Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Legile persuasiunii

Legile persuasiunii

Ratings:
(0)
|Views: 38|Likes:
Published by gcine_i

More info:

Published by: gcine_i on May 29, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/29/2012

pdf

text

original

 
 Legile persuasiunii
Persuasiunea este procesul prin care tu convingi interlocutorul sa faca ceva. Este o activitate umanacare decurge natural. Fiecare dintre noi convingem sau influentam mai mult sau mai putin, asa cumfiecare dintre noi comunicam mai intens sau mai superficial.Indiferent ca ai dobandit abilitati de convingere sau esti inca novice, este bine sa stii ca persuasiuneaeficienta are caracteristici bine definite si se bazeaza pe un set de legi. In scopul de a deveni maiconvingator, este important sa cunosti aceste legi care fac din influentare o tehnica ce poate fi invatatapas cu pas. Atunci cand stapanesti legile persuasiunii, poti prezice rezultatele comunicarii tale cu cei din jur. Legile sunt universale. Ele se aplica in vanzari si in relatiile interpersonale, in comunicarea cu opersoana sau cu un grup, in comunicarea fata in fata sau prin telefon sau in scris, etc.Ce anume determina caracterul de lege al mecanismelor persuasiunii? Comportamentele invatate detimpuriu si adanc inradacinate in felul nostru de a fi. Ele ne determina sa reactionam repetitiv siprevizibil. O alta explicatie este data de mecanismele psihologice ale perceptiei. Dezvoltam un anumitmod de a privi realitatea si anumite asteptari, iar atunci cand observam lumea din jur cautamelementele care sa ne confirme asteptarile. O a treia explicatie este data de nevoile noastre profunde, pecare cautam in mod inconstient sa le satisfacem (nevoia de siguranta, de recunoastere, de apartenentala grupuri, etc.).Cele 10 legi ale persuasiunii sunt caramizile fundamentale cu care se construieste eficienta incomunicare. Iata o foarte scurta trecere in revista a acestora:
1. Legea reciprocitatii
se refera la dorinta de a da ceva in schimb, pe care o simtim atunci candprimim ceva semnificativ pentru noi.
2. Legea contrastului
se refera la perceptie: doua obiecte diferite par si mai diferite daca sunt plasateunul langa celalalt.
3. Legea prietenilor
arata ca ne lasam mult mai usor convinsi de cei care ne demonstreaza ca au in vedere propriile noastre interese (de cei care se comporta ca niste prieteni adevarati).
4. Legea asteptarilor
spune ca avem tendinta sa performam la nivelul asteptarilor celor pe care iirespectam.
5. Legea asocierii
spune ca tindem sa apreciem produse sau servicii sustinute de oameni pe care iiapreciem (de ce ar fi Nadia Comaneci invitata sa faca reclama la lapte?).
6. Legea consecventei:
cand o persoana sustine un punct de vedere in scris sau oral, va apara acelpunct de vedere chiar in fata unor probe contrare foarte puternice.
7. Legea penuriei:
apreciem la o valoare mai ridicata lucrurile despre care percepem ca se gasesc incantitate limitata.
8. Legea conformismului:
avem tendinta de a accepta propunerile pe care majoritatea oamenilor leconsidera la randul lor acceptabile.
9. Legea puterii:
suntem investiti cu putere de catre ceilalti in masura in care ei percep ca avemautoritate, forta sau experienta.
10. Legea timpului:
comportamentele noastre difera in functie de orientarea preponderenta aatentiei: in trecut, in prezent, respectiv in viitor.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->