Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Nap i 120615

Nap i 120615

Ratings: (0)|Views: 15|Likes:

More info:

Published by: Civitas Europica Centralis on Jun 15, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/15/2012

pdf

text

original

 
Egymás felé forduló régiók Kelet-Közép Európában
Approachingregions in East-Central Europe
KK
ISEBBSÉGIISEBBSÉGI
SS
AJTÓFÓKUSZAJTÓFÓKUSZ
2012.
JÚNIUS
15.,
PÉNTEK
B
OÉR
K
RISZTINA
 
Az imént… / Friss hírekAz imént… / Friss hírek
 
 Magyarország készen áll a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val folytatandó hivatalos tárgyalásokra, és bármelyik pillanatban érkezhetnek olyan hírek az IMF-től, hogy ezek megindulhatnak 
” - mondta
Orbán Viktor
miniszterelnök. Az
MR1-Kossuth Rádió
180 perc
című műsorában pénteken beszélt arról is, szerinte Magyarországnak érdemi vit kell folytatnia a vetkező egy-két évben arról, hogy a jelleben teljesenmegváltozott eurózónához akar-e csatlakozni (MTI/Bumm.sk)
VárhatóVárható
 
– „
 Idén is Marosfő ad otthont a
 július 3-8
. között megrendezendő  EU Tábornak 
”, tájékoztatták tegnap, Kolozsváron a sajtó képviselőit a szervezők. Az immár kilencedik kiadásához érkezett tábor tematikáját ismertetve,
Jakab Adorján
, a tábofőszervezője elmondta, az idei kiadás főleg a régiók harcával foglalkozik majd, elsősorban azért,mert az utóbbi időben egyre több, a régiók átszervezését célzó törekvés fogalmazódott megmind a köz-, mind a politikai szférában. „
 Érdemes erről a témáról, a táborban részt vevő  fiatalokat is felvilágosítani, és külön hangsúlyt fektetünk arra is, hogy az Európai Unióbannböző giókl is bbet tudjanak meg. Emellett, az önkormányzativálasztásokról, a népszámlálás részleges eredményeiről, valamint a fiatalok migrációjáról, akülföldi továbbtanulási, és képzési lehetőségről is lesznek előadások 
” – tájékoztatott
Jakab
(ÚMSZ)
 
  – 
Június 15-e és 17-e között
Pannónián tartják aKülhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának vajdasági találkozóját, amelynek főtémája: Az egységes magyar médiastratégia és médiakatalógus kidolgozása. A találkozó elsőnapján jelen lesznek a Nemzeti Összetartozás Bizottgának tagjai:
dr. Szili Katalin
(független),
dr. Kovács Ferenc
(FIDESZ) és
Szávay István
(Jobbik). A találkozót a
K
ISEBBSÉGI
S
 AJTÓFÓKUSZ
Civitas Europica Centralis (CEC)
H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..
 
2012-06-15.
 
Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság, a Bethlen Gábor Alap és aMagyar Nemzeti Tanács támogatja (Magyar Szó)
MagyarországMagyarország
 
Lehet-e ma sikerrel új rtot alapítani? Amarketingszakember azt állítja, hogy nem, a politológus szerint talán, a 4K! vezetője meg úgylátja, van kereslet új arcok iránt. Az viszont bizonyos, hogy a választási rendszer ellenük dolgozik (Nsz)
 
 – A bírósági ügyek túlnyomótöbbségét megnyeri az 1994 óta működő patinás jogvédő szervezet, a Nemzeti és EtnikaiKisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI).
Muhi Erika
igazgató ezzel együtt állítja: az alkotmányosgaranciák megszűnőben vannak, a jogvédelem talán még sosem volt ilyen nehéz helyzetben(Nsz)
 
  – Az
Orbán
-kormány két év alatt a legnagyobb kárt a legszegényebbeknek, a leginkább kiszolgáltatotttömegeknek okozta felelőtlen gazdaság- és szociálpolitikájával. Összességében romba döntöttea külföld bizalmát az országban, és megrendítette a társadalom hitét a politikai tisztességben akorlátokat nem ismerő korrupciós törvényhozásával és törvényalkalmazásával. Az ellenzék 
Mesterházy Attila
vezetésével a kormány eddigi teljesítményét bírálta tegnap a parlamentbenaz elmúlt két évről tartott vitában, míg
Rogán Antal
a Fidesz frakciója,
Navracsics Tibor
miniszterelnök-helyettes a kormány nevében korszakos eredményekről és az előző kormányfelelősségéről
, megengedve, hogy számos hiba is történt, ezek azonban csak a munkanagy mennyiségére vezethetők vissza. Ezzel nem hozott újat egyik fél sem a parlamenti párbeszéd már megszokott forgatókönyvébe. A legnagyobb ellenzéki párt azt hányta a kormányszemére, hogy hazudott a választási kampányában, és ma minden pont fordítva van, mintahogyan azt két évvel ezelőtt ígérte. Az is jellemző, hogy a két év történéseinek fő felelőse,
Orbán Viktor
kormányfő nem tisztelte meg jelenlétével az Országgyűlést, így a neki szántmondatok nem találtak célba, és választ sem kapott a kemény bírálatokra sem a parlament, sema közvélemény (Nszv)
 
– Az Európai Bizottság magyar kormánynak küldött, közbeszerzési visszásságokat firtató levelét és az arra adott kormányzati választ kéri aDemokratikus Koalíció (DK)
Orbán Viktor
miniszterelnöktől.
Molnár Csaba
, a DK alelnökelapunknak elmondta: a magyar kormányzathoz a zelmúltban eljutatott uns lelsajtóinformációk szerint kifejezetten a Fidesz gazdasági holduvarába tartozó Közgép gyanúsközbeszerzési ügyeire kérdez rá, miután már az Európai Uniónak (EU) is feltűnt, hogy az unióstársfinanszírozású beruházásokat is rendre a Közgép nyeri el (Nszv)
 
"
 – Szimbolikusan "
megbuktatták 
"
Orbán Viktor
miniszterelnököt és
Hoffmann Rózsa
oktatási államtitkárt tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)előtt demonstráló tanárok, diákok, szülők és nevelési szakemberek. Oktatási szakértők és azMSZP szakpolitikusai pedig a következő kormányprogram lehetséges oktatási részeiről tartottak konferenciát (Nszv)
 
  – 1,6 százalékos gazdasági növekedéssel és2,2 százakos hiánnyal számol a jövő évi ltségves, amelynek számait
 
Matolcsy
 
György
, és pénteken fog benyújtani a parlamentnek.
Orbán Viktor
miniszterelnök már májusbanarról beszélt, hogy szeptemberben el kell fogadnia a parlamentnek a 2013-as büdzsét. A Költségvetési Tanács alternatív makrogazdasági prognózis összeállítását javasoltaa kormánynak (MNO)
K
ISEBBSÉGI
S
 AJTÓFÓKUSZ
Civitas Europica Centralis (CEC)
H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..
 
2012-06-15.
2
 
 
– „
 Minden parlamenti párt képviseltetimat azon a nteki ötrti tacskoson, amelyet 
 Áder János
köztársasági elnök kezdeményezett a június 20-án kezdődő, a fenntartható fejlődésről szóló Rio+20 konferenciakapcsán. „A Fidesz-frakciót a képviselőcsoport vezetője,
 Rogán Antal 
 , a KDNP-t pedig 
 Harrach
 
 Péte
frakcióvezető képviseli az egyeztetésen
” – közölték a frakciók sajtóosztályai azMTI érdeklődésére. A szocialisták részéről
Mesterházy Attila
pártelnök–frakcióvezető lesz jelen az ötpárti tanácskozáson.
Török Zsolt
, az MSZP szóvivője az MTI-nek azt mondta:remélik, hogy szemben a
Schmitt Pál
államfői ideje alatt folytatott látszategyeztetésekkel,amikor már eldöntött kérdésekhez kérték az ellenzék asszisztálását, ezúttal valódi konzultációranyílik lehetőség az államfőnél, és ez rendszeressé is válik, nemcsak hosszú távú és nemzetköziügyekben, hanem az emberek milliót érintő problémák kapcsán is (MNO)
 
 – 
Gyurcsány
pontatlanulidézett, a szocialisták már olyan költségvetést hoznának tető alá, amely többlettel zár, míg aJobbik korábbi témáit melegítette föl a parlament csütörtöki vitanapján, ahol az
Orbán
-kormány elmúlt két évét értékelték a képviselők. „
 A mai parlamentben az MSZP képviseli amúltat 
jelentette ki
Rogán Antal
. Személyeskedésben velkevik folytattak aképviselők a parlament csütörtöki ülésén, ahol az
Orbán
-kormány kétéves tevékenységétértékelték. Az ellenzéki pártok az ideológiai besorolásuktól függetlenül egységesen támadták akabinetet, valamint a Jobbik és a baloldal képviselői egymást is keményen ekézték. Már megszokott jelenség az ülésteremben, hogy
Szűcs Erika
megállás nélkül bekiabál a fideszes ésKDNP-s felszólalások alatt, s hasonlóképpen cselekedett
Vadai Ágnes
is – „
 A hazugság és gyűlölet kultúráját hallottu
 Mesterházy
felszólalásában
” – fogalmazott
Harrach Péter
. AKDNP frakcióvezetője emkeztette a jelenlévőket arra, hogy az MSZP 1997-ben olyantörnyt fogadott el, amelynek értelmében 2013-tól megadóztatk volna a nyugdíjakat.
Hargitai János
mutatott arra, hogy
Mesterházy
adta az okosat, majd vozott azülésteremből. A KDNP-s képviselő nem gondolja, hogy hibátlanul kormányoztak, de azt agazdaságpolitikai csapdahelyzetet, amit kezelni kellett, a szocialisták hagyták itt (MNO)
 
(InfoRádió)
 
– 
Orbán Viktor
szerintMagyarország készen áll a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandóhivatalos tárgyalásokra és az országnak érdemi vitát kell folytatnia a következő egy-két évbenarról, hogy a jellegében teljesen megváltozott eurózónához akar-e csatlakozni. A kormányfő aszokásos péntek reggeli rádióinterjújában beszélt a jegybanktörvényről is (HVG)
Románia Románia 
 
– A marosvásárhelyi Pro Európa Liga programot indít,amelynek célja a marosvásárhelyi intézmények tájékoztatása a többnyelvűség törvényeskereteiről és előnyeiről. Mint a
Krónika című erdélyi magyar napilap az emberi jogi szervezettárselnökét,
Smaranda Enachét
idézve közölte, a
 Bátorkodjon többnyelvű lenni
! elnevezésű program keretében az elkövetkeidőszakban több kerekasztal-beszélgetést szerveznek arosban egyetemek, iskok és inzmények pviselőivel. Ismertetik anyelvhasználatra vonatkozó romániai és nemzetközi jogszabályokat, és azt próbálják megértetnia résztvevőkkel, hogy a többnyelvűség mindenki számára előnyt jelent (MTI)
 
– A kormány engedélyezte, hogy azegyetemek betöltk az üres oktatói és kutatói állásokat. A felsőoktatási munkahelyemeghirdetését 2009-től állították le takarékossági megfontolásból, három év alatt pedig többmint 40 százalékos hiány alakult ki az oktatói személyzetet illetően (Krónika)
K
ISEBBSÉGI
S
 AJTÓFÓKUSZ
Civitas Europica Centralis (CEC)
H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..
 
2012-06-15.
3

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->