Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
83Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Perkahwinan Masyarakat Melayu

Perkahwinan Masyarakat Melayu

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 25,248|Likes:
Published by MizaZainal

More info:

Published by: MizaZainal on Apr 24, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/14/2015

pdf

text

original

 
 Pandangan Masyarakat terhadap Amalan dan Tradisi Perkahwinan dalam Masyarakat Melayu
UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRISKURSUS KENEGARAAN(ULP 1023)TAJUK :“ PANDANGAN MASYARAKAT TERHADAP AMALAN DAN TRADISIPERKAHWINAN DALAM MASYARAKAT MELAYU”
 DISEDIAKAN OLEH :
1)NUR ELIANA BINTI MOHMAD NOOR (D20091035093) – AT162)NOR HARYAN ERDAYU BINTI SAHAR (D20091035078) – AT163)SALMIZA BINTI ZAINAL ABIDIN (D20091035074) – AT164)NOR ‘AWAATHIF BINTI MOHD GHAZALI LEE (D20091035070) – AT165)NUR HAFIZAH BINTI ABDUL HADI (D20091035072) – AT16
KUMPULAN K ( KHAMIS 3.00 – 5.00 PETANG)
 DISEDIAKAN UNTUK:
DR. RAHIMAH BINTI WAHIDJABATAN PENGAJIAN MALAYSIAFAKULTI SAINS SOSIAL DAN KEMANUSIAAN
 Kursus Kenegaraan (ULP 1023)
1
 
 Pandangan Masyarakat terhadap Amalan dan Tradisi Perkahwinan dalam Masyarakat Melayu
1.0PENGENALAN
Masyarakat Melayu sering dikaitkan dengan pelbagai amalan dan tradisi serta adat budaya masing-masing sama ada yang masih kekal ataupun yang semakin dilupakan.Hal ini juga termasuklah dalam soal perkahwinan. Masyarakat Melayu begitu berpegang teguh dengan adat resam kerana ia dipercayai mempunyai kesan dalamkehidupan. Bagi masyarakat Melayu, adat resam perkahwinan begitu dititikberatkan.Jadi tidak hairanlah sekiranya masyarakat Melayu amat terkenal dengan pegangannyaiaitu ‘Biar Mati Anak Jangan Mati Adat’.Dalam adat perkahwinan masyarakat Melayu, terdapat beberapa peringkat pentingseperti merisik, meminang, bertunang, akad nikah dan bersanding. Tujuan tinjauan inidijalankan adalah untuk mengetahui sejauh mana masyarakat Melayu sekarang benar- benar berpegang dengan amalan dan tradisi yang diwarisi sejak turun-temurun, namunada juga tradisi dan adat-adat yang semakin dilupakan. Antaranya ialah mandi-mandianatau berlimau, berinai di pelamin, berandam dan berasah gigi, mandi berhias, dan jugaadat berpantun.Sehingga kini tidak dapat dinafikan, masih terdapat segelintir masyarakat yangtidak begitu memahami kewajaran dan logiknya mempelajari adat tersebut secaramendalam. Dalam tinjauan ini, perkara yang akan diketengahkan terbahagi kepada dua bahagian iaitu:
a)
Amalan dan tradisi yang masih diamalkan.
b)
Amalan dan tradisi yang sudah jarang diamalkan.
 Kursus Kenegaraan (ULP 1023)
2
 
 Pandangan Masyarakat terhadap Amalan dan Tradisi Perkahwinan dalam Masyarakat Melayu
Adat istiadat perkahwinan Melayu merupakan adat yang paling menarik. Adat tersebutdapat digambarkan secara teratur dari satu tahap ke satu tahap, bermula dari seorang lelakihendak memperisteri seorang perempuan sehinggalah berakhir dengan majlis perkahwinan,iaitu saat pasangan itu menjadi suami isteri yang sah.Adat istiadat tersebut merupakan adunan daripada unsur-unsur animisme, Buddha,Islam dan Barat. Secara terperincinya, ia sebenarnya melambangkan identiti dalamkelompok masyarakat itu.
2.0 OBJEKTIF
Mengenal pasti faktor-faktor tradisi perkahwinan Melayu yang semakin dilupakan.Antara faktor-faktornya ialah perbelanjaan majlis perkahwinan yang mahal,menggunakan banyak tenaga kerja dan memerlukan masa yang banyak.
Mengenal pasti jenis tradisi perkahwinan yang telah dilupakan.Contoh tradisi perkahwinan yang telah dilupakan adalah seperti adat berpantun,mandi berlimau, berandam, mengasah gigi dan adat merasi.
Mengenal pasti kewajaran amalan dan tradisi Melayu lama diteruskan pada masakini.Sesetengah masyarakat Melayu beranggapan amalan dan tradisi Melayu lama harusditeruskan bagi mengekalkan identiti masyarakat Melayu yang menjadi kebanggaansejak turun temurun.
 Kursus Kenegaraan (ULP 1023)
3

Activity (83)

You've already reviewed this. Edit your review.
mochastrew liked this
Chew Chiew Yik added this note
nice
aisyahassan liked this
najihah zulkifli liked this
Husna Babyblossom liked this
solehahahmad liked this
WarmongerBandos liked this
Chew Chiew Yik liked this
Zatie Shazieza liked this
Fatihah Zainordin liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->