Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Jocuri educaţionale

Jocuri educaţionale

Ratings: (0)|Views: 78 |Likes:
Published by Svetlana Cravţova

More info:

Published by: Svetlana Cravţova on Jun 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/24/2013

pdf

text

original

 
Jocuri
educaţ
ionale:
Iata cateva sugestii simple cu care ai putea incepe:
 
1. Jocul monedelor.
Este un joc folosit in programele psihologilor. Iti va placea acest joc pentru ca imbunatatestememoria si determinarea succesiunilor, la fel de bine ca si atentia si concentrarea, iar copilului tau ii va placea pentruca este rapid si amuzant.Ma intai, ai nevoie de o gramajoara mica de monede asortate, o plansa de carton ca sa le acoperi si un ceas cusecundar. Alege cinci monede din gramada (de exemplu trei monede de 10 bani si doua de 5 bani) si aseaza-le peun rand.
 Apoi ii spui copilului tau “Priveste cu atentie monedele de pe masa”. Apoi, acopera monedele cu plansa de carton.
Porneste secundarul ceasului, si cere-i sa aranjeze si el monedele in aceeasi secventa, folosind monedele luate dingramada.Dupa ce a terminat, inregistreaza pe ceas momentul si inlatura cartonul care acopera monedele din secventa ta.Noteaza cat timp i-a luat ca sa formeze succesiunea si daca succesiunea lui este corecta sau nu.Daca succesiunea nu este corecta, lasa-l sa repete pana cand va reusi. Pe masura ce inaintati, poti crestedificultatea succesiunilor, incluzand si alte tipuri de monede.Vei vedea cum se imbunatateste puterea de concentrarea si capacitatea de a face secvente corecte pe masura ceva jucati mai mult, iar acest lucru este o buna rasplata pentru amandoi.
2. Relaxarea si imaginatia pozitiva.
Combinand tehnici simple de relaxare, cum ar fi respiratia profunda, cuproiectarea in imaginatie a unor imagini pozitive, copilul tau va ajuta creierul sa dezvolte noi deprinderi.De exemplu, studiile au aratat ca daca o persoana exerseaza mental lovitura la golf, creierul va inregistra aceastasecventa si acest lucru va duce la imbunatatirea jocului de golf.Deci, copiii cu ADHD isi pot imagina ca sunt atenti in clasa sau sunt in stare sa stea locului, iar acest lucru le poateschimba comportamentul la scoala. Tu si copilul tau va puteti folosi propria creativitate si sa faceti o incercare.
3. Alinierea creierului cu corpul.
Un exemplu al acestei tehnici ar fi sa il pui pe copil sa stea asezat pe un scaun,fara sa se miste. Vei cronometra cat timp a fost in stare copilul tau sa stea cuminte.Repetitiile facute de-a lungul a catorva saptamani vor arata progrese. Prin acest exercitiu, conexiunile neuronaledintre creier si corp sunt intarite, furnizand o crescuta stapanire de sine.
4. Puzzle-ul din cuvinte incrucisate sau din imagini.
Suna simplist, dar ele sunt niste unelte foarte bune 
. Puzzle-ul din cuvinte incrucisate va imbunatati atentia pentru cuvinte si abilitatea de a urmari secvente, in timp cepuzzle-ul in imagini, in care copilul va trebui sa gaseasca diferentele dintre doua imagini aparent identice, sau saidentifice obiecte ascunse intr-o poza, vor dezvolta atentia si concentrarea.
5. Jocuri de memorare si concentrare.
Jocurile pentru copii de memorare si concentrare sunt idei grozave pentrua imbunatati memoria si capacitatea de concentrare.Sunt rapide si amuzante. Unul motiveaza copilul sa memoreze locatia unui desen iar celalalt il ajuta sa memorezesecvente vizuale si stimuli auditivi.Daca il va juca in mod repetat, circuitele creierului vor fi exersate si provocate, ceea ce va intari conexiunile si prinurmare, va imbunati aceste functii. Si pe internet sunt o multime de astfel de jocuri, cum ar fi Memory, Mosquito Killersi Memorizer.
LUCRURILE NU SUNT CEEA CE PAR 
 
Cerinte: se aduc câteva accesorii de casa
 –
tacâmuri, agrafe de par, bijuteriidin plastic. Fiecare jucator trebuie sa aleaga un obiect pe care sa-l studiezesi sa inventeze o poveste despre el. Povestea nu trebuie sa fie tipica, eatrebuie sa scoata în evidenta o noua folosinta pentru respectivul obiect.Exemplu: cu toate ca acesta pare ca este un piaptan de fapt este o perie dedinti pentru un urias. Devreme ce nu mai exista uriasi în lume si nici nu aumai fost în ultimul timp, mai exista doar câteva perii de dinti din acest fel.Folositi jocul si explicati ca in ochii lui Dumnezeu noi avem o valoaredeosebita, nu suntem ceea ce cred altii.CELEBRITATI ALE NOULUI TESTAMENT-ghiceste cine estiPe patratele de hartie se scriu nume ale unor personaje importantecunoscute din Noul Testament (se poate juca si cu personaje din VechiulTestament): Maria, Iosif, Petru, Ioan, Iuda, Zaheu, Pavel, Maria Magdalena,Iacov, Marta, Ioan Botezatorul, Lazar, Femeia Cananeanca, Pilat, Ana, Caiafa,Stefan, Barnaba etcSe pun pe masa cu fata in jos fara sa se arate jucatorilor. Se fac grupe decate 5-6 si fiecare trage cate o hartie si o lipeste pe frunte fara sa se uite laea. Cei din jur pot vedea cine este, dar el nu. Incepe jocul si in sensul acelorceasornice fiecare pune o intrebare incercand sa ghiceasca cine este. Ceilaltiraspund prin da sau nu.Ex: sunt baiat? Sunt fata? Sunt ucenic al lui Isus? Am meseria de pescar?Sunt tanar? Sunt Iacov?Numai daca raspunsul la intrebare este da jucatorul poate continua cuintrebarile, pana la ghicirea personajului. Daca raspunsul primit este nu,urmatorul incepe sa intrebe, pana cand toti afla cine sunt.Denumirea personajului nu se pune de la inceput (Sunt Ioan? Sunt Petru?Sunt Maria?) ci numai cand persoana crede ca si-a dat seama in urmaraspunsurilor de rezultatul final.Se pot amesteca cartile si juca din nouPANTOMIMA- VINDECARILE LUI ISUSSe impart Participantii pe 2 echipe. Fiecare trage pe rand cate un bileteldintr-un cos sau punguta. Fiecare bilet are scris numele uneia dintre minunilede vindecare facute de Isus. Echipa respectiva trebuie sa mimeze aceaminune si echipa cealalta sa ghiceasca despre ce minune este vorba. Dacaghicesc ceilalti au un punct, daca nu, cei care au mimat primesc un punct.JOCUL FRUNZELOR Materiale: frunze diferiteScop: invatarea copacilor Aduna cel putin 5-6 soiuri de frunze. Pune cate doua din fiecare fel, in cutii /sacose diferite.Concurentii extrag o frunza din prima sacosa apoi ii cauta perechea in ceade-a doua.Cronometreaza timpul pana la imperecherea corecta a tuturor frunzelor.(frunzele pot fi de marimi diferite in cadrul aceluiasi soi).
 
CE SE ASCUNDE SUB FARFURIEMateriale: cartonase cu texte / ilustratii, farfurii, pahareScop: verificarea / invatarea textelor biblicePune ilustratii / texte, decupate sub farfurii / capace / pahare.Fiecare alege o farfurie si povesteste ceva legat de textul /ilustratiarespectiva, prin deductie.UNDE SCRIE DESPRE...?Dezvolta capacitatea participantilor de a folosi Biblia, a gasi referinte. Seimpart participantii in echipe care au biblii si conducatorul jocului spune:Unde scrie despre .... pilda talantilor? Un peste care a inghitit un prooroc? Ofemeie care l-a intalnit pe Isus la fantana? de exempluSe dau exemple concrete din Biblie nu termeni generali care pot fi gasiti inmai multe imprejurari. Se pot folosi si categorii de exemplu Pildele lui Isus,Minunile lui Isus, Femei Biblice, Animale biblice etc si echipele trebuierepede sa gaseasca referinta biblica. Cei care gasesc primii primesc un punct.Castiga echipa cu cele mai multe puncte la final.CONTINUA POVESTIREALi se spune grupului o povestire biblica. Se fac cercuri de maxim 10participanti si li se da o foaie si un pix la fiecare grup. Ei trebuie sa rescrieimpreuna povestirea Biblica respectiva in felul urmator. Fiecare ia pixul siscrie cate o fraza in ordinea intamplarilor. Nu spune ce a scris, nu discutaintre ei. Pliaza foaia sa nu se vada ce a scris si da mai departe vecinului dindreapta care continua povestirea de unde crede el ca s-a ajuns. Cand vinerandul cuiva, ceilalti participanti nu au voie sa se uite ce scrie.Dupa 10 min se opreste jocul, se despatureste hartia si fiecare grup citestetare ce au scris. Castiga cei care au fost cel mai aproape de povestireabiblica. Este un joc amuzant pentru ca uneori povestirea iese cu totul alceva.JOC MUMIASe explica participantilor ca atunci cand cineva dintre evrei murea, erauinfasurati in carpe date cu smirna intreg corpul. Asa era si Lazar cel inviat deIsusLi se da fiecarei echipe suluri de hartie igienica si la start incep sa imbraceunul dintre membrii lor in hartie. Castiga cei care termina mai repede.JOCURI DE CUNOASTERE:
o
 
Sa facem cunostinta- copiii stau in cerc. Cate unul paseste in mijloc si spunenumele lui urmat de o caracteristica buna sau rea despre ei insisi: "SuntIonica si sunt silitoare", "Sunt Marius si sunt creativ", "žSuntDoina si sunt emotiva"€. Copiii care cred ca au aceeasi caracteristicaalearga repede spre persoana din centru, o ating cu mana si se intorc lalocul lor. Cine ajunge la loc ultimul vine in mijloc si spune si el numele sicaracteristica respectiva. Spre final se numesc cei care nu au iesit in centru

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->