Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Dan Tapalaga - USL Si Justitia. Intre Personificarea Coruptiei Si Cel Mai Cinstit Guvern

Dan Tapalaga - USL Si Justitia. Intre Personificarea Coruptiei Si Cel Mai Cinstit Guvern

Ratings: (0)|Views: 16|Likes:
Published by mamaruza
hotnews.ro
hotnews.ro

More info:

Published by: mamaruza on May 30, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/30/2012

pdf

text

original

 
USL si justitia. Intre
 personificarea coruptie
i si
cel mai cinstit guvern
HotNews.ro
Marţi, 29 mai 2012, 11:19
 
 
Evolutiile stranii în dosarul Trofeul Calitatii, în care fostul premier, Adrian Nastase,a fost condamnat în prima instanta la închisoare cu executare, explicatiileneconvingatoare ale premierului Victor Ponta, plus o serie de declaratii facute deministrul Justitiei, Titus Corlatean, anunta ca justitia va intra curand într-o noua faza.Sub noile vremuri va trebui sa lupte pentru independenta ei, cu care s-a obisnuit înultimii ani. Societatea civila si presa sunt obligate sa faca scut în jurul unui bun castigatgreu - eliberarea justitei de sub control politic - si sa denunte pericolul revenirii la epoca justitiei dirijate.
Guvernul Ponta exercita deja presiuni directe si indirecte în dosarul Trofeul Calitatii, cu o importantamiza simbolica. Daca vor reusi sa influenteze si sa intimideze judecatorii din acest dosar, tot sistemulva întelege ca epoca libertatii totale s-a încheiat. Astfel ca mesajele transmise sunt fara echivoc.În prima sedinta de guvern, prioritatea zero a noului Cabinet a fost sa treaca Inspectoratul de Stat înConstructii de la Ministerul Turismului direct în subordinea primului ministru. Putea sa arda tara, sase prabuseasca leul, ca nimic nu era mai important pentru Victor Ponta, proaspat instalat la PalatulVictoria, decat o mica jonglerie cu ISC si schimbarea conducerii.Apoi, prima grija a noului sef, Adrian Balaban-Grajdan, a fost retragerea institutiei din procesulTrofeul Calitatii, pe motiv ca lipseste prejudiciul. În urma cu cateva saptamani, ISC trimisese oadresa la Înalta Curte în care sustinea ca se considera prejudiciata cu o suma chiar mai mare decatcea stabilita initial. Adrian Nastase a defilat pe blog cu decizia retragerii ISC din procesul sau. Ar fifacut, probabil, mare caz din acest eveniment daca premierul Victor Ponta, speriat de amploareascandalului, n-ar fi decis sa-l demita pe d-l Grajdan.
Toate detaliile acestor evolutii suspecte în dosarul Trofeul Calitatii, viteza derularii lorindica premeditarea.
Victor Ponta sustine ca se afla în Afganistan cand directorul ISC a decis sa seretraga din proces si ca l-a demis din cauza ca n-a fost informat. Cand a fost întrebat însa daca vadispune noii conduceri sa revina în proces, premierul s-a eschivat pe motiv ca nu e seful institutiei.Daca asa stau lucrurile, de ce s-a repezit d-l Ponta sa-si subordoneze ISC? Cum conduce un guvern,daca nu-si poate exercita autoritatea asupra institutiilor aflate sub el?Eschivele premierului amplifica suspiciunea ca totul a fost, dupa cum s-a exprimat fostul ministru alJustitiei Monica Macovei, o schema menita sa-l scape pe fostul premier de un proces aflat spre final.Adrian Nastase a primit deja o condamnare si se afla în faza de recurs. La ce i-ar servi retragerea ISCdin proces? În primul rand, d-l Nastase scapa de plata prejudiciului. În al doilea rand, mentinereaunei sentinte de condamnare devine discutabila. Guvernul netezeste astfel drumul spre solutiaachitarii: din moment ce nu exista prejudiciu, nu exista nici infractiune. Judecatorilor - în caz ca ar fidispusi sa întoarca sentinta de condamnare - li se ofera aceasta iesire.În plin scandal, ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a tinut sa-i dea si el o mana de ajutor fostuluipremier. Duminica seara, la Realitatea TV, Corlatean a denuntat „justitia televizata“ în cazul TrofeulCalitatii si faptul ca procedura în faza de ancheta „a durat foarte mult“, cu referire la cei peste 900 demartori audiati de procurorii DNA.
Ministrul Justitiei a îmbratisat punctul de vedere al ISC,precizand ca institutia ar fi transmis de mai multi ani ca nu exista prejudiciu. De undestie asta d-l Corlatean? De ce n-a mentionat celalalta adresa ISC, care invoca o pagubade 75 de miliarde? Cum de a îmbratisat fix punctul de vedere al apararii, variantaconvenabila lui Adrian Nastase, omul sub care a facut cariera în PSD?
În plus, ministrul Justitiei a încercat si o vaga explicatie a rapiditatii cu care ISC a trecut de laminister la guvern. Titus Corlatean a afirmat ca este o decizie corecta si ca exista un raport al BanciiMondiale care propune ca ISC sa fie scos de sub minister. Si totusi, ardea Guvernul daca nu scoteauinstitutia in prima zi de guvernare? Chiar asta sa fi fost cea mai mare problema de rezolvat, intrezecile de probleme infinit mai presante?
 
N-a apucat bine dl Corlatean sa-l apere pe Adrian Nastase, preluand teza absentei prejudiciului, ca adoua zi ISC anunta ca a cerut instantei anularea adresei prin care institutia se retragea din proces.Presiunea publica exercitata de ministrul justitiei in favoarea inculpatului Nastase ramane si trebuietaxata, cu atat mai mult cu cat ISC isi recunoaste singur eroarea. Si premierul Victor Ponta a batutluni in retragere, admitand ca numirea lui Grajdan la ISC "a fost o alegere proasta" si a cerutverificarea legalitatii actelor sale (parca acum cateva zile se zicea ca nu-i seful institutiei cand eraintrebat daca va dispune ca ISC sa revina in proces...). Premierul Ponta a mai spus ca nu el l-apropus pe Grajdan in functie, dar a sustinut ca 101% nu i l-a propus Adrian Nastase si ca n-ar puteaspune cine deoarece isi asuma numirea, pentru care plateste azi un pret politic.Cam subtirele explicatiile premierului, cam suspecta atitudinea sa oscilanta.
Nu are importantacine i l-a propus pe Grajdan. Poate fi oricine din PSD, mic sau mare, asta nu are nici orelevanta. Semnificativ este ca dl Ponta s-a executat fara sa se intrebe: ce-i atata graba,stimati colegi, cu ISC-ul asta?
De ce ne frige? Cine moare din cauza acestei institutii de trebuiemusai sa ne ocupam de ea chiar din prima zi de guvernare?Sa prezumam insa ca premierul Victor Ponta a actionat cu maxima buna credinta. Ce constata elastazi? Ceva vizibil de pe luna: din cauza fostului premier, in continuare numarul doi in partid -Adrian Nastase fiind presedintele Consiliului National al PSD chiar si dupa condamnarea in primainstanta la doi ani cu inchisoarea cu executare - credibilitatea Guvernului a fost subminata grav.Nimeni nu se mai indoieste azi ca un intreg aparat s-a pus in miscare sa-i salveze pielea.Ce trebuie sa se mai intample de aici incolo ca Victor Ponta sa puna in discutie insasi pozitia d-luiNastase in partid? Cate institutii mai trebuie mobilizate in favoarea fostului premier pentru capremierul Ponta sa-i spuna stop joc? Abia cand o va face fara echivoc, liderul PSD va spulberasuspiciunile ca a actionat cu buna ca sa-si salveze mentorul.
Numai cand Victor Ponta ii va cerefostului premier sa faca un pas in spate, numai cand ii va solicita public ministrului justitiei sa se abtina de la comentarii partizane in cazul Trofeul Calitatii si va taxaimplicarea lui Titus Corlatean in apararea fostului premier, abia atunci Victor Ponta vaconvinge ca tota istoria recenta din Trofeul Calitatii s-a petrecut fara stiinta lui. Abiacand se va delimita ferm de Adrian Nastase va proba ca a fost acuzat pe nedrept de faptepe care nu le-a comis, ca a fost tras pe sfoara de cei care l-au impins pe Adrian Grajdanintr-o manevra de favorizare a infractorului, fostul sef al ISC fiind acuzat oficial deprocurorii DNA.Pana una alta, puse cap la cap, gesturile premierului, dublate de afirmatiile ministruluiJustitiei conduc catre o singura concluzie: „cel mai cinstit guvern“ se comporta ca unavocat al fostului premier Adrian Nastase, „personificarea coruptiei“, dupa cum l-aunumit judecatorii în motivarea sentintei pronuntate în prima instanta.
În „cel mai cinstitguvern“ gasim cel putin înca un avocat la propriu al celui care personifica reteaua coruptiei din justitie. Serban Nicolae, avocatul senatorului PSD Catalin Voicu, trimis în judecata pentru fapte decoruptie, a fost numit secretar de stat la Interne.
(Erata: Serban Nicolae nu a fost numit secretar de stat. Au existat informatii potrivitcarora fostul senator PSD urmeaza sa ocupe acest post, pe care l-a mai ocupat si in2009, insa premierul Victor Ponta nu l-a numit secretar de stat la interne)
Pe acest fundal cu nori negri stransi deasupra justitiei, în luna scursa de la instalarea GuvernuluiPonta, se anunta deja schimbari iminente la DNA si ANI. Cel mai clar semnal a fost dat tot duminicaseara, la Realitatea TV, de catre ministrul Justitiei. Titus Corlatean a spus ca nu va recurge la orocada pe functii între Daniel Morar (seful DNA) si Laura Kodruta Kövesi (procuror general), în ciudasustinerii publice masive venite din partea ambasadorului SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein. „Avemposibilitatea sa gasim solutii de magistrati foarte buni, integri si independenti, fara sa ramanemblocati în aceasta discutie, aceiasi magistrati rotati pe functie“, a declarat Corlatean.Cu cateva zile înaintea sa, secretarul general adjunct al guvernului, liberalul Dan Mihalache, a facutaluzii referitoare la iminente schimbari la varful institutiilor anticoruptie: „DNA, Agentia Nationala deIntegritate vor continua sa functioneze, în ciuda tipetelor doamnei Macovei, de pe toate culoarele.Dar asta nu înseamna ca anumite corectii nu vor trebui operate“, a declarat, joi, Dan Mihalache, într-un interviu acordat cotidianului Romania libera.Or, stabilitatea institutiilor si a legislatiei anticoruptie este una dintre conditionalitatile pe careRomania s-a angajat sa le respecte în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Însa si relatiacu Bruxellesul este pusa deja în discutie de Guvernul Ponta.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->