Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
farmaci_pyetjet

farmaci_pyetjet

Ratings: (0)|Views: 559|Likes:
Published by Ersi Nika

More info:

Published by: Ersi Nika on May 31, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/07/2014

pdf

text

original

 
 
TOKSIKOLOGJI KIMIKE
1.Çfarë studion shkenca e Toksikologjisë?.2. Çfarë studion Toksikologjia Kimike?3.Çfarë metodash të analizës përdor toksikologjia kimike për zbulimin e helmeve ?4.Në rastin e helmimeve akute, cila është doza që dallon një lëndë helmuese nga njëlëndë jo helmuese?5.Shenjat e helmimit shfaqen më shpejt, pasi helmi hyn në organizëm nëpërmjet cilës prej alternativave të mëposhtme?6.Në çfarë mënyre meret helmi (hyn në organizëm) në helmimet subakute?7.Kush e mban përgjegjësinë në rastin e helmimit të pacientit nga përdorimi i ilaçit të përshkruar gabim nga mjeku dhe përgaditur pa korigjime (gabim) nga farmacisti?8.Kush e mban përgjegjësinë në rastin e helmimit të pacientit nga përdorimi i ilaçit të përshkruar saktë nga mjeku por përgatitur gabim nga farmacisti?9.Në cilin rast doza helmuese e të njëjtit helm është më e lartë?10.Në cilin rast të helmimit akut janë të shfaqura qartë shenjat gastrointestinale tëhelmimit?11.Cili eshte faktori kryesor që ndikon në shpërndarjen e helmeve në organizëm nëhelmimet akute?12.Cili është faktori kryesor që ndikon në shpërndarjen e helmeve në organizëm nëhelmimet kronike?13.Cila është rruga kryesore e jashtëqitjes së helmit të thithur nga organizmi ihelmuar?14.Në cilat raste helmimesh akute përdoren kundrahelmet që veprojnë në mënyrëmekanike dhe kimike?15.Në helmimet me Monoksid karboni, çfarë formon ai kur bashkëvepron meelementet e gjakut?16.Cili është mekanizmi i veprimit të Monoksidit të karbonit kur hyn në organizminqë ai ka helmuar?17.Në helmimet vdekjeprurëse nga Dioksidi i karbonit (C02), cili është shkaku ivdekjes?18.Në helmimet nga Monoksidi i karbonit (CO) në cilin objekt kryhet analiza për zbulimin e Karboksihemoglobinës?19.Si paraqitet qëndrushmeria kimike (stabiliteti) e strukturës sëKarboksihemoglobinës krahasuar me hemoglobinën ?20.Në helmimet nga Monoksidi i karbonit sa përqind e hemoglobinës duhet të jetë eshndëruar në karboksihemoglobinë që të vijë vdekja?21.Cila nga substancat e poshtëshënuara është me natyrë gjysmesintetike?22.Cili nga alkaloidet e poshtëshënuar të Opiumit është me toksicitet më të lartë?23.Cili nga alkaloidet e poshtëshënuar të Opiumit përdoret më shumë si substancëdroge?24.Kur ndodhin më shpesh vdekjet gjatë përdorimit të drogës Heroinë ?25.Cili është shkaku i vdekjeve nga përdorimi i drogës Heroinë?26.Cili grup barbituratesh ka toksicitet më të lartë?27.Cila nga substancat e poshtëshënuara përfshihet në grupin e drogave?28.Çfarë toksiciteti paraqet Acidi Mekonik që ndodhet në Opium?29.Si veprojnë helmet korrozive (gërryese - djegëse) në organizëm në rastet ehelmimeve?
 
 
FITOTERAPI
1. Cila nga drogat e mëposhtme përmban glikozide kardioaktive të tipit kardenolid?2. Cila nga drogat e mëposhtme përmban glikozide kardioaktive të tipit bufadienolid?3. Cila nga drogat e mëposhtme është e rëndësishme për Industrinë farmaceutike të prodhimit të barnave kardioaktive?4. Cila nga drogat e mëposhtme përmban përbërës aktivë që përdoren në insuficiencëkardiake?5. Cili nga përbërësit e mëposhtëm është i pranishëm në drogën Folium D. lanatae (etharë), si heterozid i qëndrueshëm?6. Cila nga drogat e mëposhtme përdoret për përftimin e digoksinës?7. Cila nga drogat bimore të mëposhtme ka veprim kardiotonik dhe diuretik më tëtheksuar se drogat e tjera kardiotonike?8. Për cilën nga drogat bimore të mëposhtme me glikozide kardiake, duhet të tregohetkujdes gjatë përpunimit pasi acaron mukozën e hundës?9. Cili nga heterozidet e mëposhtëm kardiotonikë të pranishëm në D. lanata,grumbullohet më shumë në organizëm gjatë përdorimit të drogës?10. Pas sa kohësh shfaq efektin Digoksina kur merret nga goja?11. Cila nga sheqernat e mëposhtme është e pranishme në glikozidet kardiake?12. Cili nga përbërësit e mëposhtëm ndodhet tek Opiumi?13. Cila ndër alternativat e mëposhtme është përkufizimi i saktë për Opiumin?14. Ndërmjet cilës sasi ndër alternativat e mëposhtme është përmbajtja e morfinës nëOpium?15. Cila prej alternativave të më poshtme është Kodeina?16. Morfina ndryshon nga alkaloidet rrjedhëse të saj pasi zotëron një prej cilësive tëmëposhtme?17. Opiumi përdoret në mjekësi si? Ose 17. Cila nga alternativat e mëposhtme i përket përdorimit mjekësor të Opiumit?18. Cila nga drogat e mëposhtme ka efekt hipnotik?19. Cila nga bimët mjekësore të mëposhtme bën pjesë në fitopreparatet me efekthipnotik? 20. Mekanizmi i veprimit të valerianës lidhet me aktivitetin e saj si cila prejalternativave të mëposhtme?21. “Efekti hipnotik dhe sedativ i valerianës i dedikohet veprimit sinergjitik midis përbërësve kimik të saj, të paraqitur në cilën prej alternativave të mëposhtme?22. Valopotriatet dekompozohen gjatë ruajtjes dhe përpunimit në cilën prejalternativave të mëposhtme?23. Cila prej alternativave të mëposhtme nuk duhet të merret gjatë përdorimit tëvalerianës?24. Përbërësit me efekt hipnotik dhe sedativ tek Flores Lupuli i përkasin cilit grupkimik ndër alternativat e mëposhtme?25. Sa janë dozat ditore të Herba Melissa në formë çaji, me efekt sedative të SNQ?26. Efektet sedative dhe hipnotike të bar bletës fuqizohen nga kombinimi i saj mesedative të tjerë bimore si cila prej alternativave të mëposhtme ?27. Cili nga efektet anësore të mëposhtme, mund të shkaktohet nga përdorimi për kohë të gjatë dhe në doza të larta i ekstrakteve të Piper methysticum?28. Cila nga drogat bimore të mëposhtme ka efekt sedativ të SNQ?
 
29. Sipas studimeve të kohëve të fundit, cili është bartësi i efektit antidepresiv tëHerba Hyperici?30. Ekstraktet e Herba Hyperici standardizohen ndaj përmbajtjes së cilës prejalternativave të mëposhtme?31. Në grupin e cilës prej altrnativave të mëposhtme bën pjesë hiperforina si një nga përbërësit e rëndësishëm të Herba Hyperic?32.Në grupin kimik të cilës prej alternativave të mëposhtme bën pjesë hiperforina,injë nga përbërësit e rëndësishëm të Herba Hyperici?33. Fitopreparatet me ekstrakt të lulebalsamit nuk duhet të merren njëkohësisht për shkak të ndërveprimit me cilën prej alternativave të mëposhtme?34. Çfarë sjell marrja e njëkohshme e ekstraktit të lulebalsamit dhe Ciklosporinës?35. Cili nga efektet anësore të mëposhtëm mund të shfaqet, me marrjen për një kohëtë gjatë, të ekstrakteve të lulebalsamit në doza të larta?36. Cila nga drogat bimore të mëposhtme ka përmbajtjen më të lartë të kafeinës?37. Cila nga drogat e mëposhtme përmban derivate purinike?38. Kafeina në drogën Semen Coffae ndodhet kryesisht e lidhur me cilën prejalternativave të mëposhtme?39. Cili nga përbërësit kimik të mëposhtëm të Semen Coffae shkakton acarim tëmukozës së stomakut?40. Cili nga përbërësit e mëposhtëm është alkaloid që rrjedh nga ornitina dhe lizina?41. Cila nga drogat bimore të mëposhtme këshillohet të përdoret si ndihmëse nëngacmimet motorike që shfaqen në disa forma sëmundjesh?42. Cila nga drogat e mëposhtme ka përmbajtje më të lartë të skopolaminës?43. Beladonina formohet nga dimerizimi i cilës prej alternativave të mëposhtme?44. Cila nga drogat e mëposhtme ka efekt ekspektorant?45. Efekti ekspektorant i Radix Ipecacuanhae i dedikohet pranisë në drogë të cilës prejalternativave të mëposhtme?46. Cila nga drogat e mëposhtme ka efekt qetësues të kollës së thatë?47. Cila nga drogat e mëposhtme ka efekt ekspektorant?48. Fructus Cupressi me veti qetësuese në kollën spazmotike bën pjesë në grupinkimik të esencave me cilët përbërës?49. Efekti ekspektorant i Radix Liquiritiae i dedikohet pranisë në drogë të cilës prejalternativave të mëposhtme?50. Cila nga bimët mjekësore të mëposhtme hyn në përbërjen e çajëraveekspektorantë?51. Plantago major me veti qetësuese të kollës, bën pjesë në drogat me cilën prejalternativave të mëposhtme?52. Çfarë efekti kanë alkaloidet e Ipecacuanhae-s ?53. Si mund të përgatitet një ekstrakt me mucilagje nga farat e lirit?54. Cila nga drogat e mëposhtme ka efekt laksativ?55. Cila nga drogat e mëposhtme përmban antrakinone?56. Cili është përbërësi kryesor tek Cortex Cascarae?57. Ekstrakti i thatë i Senës standartizohet ndaj sasisë së senozideve që përfshihet nëcilën prej alternativave të mëposhtme?58. Cila nga bimët mjekësore që shërben si burim biologjik i Senës ka sasi më të lartëtë antrakinoneve?59. Cilat janë lëndët e padëshirueshme në Folium Sennae që shkaktojnë efekteanësore ?60. Cila nga dozat terapeutike të Fol. Sennae nuk shkakton irritime në zorrë?61. Pas sa kohësh shfaqet veprimi i Cortex Frangulae ?

Activity (2)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->