Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Originea Si Evolutia Limvii Romane

Originea Si Evolutia Limvii Romane

Ratings:
(0)
|Views: 61|Likes:
Published by Zook Ye

More info:

Published by: Zook Ye on Jun 17, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/06/2012

pdf

text

original

 
Originea si evolutia limbii
romane
Limba romana este limba latina vorbita in mod neîntrerupt in partea orientala aimperiului Roman, cuprinzând provinciile dunărene romanizate din momentul pătrunderiilimbii latine in aceste provincii şi pana în zilele noastre.
A
ceasta limba a suferit, insa, transformrii neîncetate, atât prin
ă
 evoluia ei normala, cat si prin influenta exercitata de limbile cu care a
ţ
 venit in contact.
L
imba romana continua latina populara. Teritoriul deformare al poporului roman fiind atat la N cat si la S de Dunare. Existainsa in privinta spatiului etnogenezei romanesti diferite ipoteze. O primaipoteza afirma ca poporul roman s-a format exclusiv la N dunarii dar esteneconvenabila pentru ca nu explica prezenta dialectelor la S dunarii(macedo-romana, meglenoromana etc). O a doua ipoteza, numita siteoria imigrationista, sustine ca poporul roman s-a format exclusiv la Sdunarii, iar daco romanii s-ar fi stabilit in Transilvania dupa sec al XI-lea.
A
ceasta s-a dezvoltat pe o baza teritoriala larg romanizatacuprinzând Dacia nord-dunreana propriu-zisa si teritoriile care n-au
ă
 intrat sub autoritatea romana, fiind locuite de ctre "dacii liberi".
ă
P
e lâng
ă
 procesul de romanizare a populaiei au existat si procese de romanizare
ţ
 lingvistica si culturala.
R
omanizarea lingvistica este un proces lent de învare a limbii latine de ctre bştinaşi si uitare treptata a limbii
ăţ ă ă
 autohtone. Romanizarea culturala este procesul de deprindere, adaptare,integrare a populaiei bştinaşe în cultura şi civilizaia romana. Limba
ţ ă ţ
 româna se formeaz cu ajutorul "limbii vulgare"(populare).Aceasta poate
ă
 fi definita ca un ansamblu de tendine ale limbii vorbite, realizate, in timp
ţ
 si spaiu dup împrejurri ea apare ca o limba omogena.
ţ ă ă
I
n limba latinarman aproximativ o suta de cuvinte de origine dac: ap, moş, viezure,
ă ă ţ
 pârâu, jumtate, vatra, strugure şi altele. În secolele VII-VIII, limba
ă
 romana se formase si apare limba romana comuna care se împarte in
 
doua dialecte majore: daco-roman si aroman. Dialectul daco-roman areca ramura de baza istoromana iar cel aromân meglenoromâna.
S
tructuragramaticala a limbii romane este de origine latina. În timp asupracuvintelor acioneaz legile fonetice precum cderea consoanelor
ţ ă ă
 finale(m,n,t,s), "l" intervocalic trece la "r", "ll" rmâne "l", "o" se
ă
 transforma in diftongul "oa","b" trece in "v" si apoi cade,"b" iniial se
ţ
 pstreaz. Exemple: filum fir solem soare,gula gura,callis cale,caballus
ă ă
 cal.
L
imba romana a pastrat din latina populara verbul, numeralul de la 1la100, conjunctiile, etc.
E
a este alcatuita dintr-o serie de elemente:autohton, latin si slave.Enumerarea elementelor componente ale uneilimbi nu constituie , insa, definitia ei
L
imba latina reprezinta stratul limbiiromane. Substratul ei este reprezentat de catre limba traco-daca sifondul autohton. Tin de substrat aprox 160 de cunvinte precum manz,abur, mos, etc. Suprastratul e reprezentat de influentele ulterioare alelimbii, influente care au imbogatit lexicul, dar care nu au modificatfizionomia latina. Cea mai puternica influenta este cea slava. Suntimprumutate din limba slava cuvinte ca: sfecla, hrean, morcov,etc.
L
imba romana se vorbea pe un teritoriu intins nord si sud dunarean,ce cuprindea in partea partea lui meridionala, bazinul Dunarii spre mare,Banatul, Transilvania, Oltenia si Moldova cu alte cuvinte fostele provinciiromane.
I
nca de la cristalizarea sa, daco-romana a avut un caracterunitar, fiind vorbita pe un teritoriu intins.Comparata cu aromana, daco-romana se afla la un stadiu de evolutie mai inaintat, a capatat oinfatisare "europeana" datorita imprejurarilor de natura economica,politica si culturala dar la origine cele doua dialecte au format o limbaunitara, dezvoltata din latina orientala.Extensiunea limbii romane si peteritoriile balcanice se explica in parte, prin invatarea ei, in scopuripractice de catre populatiile migratoare asezate in nordul PeninsuleiBalcanice.Limba romana vorbita de romani, adica de locuitorii ImperiuluiRoman s-au bucurat de prestigiul Imeriului Roman si de stralucirea
 
legata de civilizatia romana, opusa civilizatiei popoarelormigratoare.
I
nfluenta slava asupra limbii romane este cu deosebirevizibila in domeniul vocabularului, in care elementele slave au patruns innumar mare.Ele au inlocuit termenii de alta origine, in special latini, si auimplinit numeroase lipsuri, cu deosebire in vocabularele tehnice.
L
imbaromana este o limba care s-a format de-a lungul unor etape in trecut, darcare inca cunoaste o evolutie continua.
F
aza latinei populare (sec I - II)este reprezentata de catre razboaiele de cucerire a Daciei de catreromani (101-102, 105-106). Epoca de formare (secolele V – VI), este oepoca cunoscuta de istoria tuturor limbilor neolatine. Cu toate acestea,nu exista documente scrise ci doar inscriptii.
R
omana comuna (sec V-VIpana in sec X) este o perioada in care dialectele limbii romane formeazaun continuu si spre sf epocii se diferentiaza. Se presupune ca forma deorganizare era tipic rurala, putine fiind inscriptiile sau documentele.
D
upasecolul al X-lea si pana in sec al XV-lea limba romana cunoaste o etapaasa numita etapa romanei preliterare, o etapa in care limba slavona eralimba de cult si de cultura. Scrierile in limba slavona au predominantcaracter religios imnuri religioase, viata unor sfinti, cronici, etc. Seinitiaza la inceputul sec al XVI-lea traditia cartii tiparite,prima fiindtiparita si pastrata inca din anul 1508 sub forma unui liturghier, iar limbaromana ia treptat locul slavonei. Primul doc pastrat e datat din 1521 siapartine lui Neacsu de la Campulung.
S
ec XV-XVI au reprezentat pentrulimba romana o perioada moderna.S-au exercitat asupra limbii romaneinfluente grecesti, germane, englezesti etc.
L
imba romana capataimportanta in comunicarea in scris, dovada faptul ca sunt tiparite maiapoi si cartile populare, cea mai importanta lucrare fiind o cronica a lui Teodosie Rudeanu despre Domnia lui Mihai Viteazul.
I
n consecinta, instudiul formarii unei limbi, trebuie tinut cont de faptul ca un intregproces foarte complex are loc si ca o limba vorbita nu apare intr-uninterval scurt de timp, ci dimpotriva. Trebuie luate asadar in considerare

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->