Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Dieta Dhe Ndikimi i Saj Ne Shendetin e Gojes

Dieta Dhe Ndikimi i Saj Ne Shendetin e Gojes

Ratings: (0)|Views: 269 |Likes:
Published by Besart Zeneli

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Besart Zeneli on Jun 12, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/12/2012

pdf

text

original

 
Ne studimet e viteve te funfit eshte pare se ushqimi i pershtatshem (dieta), e perdorur qe neperiudhen e femijerise se hershme dhe gjate gjithe jetes ndikon
1.
Ne formimin e strukturave tte dhemibit
2.
Metabolizmit te pllakes dhembore
3.
Ne perberjen e peshtymes
4.
Ne zhvillimin e dhembit
Dieta e njeriutperbehet nga 5 grupe te rendesishme qe perfaqsohet nga
1.
Karbohidrate
2.
Yndyrna
3.
Proteina
4.
Vitamina
5.
Kripera minerale
Vendosja e nje regjimi te rregullt ushqimor paraqitet si element i dores se pare neprofilaksin e kariesit te dhembeve. Crregullimet postnatale kryesisht gjate vitit te pare te jetes shoqerohen me ndryshime te struktures se smaltit ne qafen e dhembeve ne forme tekaviteteve horizontale te vendosura ne gingive.
Ushqimet ndikojne ne sistemin dhembore ne dy menyra:
Endogjene dhe ekzogjene ne triperiudhat e zhvillimit te tyre
1.
Periudhen para daljes se dhembit-
veprim endogjen (faze pre-eruptive), nepermjetmetabolizmit te pergjithshem
 
2. Ne periudhen e maturimit- veprim endogjen dhe ekzogjen3. Ne periudhen pas daljes se dhembit (veprim ekzogjen), nepermjet veprimit mekanik tepertypjes si dhe veprimit kimik te mbeturinave ushqimore
Studimet kane percaktuar edhe faktoret e riskut te ushqimeve te perdorura ne dieten eperditshme. Me ane te nje pyetesori ato kane percaktuar rrezikun e ulur ,te moderuar dhete larte te ushqimeve.
Ky pyetsor pershfin keto probleme
Semundja e pergjithshme me detyroi te ndryshoj sasin e ushqimeve ne dieten eperditshme (2pike)
Un ha me pak se dy vakte ne dite (3 pike)
Perdor pak fruta , perime dhe produkte te qumeshtit (2 pike)
perdor pije te tilla si birre, liker, vere me shume se tre here ne dite ( 2 pike)
Kam probleme te dhembeve qe me veshtirsojne te ngrenit (2 pike)
Nuk kam para per te blere ato qe me nevoiten (4 pike)
Konsumoj shume vakte ne dite (1 pike)
Perdorimi i drogave te ndryshme (1 pike)
Nisur nga piket e mesiperme perckatohet risku i ushqyerjes
Nga 0-2 pike
gjendje e mire! Duhet te behet rikondrolli i menyres se ushqyerjes mbas 6muajve
Nga 3-5 pike
rrezik i moderuar i ushqyerjes. Duhet te permirsohen zakonet e te ngrenitdhe te menyres se jeteses mbas 3 muajve duhet te behet rikontrolli i marrjes se lendeveushqyese

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->