Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Boala Celiaca Intoleranta La Gluten Sau Enteropatie Glutenica

Boala Celiaca Intoleranta La Gluten Sau Enteropatie Glutenica

Ratings: (0)|Views: 50|Likes:
Published by Andre Sante

More info:

Published by: Andre Sante on Jun 17, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/24/2014

pdf

text

original

 
PDF Boala celiaca, intoleranta la gluten sau enteropatie glutenica - 02-21-2012
Ghid sanatate medicina tratamente boli, prospecte medicamente - http://www.ymed.ro
Boala celiaca, intoleranta la gluten sau enteropatie glutenica
Categorie:GastroenterologieLink: http://www.ymed.ro/boala-celiaca-intoleranta-la-gluten-sau-enteropatie-glutenica
Boala celiaca
(numita si
celiachie
,
intoleranta la gluten
sau
enteropatie glutenica
) este o boaladigestiva cronica, cauzata de ingestia de gluten, ce impiedica absorbtia nutrientilor, vitaminelor simineralelor de catre intestin.La persoanele celiace, ingestia de gluten antreneaza o reactie imunitara anormala in intestinul subtire.Aceasta reactie distruge nu numai glutenul, ca si cum ar fi periculos pentru organism, dar ataca simucoasa intestinului subtire. Substantele inflamatorii sfarsesc prin a distruge vilozitatile intestinale, carepermit absorbtia nutrientilor. Astfel, in ciuda unei alimentatii sanatoase, persoanele celiace sufera demalnutritie.Glutenul este o masa proteica elastica si vascoasa prezenta in majoritatea cerealelor. Responsabil dedospirea painii si a altor produse de brutarie, glutenul serveste de liant alimentar. Glutenul se gaseste inboabele mai multor cereale, printre care grau, orz, ovaz si secara.In cazul graului, reactia alergica este indreptata impotriva gliadinei (o fractiune de proteina prezenta inglutenul din grau). In cazul orzului, hordeina este toxica, iar pentru secara – secalina.Nici un tratament nu poate vindeca boala celiaca. Cu toate acestea, boala poate fi tinuta sub control prinmodificarea dietei – eliminand definitiv glutenul din alimentatie.In majoritatea cazurilor, boala celiaca survine la copii, intre 6 luni si 2 ani, dupa introducerea cerealelor inalimentatie. Ea se poate manifesta si la varsta adulta, in general la 30 – 40 ani. Femeile sunt de 2 -3 orimai afectate decat barbatii.
Boala celiaca - Semne si simptome
1)
La copii
, boala se manifesta prin:tulburari digestive, care debuteaza inca de la introducerea fainii in alimentatiediaree cronicasteatoree (prezenta unei cantitati mari de grasimi in scaun)distensie abdominala (balonare)dureri abdominaleretard de cresterepierdere in greutateoboseala intensapaloare – ce traduce o anemieschimbari bruste de dispozitie (iritabilitate, depresie)tulburari neurologice
page 1 / 5
 
PDF Boala celiaca, intoleranta la gluten sau enteropatie glutenica - 02-21-2012
Ghid sanatate medicina tratamente boli, prospecte medicamente - http://www.ymed.ro
dermatoza (boala de piele) caracterizata prin aparitia unor vezicule (leziuni ale pielii cu continutlichidian) asemanatoare celor din herpes2)
La adulti
, debutul bolii este uneori insotit de tulburari intestinale si se produce intre 35 si 65 ani. Candsunt prezente, simptomele constau in:diaree cronicameteorism (acumulare de gaz in intestin)dureri abdominalesteatoree (prezenta unei cantitati mari de grasimi in scaun)tulburari osoase de tipul osteomalaciei (decalcifierea generala a tesutului osos, secundara uneicarente de calciu si fosfor, sau unei carente de vitamina D2).dureri osoasepierdere in greutateastenie (oboseala intensa)anorexie (pierderea apetitului)hemoragii legate de carenta in calciutetanie (contractia extremitatilor)dermatoza (boala de piele) caracterizata prin aparitia unor vezicule (leziuni ale pielii cu continutlichidian) asemanatoare celor din herpesatingere a tiroideidiabet insulinodependentatingere a splineialta boala inflamatorie a intestinului (BII)
Boala celiaca - Cauze si factori de risc
Originea bolii este putin cunoscuta, dar oamenii de stiinta cred ca atat factorii genetici cat si cei de mediusunt implicati. Atunci cand un membru al familiei este afectat, riscul de survenire a bolii este de 10%. Lagemenii indentici, concordanta este de 70%.Se crede ca boala celiaca ar fi legata si de obiceiurile alimentare din primele luni de viata: durata alaptarii,momentul introducerii cerealelor in alimentatia sugarului si cantitatea de cereale consumata, dar nu existadovezi in acest sens.La adulti, boala este uneori declansata de un stres fizic (chirurgie, sarcina, nastere, infectii virale) sau deun stres emotional puternic.Din motive necunoscute inca, persoanele celiace prezinta o mai mare permeabilitate intestinala, cepermite unei parti a glutenului sa patrunda in mucoasa intestinului subtire, declansand o reactie alergica laacest nivel.
Factori de risc
» celiachia pare a fi mai frecventa la persoanele ce sufera de o boala autoimuna: lupus eritematos, diabetde tip 1, artrita reumatoida, tiroidita Hashimoto. De asemenea, incidenta bolii pare a fi mai mare lapersoanele afectate de trisomie 21 (sindromul Down).» istoricul familial pozitiv pentru boala celiaca este un factor de risc
page 2 / 5
 
PDF Boala celiaca, intoleranta la gluten sau enteropatie glutenica - 02-21-2012
Ghid sanatate medicina tratamente boli, prospecte medicamente - http://www.ymed.ro
» obiceiurile alimentare ale sugarului pot influenta aparitia bolii – aceasta ipoteza nu a fost demonstrata
Boala celiaca - Complicatii
Daca regimul fara gluten nu este adoptat, boala celiaca, in formele sale grave, poate avea consecintemultiple asupra sanatatii:
Intoleranta la lactoza
– Datorita atingerii mucoasei intestinale, poate surveni o intoleranta la lactoza.Uneori, ea dispare la putin timp dupa adoptarea unei diete fara gluten.
Anemia
– Rezervele de fier se pot epuiza, drept consecinta a asimilarii deficitare de fier.
Osteoporoza
– Asimilarea deficitara a calciului si vitaminei D antreneaza pierderea densitatii osoase,ceea ce duce la osteoporoza.
Calculi renali
– Absorbtia deficitara a grasimilor antreneaza o reabsorbtie anormala a oxalatilor, ducandla aparitia unui tip de calculi renali (pe baza de oxalat de calciu).
Infertilitate
– Riscul de infertilitate la persoanele celiace este cu 12% mai mare.
Unele tipuri de cancer
– Boala celiaca este asociata cu un risc crescut de limfom intestinal, pe termenlung.
Boala celiaca - Evolutie
In conditiile adoptarii unui regim fara gluten, simptomele dispar in cateva zile. Examenul mucoaseiintestinale arata o refacere a vilozitatilor, necesitand cateva luni pentru a fi completa. Supravegherea boliise face prin biopsii periodice ale mucoasei intestinale.La adolescent, simptomele se atenueaza progresiv, existand posibilitatea unei remisii complete. Copilulincepe sa ia in greutate in cateva saptamani.La aproximativ 10% din pacientii cu celiachie survine un tip de cancer: de esofag, faringe, sau alintestinului subtire.Alte patologii canceroase prezente la pacientii cu celiachie sunt limfoamele. Limfomul este tumora carese dezvolta intr-un tesut limfoid si in special in ganglionii limfatici.
Boala celiaca - Diagnostic
Diagnosticul celiachiei este dificil de stabilit. Medicul trebuie sa elimine posibilitatea unei alte problemedigestive mai frecvente (sindromul intestinului iritabil, o intoleranta alimentara sau o boala inflamatorie aintestinului). Carenta in fier si in acid folic pot da indicii pentru stabilirea diagnosticului.Diagnosticul bolii celiace se stabileste in trei etape. Prima consta intr-un test imunologic, ce determinanivelul unor anticorpi (antigliadina, antiendomissium, antireticulina). Nivelul ridicat al acestor anticorpiarata ca organismul reactioneaza intr-un mod excesiv la prezenta glutenului. Acest test permite stabilireaunui diagnostic cu o sensibilitate de 90 – 95% si cu o specificitate apropiata de 100%.Pentru confirmarea diagnosticului, se procedeaza la biopsie intestinala ce presupune prelevarea unuifragment din mucoasa intestinala (cel mai frecvent din duoden). In cazul unei celiachii, suprafatafragmentului prelevat este plata, fara vilozitati.Adoptarea unei diete fara gluten si urmarirea simptomelor pot de asemenea sa ofere informatii.
page 3 / 5

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->