Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
CÂNEPA PENTRU FIBRE

CÂNEPA PENTRU FIBRE

Ratings: (0)|Views: 8|Likes:
Published by Ghita Anghelina

More info:

Published by: Ghita Anghelina on May 19, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/08/2013

pdf

text

original

 
STATIUNEA DE CERCETARE - DEZVOLTAREAGRICOLÃ LOVRIN
CÂNEPA PENTRU FIBREAmplasarea:
pe terenuri plane, nivelate, neinfestate cu buruieni perene si uniforme cafertilitate.
Rotatia:
se cultivã dupã leguminoase pentru boabe, graminee furajere si cereale pãioase,cartof timpuriu. Nu se cultivã dupã plante recoltate târziu sau erbicidate cu triazine. Larândul ei cânepa este o excelenta plantã premergãtoare pentru majoritatea culturilor agricole.
Fertilizare:
cânepa pentru fibre este o mare consumatoare de elemente fertilizante.Gunoiul de grajd se aplicã numai plantei premergãtoare. Aplicat direct culturii de cânepã pentru fibrã creeazã neuniformitãti în cresterea si dezvoltarea plantelor.Dozele de îngrãsãminte chimice se stabilesc în functie de fertilitatea naturalã a solului, productia estimatã a se obtine, dozele de gunoi aplicate la cultura premergãtoare.Orientativ dozele de îngrãsãminte pentru cultura de cânepã pentru fibre sunt de: 80-120kg/ha N, 60-80kg/ha P2O5 si 60kg/ha K2O. Fosforul si potasiul se aplicã sub arãturade bazã iar azotul în primãvarã sub primele lucrãri de pregãtire a patului germinativ.
Lucrãrile solului
constau în: dezmiristirea la 8-12 cm imediat dupã recoltarea plantei premergãtoare, arãtura de bazã la 20-25 cm, lucrãri de întretinere si nivelare a arãturii pânã la intrarea în iarnã. Pregãtirea patului germinativ se face odatã cu desprimãvãrarea.Ultima lucrare pentru pregãtirea patului germinativ se face cu 2-3 zile înainte desemãnatul cu combinatorul. Sub lucrãrile de pregãtire a patului germinativ se aplicãîngrãsãmântul cu azot.
Sãmânta si semãnatul
: sãmânta trebuie sã provinã din loturi certificate, cu indici decalitate superiori: P>98%, MMB>18g, G>80%. Sãmânta trebuie sa provinã din recoltaanului anterior.
Epoca de semãnat
: când la adâncimea de 5cm în sol se realizeazã minim 5º C timp decâteva zile consecutiv. Calendaristic, cânepa pentru fibrã se seamãnã între 25 martie si 10aprilie - semãnatul mai timpuriu favorizeazã cresterile vegetative ale plantelor de cânepã.
- densitatea
: 400-450 b.g/mp pentru care în functie de indicii de calitate se utilizeazã 80-110kg de sãmântã;
- distanta de semãnat
între rânduri: 12,5cm si se realizeazã cu semãnãtoarea de cereale;
- adâncimea de semãnat
: 3-5cm;Semãnãtoarea va fi echipatã cu grapã lantatã.
Lucrãri de îngrijire:
cânepa pentru fibrã are nevoie de un numãr mic de lucrãri deîngrijire - tãvãlugirea imediat dupã semãnat pentru a pune sãmânta în contact cu solul.
Combaterea dãunãtorilor:
molia cânepei (grapholita delineana) se aplicã prin 2tratamente - primul la avertizare, al doilea cu douã sãptãmâni înainte de înflorit. Seutilizeazã produse cu actiune sistematicã (Sinoratox 3l/ha/tratament sau Sumithion L-1001,5l/ha/tratament, Sumithion 50EC 1,5-2l/ha/tratament). În conditii normale de tehnologie
 
nu sunt necesare alte lucrãri de îngrijire.
Recoltarea cânepei
pentru fibrã se face la maturitate tehnicã când plantele mascule îsiscuturã ultimul polen, tulpinile au o culoare galben - verzuie iar frunzele încep sã cadã.
Recoltarea
se face în douã faze:Faza I: se taie plantele cu masinile J.S.K. 2, 1 sau MRC 2,4 si se lasã pe câmp pentru a seusca.Faza II dupã uscare plantele se scuturã de frunze si se leagã în snopi cu diametrul de 20-25cm care se transportã la topitorii.
Productiile de tulpini
pot ajunge pânã la 9-11 t/ha iar cele de fibrã de 2-3 t-ha.
Cânepa pentru sãmântã - Tehnologia de cultivareCÂNEPA PENTRU SÃMÂNTÃAmplasarea
: producerea seminþei de cânepã se face în locuri speciale, izolate ca spatiude alte culturi de cânepã pentru ca soiul sã nu se impurifice.
Rotatia:
se cultivã dupã cereale pãioase, leguminoase pentru boabe, plante furajere siunele prãsitoare. Nu se cultivã dupã porumb datoritã atacului de ostinia. Nu se cultivã nicidupã floarea soarelui si tutun datoritã pericolului de infestare cu lupoaie.
Fertilizare:
pentru a echilibra cresterile vegetale cu cele generative se aplicã dozeechilibrate de azot, fosfor si potasiu. Dozele orientative sunt: N70P70K70 sau N90P70K70. Gunoiul de grajd poate fi dat si direct culturilor de cânepã dacã estefermentat si poate fi distribuit cât mai uniform: dozele 10-15 t/ha.
Lucrãrile solului
- sunt la fel ca pentru porumb. Sub lucrãrile de pregãtire a patuluigerminativ se aplicã îngrãsãminte cu azot si erbicidele antimonocotiledonate Dual, Lasso4-6 l-ha etc.
Sãmânta si semãnatul:
sãmânta utilizatã la înfiintarea loturilor semincere trebuie  provinã din loturi certificate, sãmânta trebuind sã aibã indici biologici superiori.
- Epoca de semãnat
: 1-25 aprilie, loturile semincere se pot semãna cu câteva zile maitârziu decât culturile de fibrã.-
Distanta de semãnat:
între rânduri 70 cm sau 40-50 cm în functie de dotarea fermelor cu tehnicã agricolã.
- Densitatea
este de 125-150 b.g./mp cu o cantitate de sãmântã de 15-25 kg/ha.
- Adâncimea de semãnat:
3-5 cm.
Lucrãrile de îngrijire:
spre deosebire de cânepa cultivatã pentru tulpini, cânepa pentrusãmântã este o culturã prãsitoare.
Combaterea buruienilor:
se face prin 1-2 prasile mecanice între rânduri sau benzi si un prãsit - plivit pe rând. Buruienile monocotiledonate si în parte cele dicotiledonate se potcombate si pe cale chimicã. Se pot utiliza: Treflanul 2-4 l/ha, Dual 3-4 l/ha si Lasso 4-6l/ha, aplicate sub lucrãrile de pregãtire ale patului germinativ.
Combaterea dãunãtorilor:
molia cânepei (grapholita delineana) se aplicã prin 2-3

Activity (2)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
crinu2003 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->