Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
IAS_29

IAS_29

Ratings:

4.5

(1)
|Views: 1,418|Likes:
Published by simiong

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: simiong on Jan 04, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC or read online from Scribd
See more
See less

05/09/2014

 
IAS 29-CONTABILITATEA ÎN ECONOMIILE HIPERINFLAŢIONISTE
O întreprindere care operează într-un mediu hiperinflaţionist prezintă cu dificultatesituaţii financiare consecvente, comparabile şi care aibă sens. Modificărilefrecvente dramatice de preţuri au ca efect informaţii financiare exprimate în valorinominale ce reflectă o imagine distorsionată.Din acest motiv, standardul cere ca situaţiile financiare să fie retratate în termeniievaluării unităţii curente de măsură la data bilanţului. Elementele monetare nu suntretratate.Elementele nemonetare sunt retratate prin aplicarea unui indice general de preţuri, mai puţin dacă nu sunt deja înregistrate la valorea contabilă de la data bilanţului – de exemplu valoarea realizabilă netă sau valoarea de piaţă.Care active şi datorii sunt monetare şi care sunt nemonetare?
ACTIVE ŞI PASIVE MONETAREActivePasive
 Numerar şi depozite la bănciTitluri de trezorerieCreanţeEfecte de încasatÎmprumuturiDatorii către furnizoriObligaţiuni emiseCheltuieli preliminateImpozite de plată
ACTIVE ŞI PASIVE NEMONETAREActivePasive
Avansuri către furnizoriStocuriInvestiţii financiareImobilizări (corporale şi necorporale)Capital socialRezerveAvansuri de la clienţi
Ce înseamnă hiperinflaţie?
IAS 29 nu defineşte hiperinflaţia, dar scoate în evidenţă câteva caracteristici care potindica existenţa hiperinflaţiei:
O mare parte din populaţie îşi păstrează avuţia într-o valută forte
Moneda locală este imediat investită cu scopul de a i se menţine puterea decumpărare
1
 
Preţurile sunt exprimate într-o valută forte
Vânzările pe credit se desfăşoară în condiţii care compensează pierderea puterii de cumpărare pe durata creditului
Preţurile sunt conectate la un index
Rata cumulată a inflaţiei pentru o perioadă mai mare de 3 ani se apropiesau depăşeşte 100%Deseori, acesta constituie ultimul aspect asupra căruia se concentrează analiştii.
Este IAS 29 opţional?
 Nu. Dacă mediul în care operează societatea este un mediu hiperinflaţionist, atunciaplicarea lui IAS 29 este obligatorie.IAS 1 afirmă că “Situaţiile financiare nu trebuie descrise ca fiind conforme cuStandardele Internaţionale de Contabilitate decât în situaţia în care ele sunt conformecu toate prevederile fiecărui standard aplicabil…”.
Care este rezultatul final al aplicării IAS 29?
IAS 29 afectează înregistrările contabile de bază ale unei societăţi. Nu este vorba doar de o simplă retratare a situaţiilor financiare. IAS 29 înlocuieşte contabilitatea bazată pe cost istoric cu contabilitatea inflaţiei.Ca funcţie de bază, IAS 29 protejează capitalul unei societăţi prin retratarea acestuiaîn termenii puterii curente de cumpărare.
 Exemplul 1
Să considerăm o societate cu un capital de 10.000m Lei depozitat în bancă, la o rată adobânzii de 102%. Inflaţia anuală este de 100%.Profitul real este de 2%, adică 102% - 100%.Societatea va raporta un profit de 10.200m lei.Oricum, pe baza IAS 29 va mai exista încă o înregistrare contabilăDB Profit 10.000m leiCR Capital 10.000m leiÎn conformitate cu IAS 29, societatea va raporta un profit de 200m Lei.
2
 
 Exemplul 2
Societatea îşi începe activitatea cu un capital de 10.000 mil. lei. În prima zi deactivitate ea achiziţionează un element de stocuri contra sumei de 10.000 mil. lei.Societatea nu are nici un fel de costuri. Societatea vinde elementul de stoc în ultima zia anului. Preţul de vânzare al bunului pe piaţa mondială este valoarea costului plus20%. Rata anuală a inflaţiei este de 150% pe an.Cost 10.000Profit 20% 2.000Preţ de vânzare în condiţii de inflaţie zero12.000Inflaţia aferentă unui an (150% x 12.000)18.000Preţ de vânzare30.000Situaţia iniţialăÎn prima zi a anului bilanţul arată după cum urmează:Stocuri 0 Numerar 10.000
Total active
10.000Capital social 10.000Rezerve 0
Total rezerve
10.000Rezult ate contabile istoriceÎn contabilitatea bazată pe costul istoric, situaţiile financiare aferente exerciţiuluifinanciar vor arăta după cum urmează:
3

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
ddeliu liked this
Alina Micu liked this
valentino1985 liked this
lilianaoficial liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->