Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
45Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Shkrim akademik

Shkrim akademik

Ratings: (0)|Views: 8,690 |Likes:
Published by robereshaeAllahut

More info:

Published by: robereshaeAllahut on May 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/01/2013

pdf

text

original

 
Shkrim akademik Pyetje pergjigje
1.Procesi I kerkimit te njohurive te reja?1.Krijimi I njohurive te reja permban ne vete nje pengese thelbesore,pra qenien njerezoreose hulumtuesin. Mund te themi se eshte e njejta sikurse konflikti midis interesit individuak dhe atij kolektiv. Interesi kolektiv I komunitetit shkencor deshiron qe te kete shkrime te besueshme qe perfshijne rezultate te reja te bazuara ne nje kendveshtrim objektiv. Interesiindividual ka te beje me ate se hulumtuesi te publikoje me qellim qe ta rrise reputacionin etij ne komuntitetin shkencor. Reputacioni varet nga dy faktore edhe ate: faktori impakt dhesasia e publikimeve. Nje nder pjeset kryesore te procesit te kerkimit eshte “kutija e zeze”qe dmth se ne mund te shohim se cfare fusim ne te dhe cfare nxjerrim mirepo nuk mund tashohim se si ajo funksionon brenda. Dallojme dy pikepamje: ate subjektive te studijuesitdhe ate objektive te komunitetit shkencor. Pika fillestare esjte interesi personal I kerkuesit ecila kerkon kohe. Shkencetari duhet te jete I afte per te kuptuar sesi funksionin dicka,cilieshte sistemi etj. Pra ceshtja fillestare eshte cdohete nje pyetje qe perfshin “pse?”. Idejaeshte nje arsyetim kritik dhe nje menyre e te parit te gjerave ne me shume kendveshtrime.Hipotezat e punes krijohen bazuar ne interesin e studijuesit qe do te udheheqin procesin evijimit. Ketu ngrihet ceshtja e modeleve apo teorive qe tani me ekzistojne. Keshtu qe neduhet te gjejme temen ose pyetjen qe do te marre pergjigje nga kerkimi. Duke qartesuar veten ne mund te percaktojme edhe objektin e kerkimit. Per ti dhene pergjigje pyetjeskryesore duhet gjetur metodat dhe teknikat e pershtatshme. Pas vendimit se cilatinstrumente do te pedoren fillojme me kerkimin duke I perdorur keto instrumente per temarre rezultate. Mirepo jo te gjitha rezultatet apo te dhenat e mbledhura mund te jene tedobishme. Duke u bazuar ne pyetjen fillestare studijuesi duhet te zgjedhe se ciliinformacion I nevojitet edhe me vone ta vleresoje informacionin e mbledhur. Hapi tjeter eshte krahasimi I hipotezes se punes me rezultatet ekzistuese per te pare nese rezultatet perputhen me hipotezen apo jane ne kundershtim me te. Vetem ne rastet kur kemi dicka tere dhe origjinale ne rezultatet e arritura ekziston mundesia per te publikuar nje punim. Pasi perfundon procesi I te shkruarit,materiali mund te publikohet ne nje reviste shkencore.
 
Studijuesi eshte I detyruar te marre nje vendim lidhur me pjesen kryesore,por praseprapekomuniteti shkencor duhet te kete besim ne ndershmerine e tij,per te prezantuar elementetkryesore.2.Tema dhe qellimi I punimit shkencor?Shpeshhere studentet para fillimit te nje punimi kane “idene e mrekullueshme” per tezgjedhur internetin qe eshte nje gje mjaft e thjeshte per te kerkuar informacion. Problemiqendron ne ate se duhet qartesuar tema specifike qe duhet prezantuar. Deri tani thjeshtkemi nje fushe te perpunuar dhe jo ndonje ide te qarte per ate se cfare do shkruajme.Zakonisht subjekti eshte shume I gjere per tu perfshire nje punim I vetem. Pastaj ky rredheshte ne doren tone se cfare do perfshijme dhe care jo ne temen tone. Psh nqs e marrimtemen “tregtia nderkombetare” ne do duhet ta analizojme tregtine nderkombetare ne mbare boten. Per kete shkak duhet pyetur veten se cilen pike te kesaj teme do ta prekim. Ku dukee ngushtuar temen nga “tregtia nderkombetare” ne “tregtia nderkombetare-import eksportne R.M” atehere do mundeshim te mledhim me shume informacione. Hapi I pare per njedetyre te mire akademike eshte te gjejme temen rreth se ciles do te bejme kerkime, praduhet te mendojme per qellimin e temes tone duke perdorur teknika te ndryshme me qellimqe te perballemi me zhvillimin e ideve. Gjithsesi duhet filluar me gjetjen e kohes per tuulur dhe per tu menduar. Ne hapin tjeter duhet filluar me kerkimin e literatures me qellimqe te krijojme nje ide te pergjithshme dhe ne kete menyre mund te gjejme aspekte plotesuese qe mund ti shtohen detyres sone. Pra qellimi I brainstorming eshte menyrae te paturit nje ide dhe per tu pare e cfare eshte ne interesin tone. Me vone mund te na vijnendermend edhe aspekte te tjera te cilat mund te jene te rendesishme dhe mund ti shtojme nedetyren tone.3.Si ta gjejme nje teme?Per te gjetur nje teme te pershtatshme mund te themi se eshte nje detyre e veshtiremegjithate ketu qendron edhe avantazhi per te percaktuar vete temen qe do ta punojme per nje kohe te gjate. Mund te zgjedhim dicka qe do te jete ne interesin tone dhe rreth te cilesmund te zgjerojme njohurite tona. Ky mund te quhet edhe nje motivim I mire . pikesepariduhet vendosur se cila fushe na intereson.e dyta se cilat jane temat e kohes dhe e treta eshte
 
se cila pike eshte e nje interesi te vecante. Pervec interesave vatijake duhet pasur parasyshedhe fusha e kerkimit te udheheqesit otne. Ekzistojne dy arsye per te qendruar prane zonesse kerkimit te udheheqesit tone. Arsyeja e pare eshte se ai mund te shfaq me shume interes per te diskutuar aspektet sebashku me ne. nese I ofrojme atij nje projekt kerkimi I cili eshteedhe ne interes te tij ai kete nuk do ta shohe si nje detyrim per te folur per strukturen dhearritjet e kerkimit tone. Arsyeja e dyte eshte se udheheqesi jone nuk eshte I specializuar negjitha fushat e kerkimit. Nqs zgjedhim nje teme kerkimi afer interesave te udheheqesit toneai mund te na siguroje artikuj me interes, apo mund te na jep ndonje ide rreth probleme qemund ti dallojme gjate procesit te kerkimit. Kur kerkojme nje teme per trezen e diplomesapo te Masterit duhet pasur parasysh dhe objektivat tona profesionale dhe se ne cilen fushedo te duam te punojme me pas. Ne kete menyre mund te shprehim interesat tona personaleedhe me ane te diplomes tone duke vendosur me kujdes per subjektin qe zgjedhim. Njetjeter zgjedhje per gjetjen e nje teme eshte te shikojme temat ne te shkuaren e cila nuk dmthse duhet ti kopijojme. Duhet shmangur leximin e tyre pasi mund te rezikojme horizontintone te kerkimit. Dhe e findit zakonisht nje pune e tille vleresohet me nje note te dobet pasinuk eshte se kemi punuar shume vete. Per zgjedhjen e temave jane edhe listat me temat emundshme te publikuara nga udheheqesit. Keto tema zakonisht jane shume te gjera djekane nevoje te kufizohen si tema te vecanta. Edhe temat e diskutuara ne leksione mund te jene te pershtatshme per nje teze,duke filluar me pyetjen se cfare do te ndodh nese endryshoj kete supozim apo shtoj ndonje aspekt.4.Nga zgjedhja e titullit tek objektivi? Ne bashkepunim me udheheqesin mund te marrim nje drejtim per ndonje titull. Ne kete rastne jemi te lire per te vendosur menyrat per te drejtuar punen, e cila nuk eshte e thjeshte kur duhet te merret nje vendim thelbesor persa I perket kufizimeve dhe drejtimit. Nqsvendosim per nje teme qe ka tre kompotente atehere duhet evidentuar te treja: termat e permbajtjes,termat kufizuese dhe termat drejtuese. Termat e permbajtjes pershkruajnefushen e gjere te kerkimit tone. Meqenese e gjitha ceshtja nuk mund te mbulohet me njedetyre te vetme,ne ketu kemi edhe termat kufizuese. Duhet pasur kujdes ne menyre qe teidentifikojme me vemendje se cili term percakton se cila duhet te jete struktura e detyres.Drejtimi I paracaktuar eshte dhene nga direktivat e nje teme, diskutimi eshte nje perpjekje ezgjeruar duke perfshire ceshtjet pro dhe kunder. Duhet menduar me kujdes se cili drejtim

Activity (45)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Isak Bregaj liked this
Ilir Baliu liked this
Sebastjan Mjekaj liked this
Sebastjan Mjekaj liked this
Sebastjan Mjekaj liked this
Mani Hajrizi liked this
Sebastjan Mjekaj liked this
annitopi liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->