Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Perle Din Lucrarile Elevilor

Perle Din Lucrarile Elevilor

Ratings: (0)|Views: 16 |Likes:
Published by anandatime

More info:

Published by: anandatime on May 14, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/14/2012

pdf

text

original

 
Perle din lucrarile elevilor
Cetatenii vechiului Egipt se numeau mumii.
O parte importanta a poeziei este proza.
Dinotherium gigantissimum este un animal preistoric,urias,inventat prima oara de geologul romanGrigore Stefanescu.Leonardo da Vinci a formulat principiul parasutei,dar a renuntat s-o construiasca fiindca si-a datseama ca pe timpul lui nu existau avioane.
Benjamin Franklin este renumit mai ales prin aceea ca a descoperit traznetul si aplicatiile sale.Microscopul este un fel de ochi al ochiului nostru.Toate personajele din ,,O scrisoare pierduta'' sunt lipsite de incultura.
Acolo,la izvor,Labis aude detunatura pustii care constituie moartea gingasei fiare.Pretuirea pe atunci a scriitorului dupa moarte,o cunostea Eminescu din experienta personala.Creanga isi povesteste amintirile cu ochii copilariei.
Paratraznetul este o teava care se pune pe varful casei si are trii brate in doaua directii.
Triunghiul isoscel este un patrulater cu doua laturi.
Dragostea pentru natura si in special pentru padure a poetului care se naste in primii ani ai copilariei lui va sta la baza multor poezii.Limba fabulelor lui Grigore Alexandrescu contine multe cuvinte de uz verbal.
In povestirea lui Sadoveanu avem de-a face cu un ommatur care este reprezentat printr-un copilmic.In ultimele decenii s-a dezvoltat la noi mai ales poezia epica avand un puternic caracter liric.Taranii lui Creanga vorbesc o limba fara greseli de ortografie.
Cinematograful a fost contemporan cu toate evenimentele de la aparitia sa.Cea de a doua faza a creatiei lui Eminescu s-a deosebit de prima si a urmat dupa aceasta.
Dupa moartea parintilor sai,Creanga si-a trait viata in continuare pana in ultimii ani ai vietii lui.
 
Personajele din ,,Neamul Soimarestilor''sunt reprezentative pentru secolul XVIII pentru ca au trait epoca aceea.Lui Fulger i-au pus un ban in mana ca sa aiba cu ce trai dupa moarte,conform obiceiului.
Urmeaza cantecul lui Marin Neagu pe care-l va executa corul scolii compus de domnul profesor.
Personajele lui Caragiale raman nemuritoare datorita in primul rand viabilitatii lor.
Toma Alimos se razbuna pe boierul Manea care l-a ranit mortal pe la spate cu ajutorul lasitatii.Pasa Hasan este rugat de Mihai sa lupte ei amandoi,da el fuge miseleste si se lupta prin intermediulostilor.
I n ,,Amintiri din copilarie'',tatal lui Nica se numea Stefan Ciubotarasu.Mama lui Niculaes murise din frageda copilarie.
George Cosbuc s-a nascut in ambianta pitoreasca a locurilor natale.
Pe Dimitrie Cantemir l-au prins turcii pe cand era mic copil,l-au dus la Constantinopol si l-au silit sa invete carte.
Estuarul este o palnie care se baga pe gura unui rau ca sa se largeasca.O padure virgina este o padure in care mana omului nu a pus niciodata piciorul.
Viata albinelor e primejduita mereu de insecte ca:tantarul,viespea,soarecele si ursii care se urca in fagi unde suntalbinele stranse in colonii si depun miere.
Simbolismul promoveaza o poezie citadina care se limiteaza totusi la mediul urban.Poezia,,Umbra lui Mircea'' ,ne prezinta un dialog intre doua personaje dintre care unul tace.
La indemnul mamei sale ,Caragiale i-a dat foc copilului care saluta militareste
Atunci in culmea extazului,Hagi Tudose vrea sa taie coada pisicii care era prea lunga.Mihai Viteazul s-a sprijinit pe dealurile Miraslau si Goraslau.Intr-o casa traia un vanator.El a primit in slujba sa sa taie lemne pe fasole.
Poema,,Miorita'' circula pe baza orala,adica nu a fost scrisa din motive tehnice.In linistea noptii se aud doar:buciumul,susurul izvoarelor,stelele care scapara-n cale si linistea sufleteasca a poetului.In ,,Revedere'',discutia intre poet si codru are loc sub forma unui monolog.Geo Bogza a strabatut Oltul pe bicicleta de la izvoare pana la Dunare.
 
Vasile Alecsandri a fost supranumit Barbu de la Mircesti.In ,,Imparat si proletar'' ,Cosbuc ne vorbeste despre un proletar care avea un cal si imparatul pasa vroia sa-lcumpere.Prin scriere etimologica se intelege scrierea unui cuvant intr-un sens si citirea lui in alt sens.
Ienachita Vacarescu a lasat urmasilor sai Vacaresti un testament scris intr-un ritm saltaret.
Iliada a fost scrisa de un trubadur necunoscut pe care-l chema Homer.Zoe şi Tipătescu se iubeau pe la spate. (...)Ion Creangă s-a născut între anii 1887-1889.(...)Împăratul avea o grădină şi în fund un măr. (...)Moromete făcea pârtie pe salcâm ca să se dea cu sania. (...)
Populatia Egiptului se impartea in trei categorii:barbati,femei si copii.
Mircea cel Batran a fost ingropat la Cozia impreuna cu umbra sa.
Meritul principal al lui Geo Bogza este ca el insusi a fost martor la tot ceea ce vede.Desi avea o varsta inaintata,Vitoria Lipan era inca tanara.
Gherea crede ca arta este legata strans cu societatea,Maiorescu sustine invers.Ionel s-a urcat pe un cal,a pus toba de gat si goarna la gura,cu o mana batea toba,cu cealalta sufla in goarna cat putea de tare.La finalul tragediei, Romeo si Julieta s-au iubit fericiti pana la adanci batraneti .Soldatii ii urmareau pe nemti si, cum ii vedeau ca se urca in avioane, sareau calare pe tunuri si ii urmareau pe totaeroportul.
Stefan cel Mare mergea pe cal, la un moment dat a cazut !...Versul "De la strabunii mei pina la tine" explica distanta in km, care exista intre poet si rudele salecare traiau undeva la tara.Tesutul muscular este de doua feluri: spongios si compact si se afla inserat in oase.Mama lui Niculaies murise din frageda copilarie.Din cauza conditiilor grele, Eminescu a murit de foame toata viata.

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->