Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
73603915 Elementele Tehnice Ale Impozitelor Si Taxelor

73603915 Elementele Tehnice Ale Impozitelor Si Taxelor

Ratings: (0)|Views: 217|Likes:
Published by Mihai Dincă

More info:

Published by: Mihai Dincă on May 29, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/03/2013

pdf

text

original

 
1.Notiuni generale
Impozitele sunt cea mai importanta resursa financiara a statului si cea mai veche, in ordineaaparitiei veniturilor publice .In acceptiune generala, impozitele reprezinta o prelevare la dispozitia statului a unei parti dinveniturile sau averea persoanelor fizice sau juridice, in vederea acoperirii cheltuielilor publice .Aceasta prelevare se face in mod obligatoriu cu titlu nerambursabil si fara contraprestatie din partea statului . Autoritate abilitata cu instituirea de impozite este statul, dreptul acestuia de aintroduce impozite exercitandu-se, de cele mai multe ori, prin intermediul organelor centrale,Parlamentul, iar uneori si prin organele administratiei centrale de stat locale .Parlamentul se pronunta in legatura cu introducerea impozitelor de inportanta generala, iar organele de stat locale pot introduce anumite impozite in favoarea unitatilor administrativ locale .Oricare ar fi institutia care percepe impozitul, aceasta se face in virtutea autorizarii legii . Legeacare introduce ipozitul este data de Parlament, dar este aplicata de Guvern si de AdministratiaFinanciara .Impozitele sunt plati care se fac catre stat cu titlu definitiv si nerambursabil . Caracterul definitiv alimpozitului evidentiaza lipsa obligatiei de restituire direct catre platitor a sumei percepute . Inschimbul acestora, platitorii nu pot solicita statului un contraserviciu de valoare egala sau apropiata.Pentru toate societatile, impozitele constituie o necesitate, ele fiind principalul alimentator cuvenituri banesti a bugetului, dar si importante instrumente de politica financiara, economica sisociala .Initial, unicul rol al impozitelor a fost de natura pur financiara . Din punct de vedere al rolului pe plan financiar, acestea constutuie principalul mijloc de procurare a resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice .
 
Fiecarui moment de dezvoltare al societatii ii carespunde unui anumit nivel al impozitelor, nivelcare se schimba pe masura acestei dezvoltari .Specific evolutiei impozitelor in perioada postbelicaeste tendinta cresterii lor in marime absoluta si relativa. Sporirea volumului impozitelor s-a realizat prin cresterea numarului platilor, cresterea volumului materiei impozabile, precum si prinmajorarea cotelor de impunere . Astfel, in tarile dezvoltate, impozitele si taxele procura intre opt sinoua zecimi din totalul resurselor financiare ale statului . In tarile in curs de dezvoltare, procurareaimpozitelor si taxelor cunoaste diferente mai mari in totalul resurselor financiare, variind intrecinci si noua zecimi .
2.Continutul si caracteristicile impozitelor si taxelor
Impozitul este o categorie financiara, cu caracter istoric, a carei aparitie este legata de existentastatului si a banilor .Conceptiile vizand necesitatea si rolul impozitelor se intemeiaza pe teoriile despre stat si criteriilece trebuie luate in considerare pentru dimensionarea taxelor fiscale . In legatura cu acestea au fostformulate teoria echivalentei, teoria sacrificiului si cele trei variante ale sale – teoria sacrificiului proportional, teoria sacrificiului egal si teoria sacrificiului minim .Adeptii teoriei echivalentei sustin ca impozitele reprezinta o contraprestatie pe care cetatenii odatoreaza statului pentru serviciile aduse de catre acesta .Teoria sigurantei sustine ca impozitele trebuie considerate drept prime de asigurare pentru viata siaverea cetatenilor . Creand conditii pentru desfasurarea in siguranta a diferitelor activitati (prinlegi, institutii si organe de stat ), statul trebuie sa primeasca o parte din veniturile realizate sub protectia sa sub forma impozitelor .In calitatea sa de institutie de suprastructura, statul are dreptul sa ceara supusilor sa faca un anumitsacrificiu menit sa acopere cheltuielile publice . Potrivit primei variante a teoriei, utilitatea absolutaspecificata prin impozite, trebuie sa fie egela pentru toti indivizii . In varianta a treia se consideraca impozitul este egal cu predarea proportionala din utilitatea individuala, raportata la calitateatotala . Varianta a treia sustine ca impunerea trebuie sa aiba o sarcina minima pentru totalitatea platitorilor de impozite.
 
Definitiile date impozitelor reflecta pozitia fata de teoriile mentionate . Astfel , se afirma ca “impozitele reprezinta pretul serviciilor prestate de stat “ sau ca “ impozitele sunt preturi stabilite prin constrangere pentru serviciile guvernamentale . Alti autori apreciaza ca impozitele sunt pretinse de stat in virtutea suveranitatii sale si sunt destinate sa acopere cheltuielile generale alestatului “ . Sintetizand pluritatea definitiilor mentionate si multe altele ce exista in literatura despecialitate , considera ca, impozitul reprezinta o forma de prelevare silita la dispozitia statului,fara contraprestatie directa si cu titlu nerestituibil, a unei parti din veniturile sau averea persoanelor fizice si/sau juridice, in vederea acoperirii unor necesitati publice . Aceasta definitie releva caimpozitul are urmatoarele caracteristici :a.este o prelevare silita, cu caracter obligatoriu care se efectueaza in numele suveranitatiistatului ; b.impozitul nu presupune si o prestatie directa ( si imediata ) din partea statului . Prin aceastaimpozitele se deosebesc de taxe, in cazul carora exista un raport de contraserviciu direct .Desigur, impozitele presupun realizarea unor contraservicii publice ( aparare nationala,securitate si ordine publica, asistenta sociala, reprezentarea tarii pe plan extern, etc.) dar acestea nu sunt percepute usor de oricare dintre contribuabili . Aceste servicii publiceexista si se manifesta pentru intreaga comunitate umana a fiecarei tari .c.relevarile cu titlu de impozit sunt nerestituibile , astfec ca niciunul dintre contribuabili nu poate pretinde o piata directa din partea statului, pe baza impozitelor suportate . prinaceasta impozitele se deosebesc de imprumuturile publice care sunt purtatoare de dobanzi( si alte avantaje) si rambursabile (amortizabile) .
3.Elemente tehnice ale impozitelor
Impozitele trebuiesc cunoscute si respectate de catre toti cetatenii. Pentru a putea fi usor deînteles , ele trebuie sa precizeze , în mod clar, o serie de elemente:- Subiectul impozitului este persoana fizica sau juridica, obligata prin lege, la plataimpozitului.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->