Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
0Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kertas Kerja

Kertas Kerja

Ratings:

4.69

(1)
|Views: 6,791|Likes:
Published by anon-292970

More info:

Published by: anon-292970 on Dec 21, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as XLS, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/30/2013

pdf

text

original

 
PANDUAN PENYEDIAAN RANCANGAN PERNIAGAAN /KERTAS KERJA
Apa itu Rancangan Perniagaan
- Untuk membantu usahawan memahami projek sendiri dengan lebih mendalam.- Untuk dijadikan garis panduan dalam menguruskan perniagaan.- Untuk menjustifikasikan permohonan bagi pembiayaan projek melalui pinjaman,- Untuk meyakinkan pihak-pihak yang mengeluarkan tender atau sebutharga
PENGENALAN
Rancangan perniagaan adalah merupakan dokumen bertulis yang memberikan keterangan berkenaan pehendak dijalankan secara menyeluruh dan terperinci.Rancangan Perniagaan juga dikenali sebagai Kertas kerja, kertas Projek atau Prospektus.
Apakah Kepentingan Penyediaan Rancangan Perniagaan?
1. Memberi peluang kepada usahawan/penternak melihat dan menilai idea atau projekdan terperinci.2. Memberi gambaran sama ada projek yang dirancang dan dicadangkan berdaya maj3. Membantu usahawan/penternak menganggarkan keperluan sumber-sumber dan meperniagaan yang ada dengan sistematik dan lebih jelas.4. Meyakinkan pihak-pihak lain (contoh bank) bahawa projek yang hendak dijalankanuntuk pelaburan atau pembiayaan.5. Memberi maklumat kepada bakal usahawan/penternak tentang masalah yang mungmelaksanakan projek perniagaan terbabit.
Siapa yang Memerlukan Rancangan Perniagaan?
1. Usahawan/Penternak- Untuk tujuan pelaburan, skim khas atau pelaburan rakan kongsi.2. Institusi Kewangan/pelaburskim khas atau pelaburan rakan kongsi.3. Pembekal- Untuk meyakinkan pihak pembekal terhadap kemantapan perancanganpernaigaan kearah mendapatkan bekalan barangan atau bahan secara kredit.4. Kakitangan- Untuk memberi pendedahan kepada kakitangan tertentu terutamanyapengurus-pengurus terhadap matlamat dan tujuan pernaigaan serta perananmereka.5. Pengeluar tender/kontrak (pelanggan)bahawa perniagaannya mampu mengisi keperluan kontrak kerja dengan baikdan berterusan
 
Bahagian pertama pengenalan perlu memberi gambaran umum berkaitan bidang perniagaan yang akan d 
Format Persembahan Dokumen Rancangan Perniagaan
1. Muka surat hadapan Rancangan Perniagaan- Nama perniagaan/projek- Tujuan rancangan perniagaan- Nama syarikat, alamat dan lain-lain- Nama orang yang menyediakan dan Tarikh siap Rancangan Perniagaan2. Muka surat kandungan perlu menyenaraikan bahagian-bahagian utama dalam rancasenarai lampiran serta bilangan muka surat yang berkaitan3. Surat dan Sijil berkaitan (yang boleh menyokong projek) 
Isi kandungan Sesebuah Rancangan Perniagaan
1. Pengenalan & Ribgkasan Eksekutif 2. Tujuan Rancangan Perniagaan/kertas kerja3. Latarbelakang perniagaan4. Latarbelakang ahli kongsi5. Kedudukan Projek6. Objektif Projek7. Rancangan Pentadbiran8. Rancangan Operasi9. Rancangan Pemasaran10. Rancangan Kewangan11. Penutup12. Lampiran (Dokumen-dokumen sokongan yang berkaitan)
Kandungan Rancangan Perniagaan/Kertas Kerja
 
Bahagian 1 -
PengenalanBahagian kedua pengenalan adalah ringkasan eksekutif, perlu memberikan gambaran ringkas dan spesifiditubuhkan. Sebagai panduan, bahagian pengenalan ini perlu memberikan maklumat-maklumat berikut:-i. Nama Syarikatii. Jenis perniagaan yang diceburiiii. Nama dan lokasi/alamat perniagaaniv. Status dan saiz projekv. Produkvi. Peluang, pentadbiran, pemasaran dan perancanganvii. Anggaran kos projek.
Bahagian 2 -
 Tujuan Rancangan Perniagaan/Kertas Kerja
 
Bahagian ini perlu menyatakan dengan spesifik tujuan Rancangan Perniagaan disediakan, contohnya;Bahagian ini membentangkan maklumat-maklumat asas berkenaan perniagaan yang dicadangkan sepertiLakaran/plan menunjukkan kedudukan atau tapak sebenar projek.i. Memohon pembiayaan kewangan dari pihak institusi kewangan atauii. Merancang perlaksanaan projek.iii. Dijadikan garis panduan menguruskan perniagaaniv. Memohon menyewa tanah swasta atau kerajaan.v. Lain-lain. 
Bahagian 3 -
Latarbelakang Perniagaani. AlamatAlamat perniagaan mungkin berbeza daripada alamat surat menyurat. Jika ianya balamat ini. Jika tidak berbeza nyatakan satu alamat sahaja.ii. Bentuk perniagaanBoleh membuat pilihan diantara Perniagaan Perkongsian atau Sendirian Berhad (Sdperniagaan Perseorangan boleh juga digunakan.iii. Tarikh dan Nombor Pendaftaran.Ini hanya sesuai untuk perniagaan yang sedang dijalankan. Perniagaan yang sedanbelum ada butir-butir ini atau masih dalam proses pendaftaran.iv. Modal PermulaanIni merupakan jumlah modal sendiri yang dibawa masuk ke dalam perniagaan berSendirian Berhad (Sdn.Bhd.), perlu menyatakan modal dibenarkan dan modal dibav. BankNyatakan Bank pilihan dimana akaun perniagaan akan dibuka. Kebiasaanya bank bpermohonan pembiayaan pinjaman.
Bahagian 4 –
 Latar Belakang Rakan Kongsi / Pemegang sahami. Nama penuhii. No. kad pengenalaniii. Tarikh lahiriv. Umurv. Alamat Tetapvi. No telefonvii. Taraf perkahwinanviii. Kelulusan akedemikix. Kursus yang pernah dihadirix. Kemahiranxi. Pengalamanxii. Pekerjaan sekarangxiii. Perniagaan yang pernah diceburi.
Bahagian 5 –
Kedudukan Projek

Activity (0)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Abu Abdullah liked this
Muhamad Haeir liked this
Al Ameer Sultan liked this
Annyezah Abdul Razak liked this
Roshidah Awang liked this
Zaidi Zkr liked this
Selva Sathish liked this
Zulkifli Harun liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->