Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Masurile de siguranta

Masurile de siguranta

Ratings: (0)|Views: 16 |Likes:
Published by Dragos Roventa

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: Dragos Roventa on May 28, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/26/2014

pdf

text

original

 
Masurile de siguranta
Cons. jur. Valentin Pulbere 
 
Pentru a inlatura o stare de pericol care poate conduce la savarsirea de noi fapte prevazute de legeapenala, instanta de judecata poate sa ia anumite masuri de siguranta. Acestea se iau impotrivapersoanelor care au savarsit fapte prevazute de legea penala.Dupa cum putem observa inca din definitia pe care codul penal ne-o ofera in articolul 111, masurile desiguranta se pot lua chiar daca faptuitorului nu i se aplica o pedeapsa.
Cu toate acestea, legea admite cateva exceptii:
 
- in cazul masurii de siguranta a interzicerii de a se afla in anumite localitati cand instanta trebuie sa il condamne pe faptuitor mai intai la o pedeapsa cu inchisoarea; - interdictia de a reveni in locuinta familiei pe o perioada determinata se ia fata de persoana condamnata la inchisoare de cel putin 1 an.
 
Insanta poate la urmatoarele masuri de siguranta:
 
1. Obligarea la tratament medical 
art. 113 Cod penal 
 
- se ia impotriva faptuitorului;- cand acesta prezinta pericol pentru societate;- cauza pericolului o constituie o boala sau intoxicarea cronica prin alcool, stupefiante, sau alte asemeneasubstante;- masura se ia pana la insanatosire.
 
* Daca persoana obligata la tratament este condamnata la pedeapsa detentiunii pe viata sau la pedeapsainchisorii, tratamentul se efectueaza si in timpul executarii pedepsei. Masura poata fi luata in modprovizoriu si in cursul urmaririi penale sau al judecatii.
Potrivit articolului 162 din Codul de procedura penala: 
 
"In tot cursul procesului penal, daca procurorul sau instanta de judecata constata ca invinuitul sauincuplatul se afla in vreuna din situatiile aratate in art. 113 sau 114 din Codul penal, dispune luarea inmod provizoriu a masurii de siguranta corespunzatoare".
2. Internarea medicala 
art. 114 Cod penal 
 
- se ia impotriva faptuitorului;- cand acesta prezinta pericol social;- cauza pericolului este determinata de faptul ca faptuitorul este bolnav mintal sau toxicoman;- masura se ia pana la insanatosirea persoanei impotriva careia s-a dispus masura.
* Poate fi luata in mod provizoriu si in cursul urmaririi penala sau al judecatii.
3. Interzicerea unei functii sau profesii 
art. 115 Cod penal 
 
 
- impotriva persoanei care a savarsit o fapta prevazuta de legea penala
in exercitarea functiei;- in cazul in care faptuitorul prezinta pericol social;- pericolul este generat de incapacitatea, nepregatirea sau de alte cauze care il fac pe faptuitor impropriupentru ocuparea unei functii ori pentru exercitarea unei profesii, meserii sau altei ocupatii;
 
* Masura se ia pe durata nedeterminata dar poate fi revocata la cerere, dupa trecerea unui termen de cel putin 1 an, daca se constata ca temeiurile care au impus luarea ei au incetat. O noua cerere nu se poate face decat dupa trecerea unui termen de cel putin un an de la respingerea cererii anterioare.
4. Interzicerea de a se afla in anumite localitati 
art. 116 Cod penal 
 
- se ia impotriva condamnatului;- instanta sa constate ca prezenta condamnatului in localitatea unde a savarsit infractiunea sau in altelocalitati prezinta un pericol grav pentru societate;- infractorului sa i se aplice o pedeapsa cu inchisoare de cel putin 1 an si anterior sa mai fi fostcondamnat si pentru alte infractiuni;- condamnarea anterioara la alte infractiuni nu este necesara cand infractorul este condamnat la opedeapsa de cel putin 5 ani;- conditia referitoare la durata pedepsei sau la condamnarea anterioara nu mai este necesara in cazul incare s-a savarsit o infractiune de furt, talharie, specula, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistiipublice, cersetorie, prostitutie, viol si perversiune sexuala.
* Masura poate fi luata pe o durata de pana la 5 ani si poate fi prelungita daca pericolul subzida.Prelungirea nu poate depasi durata masurii luate initial. Masura de siguranta poate fi revocata la cerere sau din oficiu, dupa trecerea unui termen de cel putin 1 an, dar numai daca temeiurile care au impus luarea ei au incetat.
5. Expulzarea 
art. 117 Cod Penal 
 
- se ia impotriva cetateanului strain care a savarsit o infractiune;- consta in interzicerea de a ramane pe teritoriul tarii;- poate fi luata singura sau insotind o pedeapsa.
 
* Masura poate fi aplicata si persoanei fara cetatenie sau care nu are domiciliul in tara. In cazul in care expulzarea insoteste pedeapsa inchisorii, aducerea la indeplinire are loc dupa executarea pedepsei.Expulzarea nu poate fi luata daca exista motive serioase de a se crede ca persoana fata de care se ia masura va fi supusa la tortura in statul in care urmeaza sa fie expulzata.
6. Confiscarea speciala 
art. 118 Cod penal 
 
- consta in trecerea silita in proprietatea statului a anumitor lucruri;- detinerea acestora creaza pericolul ca noi infractiuni sa fie savarsite;- sunt supuse confiscarii:
a.
bunurile produse prin savarsirea faptei prevazute de legea penala;
b.
bunurile care au fost folosite, in orice mod, la savarsirea unei infractiuni, daca sunt ale infractorului saudaca, apartinand altei persoane aceasta a cunoscut scopul folosirii lor. Aceasta masura nu poate fi

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->