Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
70Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Solat Jama' Dan Qasar

Solat Jama' Dan Qasar

Ratings:

4.79

(1)
|Views: 11,673|Likes:
Published by Penyuselatan

More info:

Published by: Penyuselatan on Jan 05, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/17/2013

pdf

text

original

 
SOLAT JAMA’ DAN QASAR
SOLAT JAMAK
Jamak 
ertinya menghimpun dua solat ke dalam satu solat. Solat yang boleh di jamakkan ialah solat Zohor dengan Asar dan Maghrib dan Isyak. Jamakterbahagi kepada 2 bahagian iaitu :
Jamak Takdim
Soalt Zohor dijamakkan dengna Asar dalam waktu Zohor dan Solat Magribdengan Isyak dalam waktu Magrib.Syarat Jamak Takdim : i.Hendaklah dimulakan solat pada waktu yang pertama seperti Zohor kemudiannya diikuti dengan Asar dan Maghrib kemudiannya Isyakii.Niat Jamak dalam solat yang pertama pada permulaan takbiratul ihramiii.Berturut-turut (Muawwalat) antara solat yang pertama dengan solat yangkedua. 
Jamak Takhir 
Zolat Zohor dijamakkan dengan Asar dan dilakukan dalam Waktu Asar.Manakala solat Magrib dilakukan pada Waktu Isyak.Syarat Jamak Takhir : i.Hendaklah diniatkan di dalam hati pada waktu yang pertama yang iaakan menangguhkan solatnya hingga ke waktu yang kedua.ii.Masih berada dalam musafir hingga selesai kedua-dua solat. 
SOLAT QASAR
Qasar 
ertinya memendekkan solat yang empat rakaat kepada dua rakaat sahaja.Solat yang boleh dipendekkan ialah solat Zohor, Asar dan Isyak sahaja.Syarat-syarat sah Solat Qasar ialah :
 
Musafirnya tidak bertujuan maksiat.Perjalanannya melebihi 2 marhalah iaitu 60 batu / 96.6 kmDiniatkan qasar solat ketika takbiratul ihramTidak boleh mengikut imam yang sedang solat sempurna (Tamam)MEngetahui solat qasar itu menjadi harus baginyaMengetahui tempat yang hendak dituj, jika tiada tujuan atau matlamat tidaksah qasarnya
 
Tidak boleh qada qasar soalt yang ditinggalkan semasa di tempatkediamannya tetapi solat yang ditinggalkan semasa dalam musafir boleh diqada'Masih berada dalam musafir hingga selesai solatnyaContoh niat bagi solat qasar adalah seperti berikut (Solat Zohor) :
 
Sahaja aku solat fardhu Zohor dua rakaat qasar kerana Allah taala.
HAL-HAL YANG BERKENAAN DENGAN JAMA' DAN QASAR 
Apabila seseorang itu bermusafir lebih dari dua marhalah maka ia harusmelakukan solat qasar dan jama' sekali. Ertinya ia boleh menjama'kan di antaradua solat dan mengqasarkan sekali. Walau bagaimanapun, ia boleh melakukandi antara satu yang berikut :Menjama'kan dua solat fardhu tanpa qasar  Menjama'kan dua solat fardhu dan qasar Terdapat 2 kaedah yang boleh digunakan melalui cara ini : 
Niat Jama' Taqdim dan Qasar :
 
 i.
Solat Zohor dan Asar.
 
Sengaja aku solat fardhu Zohor dua rakaat qasar serta di jama'kan dengan Asar kerana Allah Taala
 Mengerjakannya dengan azan dan diiringi iqamat. Selepas memberi salam,maka iqamat sekali lagi tanpa menangguhkan (kecuali mengambil wuduk)dan berniat pula seperti berikut : 
Sengaja aku solat fardhu Asar dua rakaat qasar kerana Allah Taala
 ii.
Solat Maghrib dan Isya'
 
Sengaja aku solat fardhu Magrib tiga rakaat serta di jama'kan ke dalamnyaIsya' kerana Allah Taala
 Solat maghrib tidak boleh diqasarkan. Cara melaksanakan jamak taqdimmaghrib - isya' sama dengna niat jama' taqdim zuhur-asar. setelah memberisalam kemudian bangun dan iqamat dan berniat seperti berikut : 
Sengaja aku solat fardhu Isya' dua rakaat qasar kerana Allah Taala
 
Niat Jama' Takhir dan Qasar:

Activity (70)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Hasan Maulana liked this
Muhammad Ikhsan liked this
Rokiah Ismail U liked this
pretender liked this
Indri Hapsari liked this
Hari Mustaqim liked this
Toni Kusnedi liked this
Arif Jumardi liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->