Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Dezastrul de La Fukushima

Dezastrul de La Fukushima

Ratings:
(0)
|Views: 202|Likes:
Published by iolanda

More info:

Published by: iolanda on Jun 15, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/11/2012

pdf

text

original

 
Dezastrul de la Fukushima
Japonia (ara Soarelui Răsare) este localizată în Asia de Est, în nordul Oceanului Pacific,
Ț
 fiind formată din 4 insule importante, ce reprezintă un procent de aproximativ 95% din teritoriulJaponiei: Honshu, Hokkaido, Kyushu i Shikoku, plus numeroase insule mici.
ș
Insulele nipone sunt formate la îmbinarea plăcilor tectonice: placa Pacificului i placa
ș
 Filipinelor se scufundă sub placa Euroasiatică din vest. Japonia este situată deasupra zonei descufundare, pe placa Euroasiatică. La îmbinarea plăcilor tectonice crusta pământului este instabilă,ceea ce explică numărul mare de vulcani din Japonia (50 activi i circa 200 inactivi) precum i
ș ș
 numărul mare de cutremure (circa 1500 pe an). Cu toate acestea, se susine că aceste lucruri
ț
 contribuie la frumuseea peisajului din Japonia. Izvoarele termale sunt larg răspândite, atât în
ț
 zonele de munte, cât i în apropierea zonelor de ărm. Totui, lava i cenua rezultate în urma
ș ș ș ș
ț
 erupiilor vulcanilor au avut, de-a lungul timpului, efecte dezastruoase asupra populaiilor care
ț ț
 trăiesc în zona apropiată vulcanilor activi.Datorită numărului mare al populaiei, Japonia folosete mai multe tipuri de energie atât
ț ș
 neregenerabilă (cărbuni,petrol,gaz) cât i regenerabilă (energie nucleară, a valurilor,
ș
 eoliană,solară,etc).
Etape:
11 martie: Cel mai puternic seism înregistrat în Japonia (cu magnitudinea 9) şi un tsunamigigantic devastează coasta pacifică de nord-est, spulberând digurile şi distrugând oraşe şisate. Un val de 14 metri înălţime întrerupe alimentarea electrică şi circuitele de răcire alecentralei Fukushima Daiichi (220 de kilometri nord de Tokyo), provocând o topire parţialăa combustibilului în trei dintre cele şase reactoare.
12 martie: Explozie de hidrogen în reactorul 1, acoperişul clădirii se prăbuşeşte. Seinstaurează o zonă de evacuare cu o rază de 20 de kilometri, care va deveni zonă interzisă.
14 martie: Explozie de hidrogen în reactorul 3, care spulberă acoperişul. În ziua următoareare loc un incendiu controlat rapid la nivelul reactorului 4. Operatorul centralei, Tepco,devarsă tone de apă de mare, apoi apă dulce pentru a opri fisiunea barelor de combustibil şi pentru a umple piscinele pentru combustibilul uzat.
Guvernul ridică temporar plafoanele de radioactivitate admisibile pentru persoane şialimente.
12 aprilie: Agenţia pentru siguranţă nucleară japoneză (ASN) ridică la nivelul maxim, 7 (cala Cernobîl), gravitatea accidentului de la Fukushima pe scara internaţională INES.Cercetătorii de la Universitatea din New York au descoperit că tonul roşu conţine urme demateriale radioactive, provenind cel mai probabil de la centrala din Fukushima (Japonia), situată la9.600 de km distanţă, scrie Daily Mail.Este pentru prima dată când un substanţele periculoase rămân atât de mult timp în corpulunui peşte migrator, ele fiind de obicei metabolizate, spun specialiştii.Aproximativ 12 tone de apă contaminată radioactiv s-au scurs de la centrala Fukushima, iar o cantitate însemnată a ajuns în mare. Nivelul de radiaţii din corpul peştilor este de zece ori maimare decât cel măsurat în anii trecuţi, dar este încă sub limitele pericolului pentru om, astfel cătonul roşu poate fi consumat fără probleme, scrie Daily Mail.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->