Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
a Finala La Confer Int A 7_8mai2012 Varianta a Dupa Cerintele Conferintei

a Finala La Confer Int A 7_8mai2012 Varianta a Dupa Cerintele Conferintei

Ratings: (0)|Views: 6|Likes:
Published by Sergiu Burlacu

More info:

Published by: Sergiu Burlacu on May 01, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/12/2015

pdf

text

original

 
 Direcţia generală educaţie, tineret şi spora Consiliului municipal Chişinău
Conferinţa
 
internaţională „Unitatea prin diversitate”, ediţia IV, an. 2012
 Liceul „Alexandru Ioan Cuza” 
Tema conferinţei : "Identitatea instituţiei de învăţământ în comunitate"
 Secţiunea 6. Utilizarea tehnologiilor informaţionale în educaţie: riscuri şi  provocări.
 Implementarea TIC în cadrul procesuluieducaţional la disciplinele de studii – accente practice.
Tema lucrării : Esenţa, importanţa aprecierii şiconsecinţele crizei evaluării scrise
sau
tragediasilenţioasă a back-ului naţional şi soluţii posibile.
Profesor Sergiu BurlacuLiceul „Alexandru Ioan Cuza”
 
Poate pretinde la o escal a oportunitilor
ă ăţ
 pentru a realiza în cadrul proceselor deevaluare scris şi prin prisma
ă
 obiectivitilor aşteptate şi venite odat cu
ăţ ă
 tehnologiile de procesare a informaiei, a
ţ
 componentelor cu pondere benefic în
ă
 corectarea învrii şi conduitei şcolare a
ăţă
 elevilor.Voi expune viziunea mea asupraunor aşa probleme globale cumsunt problemele învrii
ăţă
 fundamentale, de la care deriv
ă
 rezultatele negative de la back şinu numai.
Planul expunerii
1.Importanţa evaluărilor scrise.2.Mecanismul afecţiunilor psihologice a elevului la evaluarea de formare scrisă.3.Predispoziţii oportune cu care elevii „buni” realizează evaluările.4.Obiectivismul şi subiectivismul crizei.5.Tehnologiile de procesare a informaţiei şi profesorul.
Importanţa evaluărilor scrise
Evaluările scrise reprezintă cea mai eficientă şi recunoscută tehnică, care oferă o identificareşi măsurare a valorii feedback-ului, a raportului între “a ceia ce trebuie să fie ŞI ceia ce este”, este ofixare promptă a realităţii la disciplină existente la moment.În condiţiile existente nu există o altă modalitate pentru a organiza efortul autonom alelevului, decât evaluare scrisă, fie ea este una formativă sau de alt tip.Măsura onestităţii, prin care se oferă ambele părţi participante la evaluare, în interacţiuneafuncţională identifică ponderea acestei activităţi, sau valoarea actului de evaluare care trebuie să fieunul educativ prin definiţie.Care de fapt mai identifică şi relaţia în triunghiul care îl formează eşantionul selectat de copii,aria curriculară a disciplinei şi măsurarea sau/şi formarea competenţelor intuite de către profesor.
Mecanismul afecţiunilor psihologice a elevului la evaluarea de formare scrisă
Mecanismul afecţiunilor psihologice a elevului e determinat de însuşi actul de evaluare, lacare profesorul, până la momentul evaluării, prin exteriorizarea comportamentală, solicita ocolaborare determinată de obiectivele segmentului de studiu, chiar pe alocuri devine excesiv decaptivant, câte odată şi amuzant, exact ca un tată sau o mamă atentă, care încearcă să explice, săclarifice, să contribuie, să argumenteze, care mai des se întâmplă pe segmentele verbalizate ale orei.Însă pentru elevi, de astă data însă, la evaluarea scrisă, profesorul devine exigent, extrem delaconic, poate şi chiar să devină neobişnuit prin faptul că exteriorizează o tensiune, mai multă atenţiefocusată o manifestă celor scrise de către elevi, decât conduitei, verbalizărilor şi retrăirilor lor, astfelîncearcă să creeze impedimente în conduita lor obişnuită, care până la urmă generează un firework deelemente nu chiar cu totul confortabile lor, tensionează, stresează, irită, se face vizibilă şi sesizabilă pentru elevi o pseudo violenţă asupra mobilităţii tradiţionale, urmată de restricţii, şi toate ele sunt vis-a-vis doar de un posibil şi în părerea elevilor inocent plagiat.
 
De fapt plagiatul devine necesar şi inevitabil în opinia elevului, „poate ceva şi doar foarte puţin şi în numele beneficiului fiecăruia” … pe care îl consideră justificat şi intrucâtva util.
 Din practica personală am reţinut în contextul evaluării scrise şi aşa o frază împăciuitoare pentru mine „ .. nu retrăiţi Domnule profesor, noi o să facem aşa că totul o să fie bine, iar rezultatele.. bune ..”, unde mi se propunea să manifest o loialitate sau „să mă fac pe deplin a lor”. Evenimentul a avut loc în clasa a şasea. Pentru mine această frază a fost una sadică şi când m-am întors sprecopil în mine furia se dezlănţuia vertiginos. Privirea mea sa întâlnit cu a ei şi am găsit în privireacopilului numai un pic de insistenţă pentru adevărul spus în voce de care era convinsă poate deacasă, dar pentru care şi mai retrăia de la îndoielile pe care o obsedau şi prin care vroia să confirmecă îl va influenţa benefic până la urmă pe profesor.
În cazul unei situaţii deturnate, pentru elev o criză cu profesorul ar aduce în măsură, un posibildisconfort în generarea unor tensiuni, de exemplu în relaţia de familie şi pentru imaginea proprie aelevului. Acesta este un argument şi o componentă forte pentru structurarea efortului profesorului încadrul evaluării scrise. Dar cu părere de rău el rămâne de multe ori în afara accesibilităţiiimplementării lui şi nu va face parte din boxa instrumentelor de lucru ale profesorului din motive uşor de sesizat.Într-un fel sau altul nedorinţa de a accepta noile rigurozităţi şcolare şi dorinţa de a rămâne încontinuare copilaşul căruia i se iartă cele „mici tertipuri” şcolare şi totodată rămâne copilaş de note bune, care de fapt îl marchează şi motivează pe traiectoria dinamicii şi învăţării în relaţiile cu colegii,cotidiene, de familie, şi nu numai, până la urmă elevul le consideră convenabile şi confortabile şi pedeplin justificat vor completa arsenalul formării conceptului unei strategii pentru completareaarsenalului „infracţiunii” a evaluării scrise, care din start poate lua titlul de „inocentă”, în viziuneaelevului, colegilor şi ba chiar poate şi în viziunea părinţilor. Aceasta este realitatea…Cu alte cuvinte nedorinţa „justificată” şi neexteriorizată pentru a menţine o conduită înconformitate cu rigurozităţile şcolare la etapa nu numai a evaluării scrise, poate a deveni
dominantăa conduitei pentru realizarea unui efort în sensul neglijării normelor recomandate de profesorşi pentru asta ar servi o sursă de idei pentru inspiraţie .. şi elemente de conduită, care până laurmă va lua o valoare antieducativă.
 Aşa argumente riscă a se converti sau şi se convertesc într-o legitate, o “ patologie “ şcolară înmasă, care are aceleaşi rădăcini, care converg la rădăcina principală - plagiatul.Pentru profesor până la urmă acest proces va progresa în defavoarea deciziei pentru o aplicareregulată a evaluărilor formative, în special menţionez scrise, cum este lucrul de acasă, în clasă, etc., şicare dezvoltă esenţial aşa calităţi personale ale elevului cum sunt onestitatea, modestia, etc., aşacompetenţe ca exactitatea, structurarea unei gândiri algoritmice, formarea în baza modelului real amodelului corespunzător matematic şi analizei lui, etc.
Predispoziţii oportune cu care elevii „buni” realizează evaluările
Una din surprizele educaţiei de elită a clasei, vine de la elevii cu educaţie de elită. Ei sunt înopinia mea, mai mult predispuşi şi vor depune un efort mai inventiv şi focusat pentru a identificasoluţiile corecte la evaluare, care nu de fiecare dată vor presupune un efort onest şi poziţionat perigurozităţile de la lucrare. Evident că caracterul efortului rămâne să fie unul discret.Ce se va întâmpla dacă ei vor înţelege că nu sunt abilitaţi pe măsură sau din careva motive nu posedă necesarul pentru a identifica soluţii la evaluare ?În cazul dacă există „fisuri” de tip educaţie ale cadrului de formare educativ, nu mă refer laelev, pe parcursul evaluării scrise, în opinia mea, ei vor trece în „tabăra opozantă”, poate nu de primadată, dar dacă situaţiile continuă să se repete, disconfortul va creşte ... şi ei vor luneca pe scaradegradării de la „elevii cei mai buni”. Ei vor deveni inventivi “apărători” ai plagiatului şi oricum vor  pretinde să demonstreze că sunt sau cel puţin pot a fi, ca şi din totdeauna, elevi de aprecieri stabile şideaceia vor „pleda” pentru o notă sumară de “bine” menţionată în registru, măcar că vor proceda înacest sens cu neglijarea normelor şi restricţiilor la lucrarea de evaluare şi e posibil ca deschis să-şiexprime atitudinea eronată asupra părerii particulare a profesorului.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->