Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
13Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
KERJA KURSUS KERTAS KERJA SUKAN RAGAM SEKOLAH

KERJA KURSUS KERTAS KERJA SUKAN RAGAM SEKOLAH

Ratings:
(0)
|Views: 1,397|Likes:
Published by Norazlinda Adam

More info:

Published by: Norazlinda Adam on May 20, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/19/2013

pdf

text

original

 
PENGENALAN
Sukan ragam merupakan suatu cabang dari sekalian cabang-cabangkemahiran bersukan. Dalam sukan ragam, kreativiti penganjur perlulah luas untukmenghasilkan permainan sukan ragam yang terbaik. Permainan yang ingindianjurkan tidak terikat pada undang-undang khusus, ia berdasarkan kreativitipenganjur.Sukan ragam ditakrifkan sebagai apa-apa aktiviti fizikal yang dilaksanakandengan peraturan tertentu berserta prosedur yang teratur. Selalunya dalam skoppendidikan di Malaysia, sukan ragam hanya dilaksanakan di peringkat sekolahrendah ataupun pra sekolah sahaja. Dalam pada masa yang sama, sukan ragam juga turut dipilih sebagai acara tahunan sekolah. Memandangkan ianya melibatkanlapisan kanak-kanak, sukan ragam jarang menampilkan acara yang ekstrem keranaianya lebih bersifat riadah dan santai. Aspek keselamatan amatlah penting dalammelaksanakan sesuatu acara sukan ragam.Di samping itu, konsep berpasukan dijadikan prinsip tunjang dalam aktivitisukan ragam. Kelebihan yang diperoleh dari pelaksanaan sukan ragam amatlahbanyak dan berguna dalam membentuk modal insan yang cemerlang bukan sahajamental, malah fizikalnya. Hal ini kerana, sukan ragam melatih diri peserta denganaktiviti yang menyihatkan.Selain itu, ia juga membina semangat berpasukan dalam golongan mudakerana nilai ini penting dalam membentuk masyarakat bersepadu pada masa akandatang. Sukan ragam bukan sahaja melibatkan kemahiran fizikal, malah kecerdasanminda juga diperlukan untuk mengatur strategi pasukan. Akhir sekali, sukan ragamberupaya membentuk jati diri murid untuk berdaya saing yang mana merupakanelemen peribadi yang penting untuk meneruskan hidup di abad ini.
 
SEKOLAH KEBANGSAAN TUN TIJAHBANDAR HILIR, MELAKAKERTAS KERJA PENGELOLAAN PERTANDINGANSUKAN RAGAM
TARIKH :
30 APRIL 2012 (ISNIN)
TEMPAT :
PADANG SK TUN TIJAH
ANJURAN:UNIT KO-KURIKULUM&PANITIA PENDIDIKAN JASMANI KESIHATANSK TUN TIJAH
 
1. PENDAHULUAN
Perkataan 'ragam' bermaksud cara atau kegiatan dalam pelbagai bentuk.Pertandingannya adalah mengikut sistem berpasukan. Peserta-peserta akanmenjalani acara-acara sukan ini secara bergilir-gilir dan memungut mata untukpasukannya. Pencapaian mata atau markah adalah berasaskan prestasi setiappeserta dalam acara yang tertentu. Keputusan pertandingan dalam sukan ragamditentukan dengan mengira jumlah mata yang diperoleh oleh setiap pasukan itu.Salah satu kelebihan sukan ragam adalah sistem pemberian matanya. Skor bagisetiap acara itu biasanya mengambil kira kebolehan murid-murid dalam sesuatuacara. Cara ini penting untuk menentukan kebolehan murid-murid dalam sesuatuacara dan berpeluang merasai kejayaan serta dapat memberi sumbangan kepadapasukannya.
2.MATLAMAT
Sukan ragam dapat melahirkan murid yang menguasai pengetahuan, kemahiran danpengalaman asas sukan melalui amalan teori dan praktis dalam bidang sukan. Ia juga dapat memupuk dan meningkatkan pengayaan nilai sebagai persediaan dibidang kerjaya, pentadbiran, pengadilan dan pengurusan pertandingan. Sukanragam dapat memberi peluang kepada setiap murid untuk merasai kejayaan danmemberi sumbangan kepada pasukannya. Ia juga bermatlamat membina sifat yakindiri dalam sanubari murid-murid.
3. OBJEKTIF
Sukan ragam membolehkan murid-murid:
i.
Menghayati perlakuan pergerakan fizikal terhadap kehidupan dankesihatan diri.
ii.
Memahami proses fisiologikal yang memberi kesan terhadap pencapaiansukan.

Activity (13)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
nazirawandi liked this
Izan Fasu liked this
Ecah Zaishah liked this
Tan Bpeng liked this
Tia Phaik Wan liked this
kiarajr liked this
WanMei Khor liked this
Jun Emy liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->