Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
15Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Revolutia Romana Din Decembrie 1989

Revolutia Romana Din Decembrie 1989

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 1,704|Likes:
Published by Father Dorin

More info:

Published by: Father Dorin on Dec 20, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/20/2013

pdf

text

original

 
 
şi
Despre Revoluţia Românădin decembrie 1989…
la 19 ani de la realizarea ei
Jurnalul Naţional
şi
Teologie pentru azi2008
 
I
TIMIŞOARA 1989 / "Tată, noi suntem copii, ce să nefacă nouă?"
 
Ieşirea în stradă a muncitorilor din majoritatea fabricilor din Timişoaraa dus la căderea regimului comunist.
Remember
Au trecut 19 ani de la Revoluţia din Decembrie 1989. Vâltoareaevenimentelor de atunci a suprimat egalitarismul ca principiu de organizare alunui idilic "paradis" social, practic irealizabil. A spulberat un sistem derepresiune care se considera infailibil şi invincibil. A răvăşit destine.A ridicat şi a coborât lideri. În mai puţin de o săptămână imposibilul adevenit posibil. Dictatura a murit de Crăciun. Au rămas în urmă eroi ştiuţi şineştiuţi, destine sfărâmate, destine asumate, întrebări la care s-a răspuns şi,mai ales, întrebări la care nu s-a răspuns. Încă.Dorim să păstrăm vie amintirea acelor zile şi pentru cei care nu le-autrăit. Dorim să transmitem mai departe memoria acelor clipe ca pe o moştenirede suflet românesc către generaţiile care vin din urmă. Onorăm fervoarea¬inimilor topite de idealurile minunate ale acelor zile unice reluând cele maiinteresante şi remarcabile mărturii despre evenimentele de atunci.
 
Totul a început mai întâi la Timişoara, devenit la 19 decembrie 1989 primul oraş liber al unei Românii îngenuncheate de comunism. Să ne amintimmereu că timişorenii au strigat primii: "Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!".Şi previziunile lor s-au împlinit.A fost un fel de Forrest Gump al revoluţiei de la Timişoara.A cunoscut doctrina comunistă la 4 ani, cândCAP-iştii i-au evacuat familia, pentru că tatăl său nu a vrut să se supunăcolectivizării. A participat la toate tentativele de revoluţie înainte de ’89,organizate în Timişoara. În decembrie ’89 a ieşit în stradă, pentru că nu mai putea trăi cu mentalitatea aceea de şobolan.Ioan Savu e un bănăţean tipic. A trăit într-o familie de gospodari lăsaţiîn tălpile goale de comunişti. S-a căsătorit cu femeia care l-a determinat săacumuleze înţelepciunea de a înţelege viaţa fără patimă. A făcut trei copii pecare i-a învăţat să trăiască vertical, indiferent de greutăţi.Pentru ei a ieşit în stradă în decembrie ’89 şi s-a nimerit liderulrevoluţionarilor. Trebuia să facă ceva, trebuia să explice copiilor mai târziu ces-a întâmplat cu-adevărat "la revoluţie". A fost unul dintre aceia care a crezutsincer că oamenii mor pentru o viaţă mai bună.Acum, după 15 ani de analiză a revoluţiei personale, nu pune laîndoială aportul serviciilor secrete la evenimentele de-atunci, dar crede cutoată puterea unui bănăţean că, dacă nu ar fi existat sângele oamenilor simpli, pecetea schimbării ar fi fost falsă.
SEMNALUL
"În decembrie ’87, după evenimentele din Braşov, dacă te plimbai prinTimişoara, treceau diverşi indivizi pe lângă tine, aşa, pe stradă, şi-ţi spuneauaproape şoptit: «Dacă eşti român, vino pe 1 ianuarie în Piaţa Libertăţii»", povesteşte Ioan Savu.Spune că revoluţia din ’89 a fost pregătită cu doi ani înainte, cel puţin.Manifestaţiile din Timişoara, afişele anticomuniste de la vremea respectivă nuerau degeaba. Ele transmiteau semnificaţia pregătirii unei schimbări pe carenici unul dintre oamenii de bun-simţ nu o putea ignora. "M-am consultat cusoţia dacă să mă duc sau nu la această manifestaţie anunţată în ’87. I-am spuscă eu nu mai pot trăi cu mentalitatea asta de şobolan.Cred că nu poate să fie ceva mai cumplit decât să-ţi fie ruşine decopiii tăi. Eu nu puteam sta aşa deoparte când în Timişoara se întâmplaulucrurile astea, la care la vremea aceea nu aveam o explicaţie concretă. Dar simţeam că se întâmplă ceva", explică Ioan Savu.

Activity (15)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Bogdan Preda liked this
Roxana Andreea liked this
branco321 liked this
vasiletripon liked this
Dorina Raduca liked this
stefan cordea liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->