Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Hubungan Antara Ciri Personaliti dengan Pencapaian Akademik

Hubungan Antara Ciri Personaliti dengan Pencapaian Akademik

Ratings: (0)|Views: 225|Likes:
Published by MizaZainal

More info:

Published by: MizaZainal on Apr 24, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/30/2013

pdf

text

original

 
ULASAN MENGENAI HUBUNGAN ANTARA CIRI PERSONALITI DENGANPENCAPAIAN AKADEMIK 
PEMBANGUNAN SAHSIAH(ULP 1013)
TAJUK JURNAL :
HUBUNGAN ANTARA CIRI PERSONALITI DENGAN PENCAPAIAN AKADEMIK 
GROUP : ANAMA PENSYARAH :
CIK AMELIA BINTI MOHD NOOR 
AHLI KUMPULAN:
1.NG SENG WEI (D20091035105)
 
2.NUR ELIANA BT MOHMAD NOOR (D20091035093)3.NORHARYAN ERDAYU BT SAHAR (D20091035078)4.SALMIZA BT ZAINAL ABIDIN (D20091035074)5.NOR ‘AWAATHIF BT MOHD GHAZALI LEE(D20091035070)
HUBUNGAN ANTARA CIRI PERSONALITI DENGAN PENCAPAIANAKADEMIK 1.0Rumusan Kajian
Jurnal ini berkisarkan hubungan antara ciri personaliti dengan pencapaian akademik.Kajian ini telah dijalankan oleh Rosini Abu daripada Fakulti Pengajian PendidikanUniversiti Putra Malaysia (UPM) Serdang, Selangor. Kaedah soal selidik telah digunakansebagai metodologi kajian yang mempunyai hubung kait dengan tajuk kajian iaitu“Hubungan Antara Ciri Personaliti Dengan Pencapaian Akademik”. Kajian ini dijalankanterhadap 135 orang pelajar daripada pelbagai fakulti dan tahun pengajian di UPM.Responden kajian terdiri daripada pelajar tahun satu hingga tahun akhir yang mewakilienam program pengajian yang berbeza. Kajian hubungan antara ciri personaliti dengan pencapaian akademik dibuat melalui pengumpulan data dengan kaedah soal selidik. Borangsoal selidik telah diedarkan kepada pelajar di kolej kediaman UPM. Antara maklumat yang perlu diisi oleh responden adalah program pengajian, fakulti, semester, nilai purata gredkumulatif ( CGPA ), kelayakan kemasukan ke universiti dan keputusan SPM.
 
Berdasarkan hasil kajian ciri personaliti individu telah dibahagikan kepada tujuh skoputama iaitu motivasi, keyakinan, konsep kendiri, perhubungan dengan orang lain,kebimbangan, fokus dan emosi. Ketujuh-tujuh skop ini merupakan kombinasi yang dapatmemastikan sahsiah individu lebih cemerlang dan dalam masa yang sama mampumeningkatkan prestasi akademik para pelajar. Hasil kajian menunjukkan bahawa terdapatempat skop ciri personaliti utama yang boleh mempengaruhi pencapaian akademik dansosial yang lebih tinggi kepada pelajar iaitu motivasi yang tinggi, konsep kendiri yang kuat,mempunyai hubungan yang positif dengan rakan dan mempunyai emosi yang stabil. Namun begitu, keyakinan, fokus dan kebimbangan pula akan menyebabkan pencapaianakademik pelajar berkurang.Apabila seseorang pelajar itu mempunyai motivasi yang tinggi, dia lebih cenderunguntuk tidak terlalu bergantung kepada orang lain. Golongan ini kebiasaannya mempunyaiemosi yang terkawal di mana mereka mempunyai keyakinan untuk berhubungan secaraekstrovert dengan orang di sekelilingnya. Oleh itu, mereka lebih mempunyai potensi untuk meningkatkan prestasi akademik. Walaubagaimanapun, sekiranya seseorang pelajar itumempunyai kadar kebimbangan yang tinggi akan mengurangkan fokusnya dankeyakinannya untuk berhadapan dengan sesuatu perkara mahupun orang di sekitarnya. Halini akan menyebabkan prestasi akademiknya akan jatuh merudum.
2.0
Ulasan Kajian
Pada pandangan kami, dapatan kajian mengenai empat ciri personaliti utama yangmenentukan kejayaan yang maksima dalam hidup seorang pelajar adalah benar. Ciri personaliti itu ialah motivasi yang tinggi, konsep kendiri yang kuat, hubungan yang positif dan emosi yang stabil. Kami menyokong kenyataan ini berdasarkan pengalaman kamisendiri sebagai seorang mahasiswa yang lebih banyak berhadapan dengan masalah-masalahseperti menyesuaikan diri dengan persekitaran yang baru, bekerjasama dengan rakan-rakan

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->