Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe

Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe

Ratings: (0)|Views: 15|Likes:
Published by Ada Darmon

More info:

Categories:Types, Research
Published by: Ada Darmon on May 03, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/12/2012

pdf

text

original

 
Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe – bombă cu ceas dezamorsatăde Ordonanţa nr.69
O dată cu aderarea României la Uniunea Europeană, s-au impus o serie de măsurieconomice, politice, financiare, de integrare şi îndeplinire a aquis-ului comunitar pentrualinierea la noile standarde impuse.Pierderile uriaşe de energie, în special în sectorul construcţiilor, au fost subiectul anumeroase discuţii şi au dus, în final, la elaborarea unui program naţional de reabilitaretermică a clădirilor de locuit multietajate şi a instalaţiilor aferente, realizate după proiectetip în perioada 1950-1985. Programul a fost instituit prin Ordonanţa de urgenţă aGuvernului nr. 174/2002, modificată de mai multe ori şi abrogată în 2009 prin Ordonanţade urgenţă a Guvernului nr. 18, privind creşterea performanţei energetice a blocurilor delocuinţe.Termosistemele cu polistiren expandat (EPS) s-au impus aproape în unanimitate, casoluţie pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, datorită preţului lor scăzut şi amanoperei uşoare.Propulsarea cerinţei esenţiale „securitatea la incendiu” pe locul doi în ordinea priorităţilor celor şase cerinţe esenţiale, după „rezistenţă mecanică şi stabilitate”, ar fitrebuit să aducă în atenţie proiectarea structurilor împotriva incendiilor, care trebuie proiectate şi executate astfel încât, în cazul iniţierii unui incendiu:
Stabilitatea elementelor portante ale construcţiei să poată fi estimată pentru o perioadă determinată de timp;
Apariţia şi propagarea focului şi fumului în interiorul construcţiei să fie limitate;
Propagarea incendiului la construcţiile învecinate să fie limitată;
Utilizatorii să poată părăsi clădirea sau să fie salvaţi prin alte mijloace;
Să fie luată în considerare securitatea echipelor de intervenţie.Polistirenul, tratat cu anumite subtanţe, la fel ca şi lemnul, poate fi ignifugat, dar nu poate fi făcut incombustibil. Când este expus la foc, acesta se micşorează şi arde uşor cu jetşi flacără persistentă de culoare galben, uneori cu nuanţe albăstrui. Când nu există suficientoxigen, polistirenul arde mocnit, punând în primejdie stabilitatea structurală a construcţieidatorită faptului că incendiul este semnalat târziu, nefiind semne exterioare de foc.Conform noilor euroclase, termosistemele care au în alcătuire polistiren se încadrează înclasele B şi C de reacţie la foc.În ţările vestice, pentru izolarea clădirilor se foloseşte cu preponderenţă vataminerală, bazaltică, de sticlă sau cu fibre ceramice, fiind singurul material incombustibil cu proprietăţi de izolare termică şi acustică.În Anglia, normele de proiectare recomandau pentru pereţii exteriori, o grosime de270 mm a stratului de vată minerală, în anul 2003. În America de sud este obligatorie prevederea unui strat de vată minerală în alcătuirea pereţilor exteriori la clădirilerezidenţiale. Vata minerală acţionează ca o barieră împotriva răspândirii focului atât dinexterior spre interior, cât şi invers. Vata minerală e încadrată în clasa A1 sau A2 de reacţiela foc.În România, polulaţia este slab informată despre proprietăţile diverselor materialede construcţii, deseori argumentul decisiv în alegerea unei soluţii tehnice, fiind costul. Deşi preţul vatei minerale este mai ridicat decât cel al polistirenului, utilizarea acesteia catermoizolaţie creşte performanţa clădirii şi scade riscul de incendiu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->