Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
7Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
MP Maestra_curs Listare

MP Maestra_curs Listare

Ratings:
(0)
|Views: 826|Likes:
Published by Tatiana Luca

More info:

Published by: Tatiana Luca on May 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/12/2013

pdf

text

original

 
Curs de perfectionare: Manager proiect1
Modulul 1Proiectul - scop, planificare activitati, proceduri1
Stabilirea scopului proiectului
2
Stabilirea cerintelor de management integrat alproiectului
 
3
Planificarea activitatilor si jaloanelor proiectului
4
Gestiunea utilizarii costurilor si a resurselor operationalepentru proiect
 
5
Realizarea procedurilor de achizitii pentru proiect
 
 
Curs de perfectionare: Manager proiect2
Proiectul - scop, planificare activitati, proceduri
1. Stabilirea scopului proiectului
Definitii: management, proiect, manager de proiect 
Managementul
este stiinta organizarii si conducerii organizatiilor pentru valorificarea eficienta aresurselor acestora in scopul oferirii de produse si servicii specifice.Preocuparile privind conducerea activitatii umane au aparut o data cu primele forme de organizaresociala si s-au amplificat pe masura progresului material si spiritual al omenirii. Desi elemente sipercepte ale managementului apar inca din antichitate, cristalizarea lor stiintifica este de datarelativ recenta, daca privim formarea stiintei managementului din perspectiva istorica.Dezvoltarea stiintei si tehnicii a accelerat si imbogatit gandirea umana in domeniul organizarii siconducerii activitatii economice si sociale.Managementul ca stiinta nu a aparut pe un teren virgin. Pana la conceptele moderne din zilelenoastre, stiinta managementului a parcurs un secol.In ce priveste managementul stiintific, ca proces a carui evolutie este o reflectare a preocuparilorde analiza si dezvoltare a teoriei sale, se pot distinge trei etape principale: managementul empiric,inceputurile managementului stiintific, managementul stiintific.
Managementul empiric
caracterizeaza perioada in care functia manageriala era indeplinita deproprietarul intreprinderii si se baza pe intuitie, experienta practica si bun simt.
Inceputurile managementului stiintific
sunt marcate de aparitia si consolidarea unor conceptegenerale de management. Folosirea in procesele de productie a unor echipamente de valoaremare si ridicat randament, introducerea larga a mecanizarii, utilizarea de noi surse energetice,modificarea structurii fortei de munca au determinat schimbari profunde in structura interna aproceselor de productie. Aceste schimbari au solicitat competente carora conducerea empirica nule putea face fata. In acest context, la inceputul secolului al XX-lea apar lucrarile lui F. W. Taylor(“The Principles of Scientific Management”, 1911, S.U.A.) si H. Fayol (“Administration industrielleet générale”, 1916, Franta), considerati ca intemeietori ai managementului stiintific.
Managementul stiintific
este etapa actuala, contemporana, in care numeroase rationamenteaparute in prima jumatate a secolului al XX-lea s-au precizat intr-o asemenea masura, incat pot fiidentificate si integrate intr-un concept general asupra unui proces cuprinzator de management.Progresele in domeniul stiintei si tehnicii, in general, in tehnologia comunicatiilor, a informaticii sicalculatoarelor si a teoriei sistemelor, in special, favorizeaza si totodata impun exercitareamanagementului numai pe baze stiintifice.
Ce este un proiect?
 
Definitie:
Proiectul este o investitie de resurse pe o perioada determinata, avand ca scoprealizarea unui obiectiv sau unui set de obiective precise. In alti termeni, un proiect este o idee deimbunatatire a unei stari de lucruri.Astfel, proiectul nu este sinonim nici cu planul de afaceri (care trebuie sa evidentieze situatia uneiorganizatii si a mediului sau economic concurential la un moment dat), nici cu studiul defezabilitate (care trebuie sa evidentieze necesitatea si avantajele implementarii ideii unui proiect).Planificarea si realizarea activitatilor necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului presupunutilizarea tehnicilor si instrumentelor specifice managementului proiectelor.
Proiectul
este un efort bine definit, organizat, temporar si realizat o singura data pentru a creaproduse sau servicii unicat. Proiectul contrasteaza astfel cu procesele si operatiunile, care sunt deregula permanente sau cvasi-permanente. Proiectul reprezinta o realizare care are un obiectivdefinibil, consuma resurse si se afla sub constrangerea unor elemente precum timpul, costurile sicalitatea.
 
Curs de perfectionare: Manager proiect3
Elementele caracteristice ale unui proiect sunt:
 
are un inceput si un final bine definite;
 
implica un numar de activitati, evenimente si sarcini;
 
utilizeaza o serie de resurse;
 
are un anumit grad de autonomie fata de activitatile curente ale organizatiei;
 
are ca scop o schimbare perceputa ca durabila de initiatorii sai.Un proiect mai poate fi caracterizat prin:
 
Scop.
Proiectul este o activitate cu un set bine precizat de obiective, este destul decomplex pentru putea fi divizat in sarcini care necesita coordonare si control ai termenelor,succesiunii indeplinirii sarcinilor, costurilor si performantelor.
 
Ciclu de viata.
Proiectele trec printr-o etapa lenta de initiere, cresc apoi rapid, atingapogeul, incep declinul si in final se incheie.
 
Interdependente.
Proiectul interactioneaza cu operatiunile curente ale organizatiei si,adesea, cu alte proiecte.
 
Unicitate.
Fiecare proiect contine elemente care il fac unic.
 
Conflict.
Realizarea unui proiect presupune utilizarea unor resurse umane si materialeutilizate deja in cadrul departamentelor functionale ale organizatiei; foarte adesea, proiectulconcureaza proiecte sau actiuni similare propuse sau derulate de alte organizatii.
Managementul proiectelor 
consta in aplicarea cunostintelor, capabilitatilor, instrumentelor si tehnicilor specifice pentru activitatile unui proiect, care au obiective, scopuri si cerinte definite,referitoare la timp, costuri, calitate si parametri de performanta, activitati considerate ca importante si adecvate pentru finantare. Timpul, costul, calitatea si performantele sunt constrangeri pentru proiect." (Wikipedia)
 
Organizarea activitatilor pe proiecte si managementul proiectelor au reprezentat, initial, o solutiefoarte eficienta pentru atingerea unor obiective de anvergura, din domeniul militar sau cel alconstructiilor. Odata cu dezvoltarea sistemelor informationale pentru conducerea activitatilor - inmod special odata cu generalizarea utilizarii tehnicilor moderne apartinand tehnologiei

Activity (7)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Bianca Jitareanu liked this
Dumitrascu Ani liked this
Dumitrascu Ani liked this
jada4667 liked this
Ada Roxana liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->