Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kuasai Pembacaan Al-Quran

Kuasai Pembacaan Al-Quran

Ratings:
(0)
|Views: 2,174|Likes:
Published by Abu Zaynab

More info:

Published by: Abu Zaynab on Jun 14, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/20/2012

pdf

text

original

 
Kuasai Pembacaan Al-QuranAl-Muallij Mustaqim1
 
KUASAIPEMBACAANAL-QURAN
Segala Kesalahan Bacaan Nahu dan Tajwid  Di Dalam Al-Quran Yang Sering Kita  LakukanSerta kesalahan Makhraj Huruf 
Oleh Al-Muallij Mustaqim Al-Husaini http://klinik-muallij.blogspot.com 
 
Kuasai Pembacaan Al-QuranAl-Muallij Mustaqim2Assalamualaikum semua,Mari sama-sama kita tingkatkan penguasaan kita dalam ilmu tajwid demi memastikan pembacaan al-Quran kita betul sebagaimana yang dikehendaki.Ketika membacaal-Quran, tentu ramai yang berfikir:-Quran dengan lebih fasih dan lancar?2. Apakah rahsia bacaan al-Quran sempurna yang dikuasai para imam terkemuka seperti imam MasjidilHaram, Masjidil Nabawi, Masjid Al-Aqsa dan sebagainya?3. Bagaimanakah teknik pembelajaran al-Quran yang terbaik untuk menguasai makhraj, sebutan danfasohah bacaan yang lebih sempurna?5. Adakah di sana sebarang cara pintar untuk meningkatkan bacaan al-Quran?Hadis yang sewajarnya menjadi rujukan dalam bukuini adalah seperti berikut:
  ﳌ ﱠ  ﱠ 
 
 
Ertinya : "Orang yang mahir membaca Al-Quran akan bersama para Rasulyang taat, manakala orangyang membaca Al-Quran walau dalam keadaan tersekat dan tergagap, dan padanya kesukaran, baginyadua pahala." (Riwayat Muslim, no 1329, 1/550)Tiap-tiap kali sebelum menghafaz hendaklah membaca doaBermaksud; "YaTuhanku, pancarkanlah cahaya kitab-Mu, pandanganku dan lapangkanlah dengannyadadaku, gunakanlah dengannya badanku, mudahkanlah sebutan lidahku dan kuatkanlah ingatanku dansegerakanlah denganya kefahamanku dan kuatkanlah dengannya daya kekuatan-Mu. Bahawasanyatiada daya dan upaya melainkan dengan-Mu wahai Tuhan Yang Maha Mengasihani."
 
Kuasai Pembacaan Al-QuranAl-Muallij Mustaqim3
ASAS TAJWIDBACAAN IQLAB
Iqlab() Dari sudut bahasa: Menukarkan sesuatu kepada sesuatu.Dari sudut istilah Ilmu Tajwid: Menukarkan bunyi Nun Sukun dan Tanwin kepada bunyi huruf Mim laludiikhfa'kan (disembunyikan) ke dalam huruf Ba' yang berbaris serta dikekalkan sifat dengung.Dinamakan Iqlab ialah kerana Nun Sukun atau Tanwin bertukar menjadi Mim yang tersembunyi. Huruf iqlab satu sahaja iaitu huruf Ba'.Membacanya jangan dirapatkan bibir kerana ia akan menjadi idghammuslain.
IDGHAM MISLAIN (
)
Dari sudut bahasa: Memasukkan sesuatu ke dalam sesuatu.Dari sudut istilah Ilmu Tajwid: Memasukkan huruf pertama yang bertanda Sukun (mati) ke dalamhuruf berikutnya yang berbaris hidup dan menjadikan huruf yang berikutnya bersabdu. Ia dinamakan Mislain(dua jenis huruf yang sama) kerana ia terbentuk dari dua huruf yang sama makhraj dan sifat. IdghamMislain terdiri dari satu huruf iaitu MimApabilaMim mati bertemu dengan huruf Mim Berbaris maka hukum bacaannya hendaklahdidengungkan.
Izhar Syafawi (
)
Apabila Mim Mati bertemu dengan huruf-huruf hijaiyah selain huruf Ba dan Mim maka hendaklahdibaca nyata iaitu tidak dengung.Ia dinamakan syafawi kerana Mim Sukun iaitu huruf yang zahir keluardari dua bibir mulut dan ia disandarkan kepada makhraj huruf yang zahir kerana tepat sebutannya.Izhar Syafawi adalah terdiri dari dua puluh enam huruf iaitu kesemua huruf hijaiyah selepas dibuanghuruf Mim dan Ba'.Perlu diperhatikan, Apabila terdapat huruf Wau atau Fa' selepas Mim Sukun, huruf Mim Sukun mestilahdibaca secara Izhar Syafawi (dinyatakan sebutan) supaya terselamat dari keraguan membacanya secaraIkhfa' di mana huruf Mim wajib dibaca secara Ikhfa' ketika bertemu dengan huruf Ba' kerana makhrajhuruf Mim dengan huruf Wau adalah sama manakala makhraj huruf Mim dengan huruf Fa' pula adalahberhampiran.
Ikhfa' Syafawi()
Cara Mengenalnya: Apabila huruf Mim sukun bertemudengan huruf Ba berbaris hukumbacaannyadidengungkan.Tidak boleh menutup sepenuhnya bibir, bukakan bibir sedikit.Iaitu meringankan dua bibirmulutdi sampingdengung yang sempurna sebelum menyebut huruf Ba.Ia dinamakan Syafawi kerana Huruf Mim dan Ba'sama-sama keluar dari dua bibir mulut. Ikhfa' Syafawiterdiri dari satu huruf iaitu Ba.

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
asmah_azzahra liked this
akram_manjung liked this
Nor Asikin Ramli liked this
Nik Mohd Solahudeen liked this
Sharina Hashim liked this
Siti Rodiah Abdul Aziz liked this
Mohd Aminuddin liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->