Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
0Activity

Table Of Contents

0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Apicultura-incepatori

Apicultura-incepatori

Ratings:
(0)
|Views: 17|Likes:
Published by Paco Caliary

More info:

Published by: Paco Caliary on May 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/16/2012

pdf

text

original

 
Apicultura incepatori
Apicultura pentru incepatoriInainte de a va apuca de apicultura trebuie sa tineti minte un lucru:apicultura nu este doar un simplu hobby, ci un mod de viata cu totul sicu totul deosebit.Orice apicultor incepator are o multime de intrebari in legatura cuaceasta profesie milenara. In randurile care urmeaza vom incerca saraspundem la cele mai frecvente dintre acestea:
Apicultura pentru incepatori
Sfaturi
Doua familii de albine sunt suficiente pentru un apicultor incepator. Crestereanumarului de familii se face in timp, pe masura ce se acumuleaza experienta.Incepeti cum trebuie. Construiti voi insiva macar un stup. Construirea si asamblareade stupi este extrem de importanta pentru incepatori. Daca va pricepeti un pic latamplarie va fi usor sa construiti lazi si rame. Daca nu, atunci puteti comanda partileunui stup si sa il ansamblati singuri.Faceti-va palnurile din timp. Inca din iarna comandati noile familii, echipamente silazi. Ansamblati stupii si construiti ramele pe timp de iarna astfel incat totul sa fiepregatit pentru luna aprilie cand albinele vor iesi din amorteala iernii.Amplasati stupii pe vatra care ati ales-o din timp astfel incat sa fiti pregatiti pentruprimavara.Alaturati-va asociatiei crescatorilor de albine pentru a obtine cat mai multeinformatii. Este foarte important sa va abonati la o revista de profil si sa citit cat maimulte carti pe aceasta tematica.Pentru a incepe cu dreptul in acest domeniu este nevoie sa aveti o familie puternica.Vara o familie de albine are pana la 75.000 de membrii. Trantorii apar si eiprimavara dar sunt dati afara din stup cand vine toamna. Pe timp de vara suntaproximativ 1000 de trantori in stup.Este usor de lucrat cu o familie buna. Aveti grija sa nu stoarceti mierea tarziutoamna deoarece exista mari sanse ca albinele sa moara de foame pe timpul iernii.
Primii pasi in lumea albinelor
 
Draga apicultorule incepator,
Cererea de miere si produsele sale adiacente este in continua crestere, costurilecontinuand insa sa fie destul de mici. Din pacate in Romania consumul de miere esteunul destul de redus in comparatie cu cel din celelate tari europene. Un romanconsuma in medie cam 100 gr de miere pe an.Dar acest lucru nu trebuie sa te descurajeze. Romanii nu au inca atat de dezvoltataconceptia referitoare la viata sanatoasa bazata pe o alimentatie sanatoasa.Practicand apicultura poti ajuta la schimbarea acestei mentalitati.De exemplu s-a abrobat deja o lege referitoare la consumul de miere in scolii inscopul educarii tinerei generatii cu privire la beneficiile mierii. Dar inainte de a porniiin lumea minunata a albinelor este bine sa stii anumite lucruri. Este adevarat ca veiinvata multe din propria experienta dar este bine pentru albinele tale sa nu faci preamulte greseli.
Intepaturile de albine
Inainte de a transforma apicultura intr-un hobby sau o sursa de venit, tine minte caalbinele inteapa. Albinele sigur te vor intepa pe tine si chiar pe membrii familiei tale.Pentru majoritatea oamenilor intepatura de albina nu este una foarte periculoasa-poate provoca o durere mai mare sau mai mica si un oarecare discomfort. Pentrualtii cam 0,4 % din populatia globului intepatura de albina se poate dovedi a fi letaladeoarece persoana respectiva poate intra in soc anafilactic. De obicei exista o seriede indicatori care arata daca o persoana este alergica la albine, dar exista cazuricand o persoana care nu stie ca este alergica poate fi intepate.Astfel este normal ca zona intepata sa se umfle un pic, dar daca zona respectiva seumfla exagerat de mult, daca apar mancaturi pe corp in zone situate la distantamare de zona intepata sau probleme de respiratie atunci este cazul sa itt faci griji.Daca esti inepat de o albina indepartati cu grija acul printr-o miscare gen periere siapoi aplicati o compresa rece.
Cum poti acumula mai multe cunostinte despre albine?
Cititul cartilor si al revistelor de specialitate este o metoda excelenta de a fla omultime de informatii noi despre albine. De altfel este ideal daca ai si acces lainternet pentru a consulta site-urile si forumurile de specialitate. Totusi oricat demult ai citi tot nu vei putea face fata asaltului de emotii care are loc in momentul incare deschizi pentru prima data capacul unui stup si vezii mii de albine misunand decolo-colo. Daca ai posibilitatea ar fi bine sa insotesti mai intai un apicultor cuexperienta pentru a vedea modalitatea de lucru. Ai fi ca un fel de ucenic.Este important sa inveti cum sa deschizi corect un stup si cum sa scoti afara ramelefara a deranja prea mult albinele. In acest fel iti faci un bine si tie dar si lor. Foarteimportant este sa inveti cum sa diferentiezi albinele lucratoare de trantori si dematca. Noi iti punem aici cateva poze dar crede-ne nimic nu se compara cuexperienta proprie. E usor sa faci diferenta in poze dar in momentul in care te uiti instup si vezi mii de albine zumzaitoare e cu totul altceva.
 
 
Ce trebuie sa faca un apicultor incepator?
Cum invat?
Aceasta reprezinta o problema foarte important pentru un incepator. Exista foartemulte informatii la dispozitie dar din pacate multe dintre sunt fie prea succinte fiegresite iar altele sunt scrise intr-un limbaj mult prea academic. Exista foarte multepareri referitoare la unul si acelasi lucru, asa ca ce ar trebui sa creada un apicultorincepator? Important este sa cititi cat mai multe carti, articole si reviste si saincercati sa alegi doar acele informatii care sunt date de experti in domeniu.
Cartile
Majoritatea oamenilor apeleaza la carti atunci cand doresc sa se documenteze. Multeasociatii apicole au biblioteci dar veti gasi si carti de apicultura prin librarii sau devanzare pe internet. Din pacate multe carti de apicultua contin greseli si multe dintreele sunt plagiaturi ale altora mai vechi. Alte carti sunt scrise de persoane care aufoarte putina experienta in acest domeniu. Daca ai doi stupi nu inseamna ca estiexpert in apicultura si poti automat sa scrii o carte de specialitate prin care sa daisfaturi altora. Cel mai bine ar fi sa cautati acele carti care sunt recomandate de catreAsociatiile de Apicultori fie din Romania, fie din strainatate.
Internetul
La fel ca si in cazul cartilor, exista multe site-uri care sunt dedicate apiculturii. Celmai bine ar fi totusi sa consultati site-urile romanesti deoarece acestea sunt mult mairelevante in ceea ce priveste tipul de apicultura practicat la noi in tara. De exempluin tratarea diverselor boli ale albinelor se utilizeaza tratamente diferite de la o tara laalta.
Reviste de specialitate
Majoritatea revistelor apicole au o tematica generale si cuprind articole pentruincepatori. Noi recomandam revista "Lumea Apicola" care apare de 4 ori pe an.
De unul singur

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->