).Prema klasifikaciji drugih autora predadolescencija bi odgovarala periodu prije puberteta,rana adolescencija periodu puberteta, a kasna adolescencija mladalačkom periodu. Dužinatrajanja ovih perioda je samo približna i ne odnosi se na sve pojedince.
1
Termin pubertet izveden je iz latinske riječi
 pubertas
koja označava zrelost ili odraslost.U djevojčica pubertet počinje između dvanaeste i četrnaeste godine, a traje oko tri godine.U dječaka ta pojava nastupa nešto kasnije (tj. od trinaeste do petnaeste godine), a spolnosazrijevanje traje dvije do četiri godine.Pubertet je ono razdoblje u životu čovjeka u kojem on od spolno nerazvijenog bića postajespolno razvijeno biće. Zato je razumljivo da su prije puberteta, dok su spolne žlijezde jošnerazvijene i ne funkcioniraju, djeca u pogledu svoje spolnosti uglavnom još neutralna, teda su dječaci i djevojčice jedni drugima slični u svom tjelesnom razvoju, po svom ponašanju i u svojim stavovima.Pubertet se smatra vremenom brzih i dubokih promjena – i tjelesnih i psihičkih. Početak  puberteta ovisi o naslijeđu, ali i o utjecaju okoline. .U pubertetu se mijenja i ponašanje mladih. Brz tjelesni razvoj prati zamaranje, rastresenosti drugi nepovoljni simptomi. Značajne su promjene koje se odvijaju na području socijalnogi emocionalnog razvoja u tom periodu.
2
1
Smiljanić-Čolanović,V.-Toličič,I. (1966),
 Dječja psihologija
, Beograd, Zavod za izdavanje udžbenikaSRS, str.191, 192
2
Furlan, I. (1988),
Čovjekov psihički razvoj
, Zagreb, Školska knjiga, str. 134, 135
3

Activity (2)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
Milan Kragujevic liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->