Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Medicatia in Timpul Sarcinii

Medicatia in Timpul Sarcinii

Ratings: (0)|Views: 60|Likes:
Published by Licentade10eu

More info:

Published by: Licentade10eu on Jun 17, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/14/2012

pdf

text

original

 
Medicaţia în timpul sarcinii
Administrarea medicamentelor in timpul sarcinii reprezinta o problema destul decontroversata avand in vedere caracterul lacunar al informatiilor de care dispunem cu privire laefectele asupra fatului.Din varii motive, sunt extrem de putine cazurile in care lansarea pe piata a medicamentelor este precedata de teste pe femeile insarcinate, astfel incat acestora li se recomanda sa evite pe cat posibil tratamentele medicamentoase.Exista totusi medicamente pe care medicii chiar le recomanda in timpul sarcinii, cu prudentainsa in primul trimestru, moment crucial in dezvoltarea fatului.De asemenea, in cazul in care femeia se afla sub tratament medicamentos, la aflarea vestii cava fi mamica ea va trebui sa consulte medicul in privinta continuarii tratamentului si a efectelor pecare acesta l-ar putea avea asupra sarcinii.De retinut ca riscurile pe care le comporta administrarea anumitor medicamente suntsemnificativ mai mici decat amanarea sau chiar evitarea tratamentului.
Neglijenta
Majoritatea femeilor insarcinate stiu ca medicamentele luate in timpul sarcinii pot afectanegativ dezvoltarea fatului. De aceea ele trebuie sa intrebe medicul despre tratamentele pentru bolicronice de care eventual sufera. Dar nu putine uita sa intrebe doctorul inainte de a lua pastile care sale mai aline durerile destul de frecvente in aceasta perioada. Considera ca acestea sunt mult prea„comune si inofensive” si nu pot face niciun rau viitorului bebelus. Aceasta este una dintre greselilecele mai frecvente ale gravidelor, ce pot avea consecinte nefaste asupra sarcinii. Si aceasta deoarecechiar si banala aspirina poate avea efecte negative si asupra fatului, si asupra mamei. Mai mult chiar,si plantele medicinale pot fi daunatoare in timpul sarcinii. Unele dintre ceaiurile de plantemedicinale, desi par la prima vedere sa „ajute” la dezvoltarea fatului, in realitate pot provoca iritatiiale uterului si sunt nesigure pentru femeia gravida. Printre acestea se afla aloe vera, coadasoricelului, rozmarinul, salvia, scortisoara, macrisul, angelica. Pentru majoritatea acestora nu au fostefectuate studii de specialitate care sa demonstreze daca sunt sau nu daunatoare pentru dezvoltareasarcinii. Iar in aceste cazuri este mai bine sa le eviti decat sa-ti asumi un risc inutil.
Ce probleme pot sa apara?
In functie de tipul, cantitatea si durata tratamentului urmat de mama, in asociere cu etapasarcinii, fatul poate sa suporte consecinte mai mult sau mai putin grave.Este posibil asadar, ca efectele secundare ale medicamentelor sa apara in cateva zile, la felcum este posibil sa apara la cateva luni de la nasterea copilului.Astfel, medicatia luata inaintea conceperii poate afecta materialul genetic continut in ovulsau spermatozoid, de unde rezulta ca si tatii trebuie sa fie atenti la medicatia urmata (cel putin in perioada conceptiei!).Componentele chimice nu doar ca pot dauna fatului, dar pot induce un potential avortogencare va favoriza, mai tarziu, avortul spontan.Luate in primul trimsestu de sarcina, atunci cand organele si membrele fatului sunt in plinadezvoltare, medicamentele pot determina aparitia malformatiilor congenitale.In ultimele doua trimestre, medicamentele pot avea efecte toxice asupra fatului si potimpiedica dezvoltarea acestuia.
Care sunt medicamentele permise?
1
 
Vitaminele prenatale, cu prescriptie din partea medicului, sunt permise si chiar indicate. Iar aici este de mentionat acidul folic (Vitamina B9), recomandat viitoarelor mamici pentru a reduceriscul de malformatii congenitale, precum spina bifida (inchiderea incompleta a maduvei spinarii si acoloanei vertebrale), anencefalia (subdezvoltarea severa a creierului) sau encefalocelul (tesutulcerebral orientat spre exterior din cauza unei deschideri anormale a craniului).Toate aceste defecte se produc pe parcursul primelor 28 de zile de sarcina, inainte ca femeiasa realizeze ca este insarcinata.In aceste conditii, se recomanda ca toate femeile aflate la varsta procreativa sa abia un aportzilnic suficient de acid folic, nu doar cele care planuiesc sa ramana insarcinate.De asemenea, exista o serie de medicamente care nu au inregistrat efecte secundare neplacuteasupra fatului: Benadryl pentru alergii, Tylenol sau dropsurile Halls pentru simptomele racelii sigripei, Imodium pentru diaree.In plus, cand exista probleme grave care ameninta sanatatea mamei si a copilului, respectareatratamentului este esentiala.De exemplu, in cazul afectiunilor grave in hipertensiune, diabet, astm, cancer, epilepsie,tuberculoza sau malarie, efectele pozitive ale medicamentelor sunt mult mai importante decatefectele adverse asupra fatului.Exista cazuri in care medicamentele sunt absolut necesare pentru buna dezvoltare a sarcinii si pentru sanatatea mamei. De exemplu, daca suferi de o infectie cu toxoplasma atunci este nevoie saurmezi un tratament cu antibiotice. In caz contrar, exista riscuri majore de a fi afectat creierul, ochii,inima sau alte organe ale fatului in dezvoltare. Daca viitoarea mama este bolnava de diabet, este cumult mai grav daca ea nu urmeaza tratamentul decat daca il intrerupe. La fel, daca astmul sautensiunea arteriala nu sunt tratate in timpul sarcinii, atunci pot aparea probleme in dezvoltareafatului. Un alt caz il reprezinta femeile bolnave de HIV. Acestora li se administreaza un tratamentspecial prin care se poate preveni transmiterea infectiei cu HIV de la mama la copil. Este cunoscutfaptul ca in acest caz riscul este extrem de mare.
Medicamente de evitat
Pe timpul sarcinii este de evitat autoadministrarea medicamentelor in lipsa sfatului venit din partea medicului, precum si prescrierea tratamentelor pentru afectiuni minore (greturi matinale,dureri de cap, ameteli etc.).Printre cele mai periculoase medicamente pentru sarcina se numara Diazepamul,Fenobarbitalul, Aspirina, Streptomicina, Ibuprofenul sau Indometacinul. Acestea provoacamalformatii grave la inima, surditate, reducerea functiei placentare, fisuri palatine si chiar moarteafatului.Alte medicamente contraindicate in timpul sarcinii sunt Paracetamolul, Tetracilina siDoxicilina, acestea din urma impiedica formarea smaltului dintilor si incetinesc cresterea oaselor fatului.Metronidazolul, de asemenea, este periculos pentru fat si nu in ultimul rand abuzul devitamine care provoaca anomalii.Specialistii au realizat un clasament al medicamentelor in functie de gradul in care ele potafecta fatul. Astfel, exista cinci categorii de pastile. O prima categorie include medicamentele carenu prezinta niciun risc asupra sarcinii. La aceasta concluzie s-a ajuns in urma experimentarii lor peoameni. Sunt putine medicamente care fac parte din aceasta categorie printre care vitaminele prenatale sau acidul folic. O a doua categorie o reprezinta pastilele care au fost folosite un timpindelungat de femei insarcinate, neconstatandu-se niciun risc major asupra fatului. De asemenea, eleau fost testate si pe animale. Aici intra unele antibiotice sau aspartamul. Intr-o a treia categorie esteinclusa medicatia despre care se considera ca are efecte negative fie asupra fatului, fie asupra mamei.In cazul celor mai multe dintre ele, cercetarile si testele referitoare la siguranta lor nu au fostfinalizate. Despre aceste medicamente suntem avertizate ca nu este bine sa le luam decat daca2

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->