Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
ANTIČKA-IKONOGRAFIJA

ANTIČKA-IKONOGRAFIJA

Ratings: (0)|Views: 415|Likes:
Published by Ivana Jurčević

More info:

Published by: Ivana Jurčević on Jun 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/18/2015

pdf

text

original

 
ZEUS-JUPITER Među mnogobrojnim pripadnicima bogatog antičkog mitološkognasljeđa Zeusu (Jupiteru) svakako je pripadalo istaknuto mjesto:„“otac bogova“, kako je on često nazivan, bio je, naime, vladaromnebeskog svijeta, ali ujedno i predvodnikom cjelokupnog grčko-rimskogpanteona.
Zeus je
 
 bio
 
najmlađi sin Uranove i Gejine kćeri Reje te njezina muža , aujedno i brata, okrutnog Krona (Saturna), Uranova nasljednika u vladanjusvijetom. Zbog bojazni da ga netko od vlastite djece ne bi pokušao svrgnuti svlasti, što se prethodno dogodilo njegovu ocu Uranu, Kron mu je srpomodsjekao spolovilo i bacio ga u more, preuzevši od njega ulogu vladarasvijetom. Svoju novorođenu djecu Kron bi, stoga, odmah po rođenju progutao pa je isto naumio učiniti i s najmlađim od trojice sinova, Zeusom:umjesto novorođenčeta progutao je, međutim, kamen ovijen pelenama, štomu ga je podmetnula zabrinuta Zeusova majka Reja, želeći Krona zavarati tega omesti u zloj namjeri.Prema mitološkoj priči moćni "otac bogova" - takvim je Zeus doživljavan ičesto bio nazivan - rođen je na najvećem grčkom otoku Kreti. Savjetovanaod Urana i Geje, a želeći zaštititi barem svoje najmlađe dijete, trudna Reja pohitala je na taj otok, namjeravajući se poroditi podalje od Krona i doseganjegovih očiju. Rodivši Zeusa sklonila ga je u dubinu Diktine pećine, gdje suga, prema legendi, medom i mlijekom koze Amalteje hranile te odnjegovaletamošnje nimfe Adrasta i Ida. U prikrivanju Zeusova boravišta sudjelovali sui kretski gorski demoni, kureti: nastojeći prikriti djetetov plač, a u strahu daga Kron ne bi čuo i na taj način otkrio skrovito pećinsko mjesto, zveketomoružja pred ulazom u pećinu stvarali su nesnosnu buku.
1
 
Ubrzo je, međutim, uz pomoć Geje te Okeanove i Tetidine kćeri Metide, božice mudrosti i razboritosti, Zeus uspio Krona prisiliti da nakon uzimanjalijeka što mu ga je spravila Metida iz utrobe povrati svu prethodno progutanu djecu, od Hestije, Demetre i Here, do Zeusove starije braćePosejdona i Hada. Uz njihovu je pomoć i uz sudjelovanje jednookih kiklopa- prethodno ih je Zeus oslobodio prisilnog boravka u Tartaru, dobivšizauzvrat na poklon grom, munju i bljesak (prema atenskom piscu Apolodorutom su prigodom kiklopi Hada opskrbili kacigom, a Posejdona trozubom) -Zeus je napao Krona i titane koji su mu u toj prigodi solidarno pritekli u pomoć. Nakon desetgodišnje borbe uspio ih je savladati i okrutno kazniti, bacivši ih okovane u bezdan Tartara, najmračnijeg dijela podzemnog svijeta. Nakon što mu je uspjelo osloboditi se Krona i titana Zeus je vladavinusvijetom podijelio s dvojicom starije braće: Posejdonu je takvom podjelom pripalo upravljanje Morem i Vodama, Hadu je dopala vladavinaPodzemljem, a Zeus je sebi osigurao vladavinu Nebom, odnosno čitavimsvijetom. Uskoro mu je uspjelo poraziti i pobunjene gigante, divovskesinove Urana i Geje i tek je nakon toga odlučio boravište potražiti na mitskoj planini Olimpu. Među onima koji su ga u tomu slijedili spominju se Hera,Posejdon, Hermes, Hefest, Atena, Artemida, Hestija, Afrodita i Demetra, atakođer i Helije, Selena, Leto, Diona, Dioniz, kao i Temida i Eoja te još neka božanstva nižega ranga. U Homerovim epovima u takvom se kontekstunavode, međutim, imena dvanaestorice olimpskih božanstava - Zeusa, Here,Posejdona, Apolona, Artemide, Aresa, Atene, Afrodite, Demetre, Hestije iHefesta, a također i Hermesa. Za druga božanstva se vjerovalo da na Olimpu borave samo povremeno pa je Zeusov brat, bog Podzemlja Had, na Olimpu, primjerice, boravio samo u prigodi okupljanja božanstava grčkog panteonana teško pristupačnim vrhuncima najviše grčke planine.
2
 
Zeus je, prema mitološkim izvorima, isprva bio u vezi s božanstvommudrosti i razboritosti Metidom, koja mu je prethodno pomogla u obračunus Kronom. Bojeći se, međutim, sudbine svojih prethodnika, a želeći sebi priskrbiti mudrost i razboritost, Zeus je progutao trudnu Metidu, što jeizazvalo nesnosnu bol u njegovoj glavi. Da bi ga oslobodio boli koju je zbogtakvog čina morao otrpjeti, njegov sin iz veze s Herom, šepavi Hefest,sjekirom ga je udario po glavi - po nekima je, doduše, to učinio Prometej, jedan od potomaka prve generacije titana - i na taj je način izazvao rođenje božice Atene! Nakon Metide Zeus je bio u vezi s Temidom, božicom pravednosti i vječnog zakonitog poretka, jednom od šest titanida, koje su bile kćeri Geje i Urana: s njom je imao šest kćeri, tri Mojre i tri Hore. Izveze sa sestrom Demetrom imao je kćer Perzefonu, a iz veze s još jednomtitanidom, božicom pamćenja i umjetnosti Mnemosinom, rođeno je devetMuza, omiljenih zaštitnica različitih vještina i grana umjetnosti. Nakonmnogih sličnih veza, kojima je teško i nerado odoljevao, brakom je ozakoniodugotrajnu vezu sa sestrom Herom pa je, u skladu sa Zeusovim ovlastimanebeskog vladara i ona postala vladaricom nebeskog svijeta. Zeusu je Hera još prije sklopljenog braka rodila sina Hefesta, neuglednog boga vatre ikovanja: nakon ozakonjenja njihove veze rođen je Ares, naočiti bog rata, kaoi možanstvo vječne mladosti Heba. Brojnu djecu, među kojima i bogaHermesa, rođenog iz veze s Atlantovom kćeri Maiom, Zeus je, međutim,imao iz veza s drugim besmrtnicama: među majkama Zeusove djece bile su, primjerice, Okeanova kći Eurinoma, kao i pojedine nimfe, a i neke običnesmrtnice postale su majkama njegove djece. Sve Zeusove izvanbračne vezenailazile su, međutim, na žestoko protivljenje, a nerijetko i na bijesljubomorne i osvetoljubive zakonite žene Here.
3

Activity (5)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Ines Kajdiž liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->