Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
49317277 Subiecte Rezolvate La Histo Partial

49317277 Subiecte Rezolvate La Histo Partial

Ratings: (0)|Views: 3|Likes:
Published by Silvia Sylvya

More info:

Published by: Silvia Sylvya on Jun 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/20/2013

pdf

text

original

 
ŢESUTUL EPITELIAL1.Ţ esutul epitelial - caractere generale
Tesutul epitelial este tesutul cel mai raspandit in organism.Principalele caracteristici:
este format din celule ce au un aspect de mase celulare compacte
spatiile intercelulare sunt foarte reduse (au putina substanta extracelulara)
celulele sunt unite prin jonctiuniorice epiteliu are doua suprafete:
libera
(orientata catre mediul extern) si
atasata la tesutul conjunctiv
, intotdeaunaancorata la el printr-o masa acelulara (bogata in proteine si glicozaminoglicani sulfatati) care formeaza membrana bazala(MB).Rolul sau este asemanator cu al membranei celulare, dar relativ la organ si anume: separa selful de non-self simonitorizeaza, controleaza si modifica substantele care il traverseaza.Caracterul ubicuitar al tesutului epitelial este determinat de originea embriologica a sa care este in oricare dintre cele treifoite embrionare:
din ectoderm deriva:
epidermul si derivatele sale (par, unghii)
glandele tegumentare (sudoripare si sebacee)
epiteliul cavitatii bucale, nazale si anale
unele glande endocrine: adenohipofiza
din endoderm deriva:
tubul digestiv si aparatul respirator 
 parenchimul glandelor anexe digestive
glandele endocrine (paratiroida, tiroida si timusul)
din mezoderm deriva:
corticosuprarenala
endoteliile
mezoteliileTesutul epitelial este lipsit de vase sangvine si limfatice (este avascular). Vasele sangvine aflate in tesutul conjunctiv nutraverseaza MB si tesutul epitelial este hranit prin difuziune. Spre exemplu, in cazul epiteliului pluristratificat, celuleleaflate in contact cu MB sunt mai bine hranite decat cele aflate la o distanta mai mare de MB. Exista si un epiteliuvascularizat:
 stria vasculara
, care se gaseste in urechea interna, pe peretele lateral al canalului cohlear.Este bine inervat, prin terminatii nervoase libere, distribuite in mod neuniform, in retea butonata, retea in cosulet sau reteanebutonata. Anumite epitelii nu au terminatii nervoase libere pentru durere, ceea ce permite efectuarea anumitor manevrefara anestezie (raclarea epiteliului gastric si intestinal pentru biopsie, cauterizarea colului uterin).Tesutul epitelial are capacitatea de
regenerare
(proces fiziologic prin care sunt inlocuite celulele uzate, prin activitatemitotica neintrerupta a unor celule nediferentiate din epiteliu, numite celule stem). Rata de inlocuire a unui epiteliuvariaza in limite foarte largi: epiteliul intestinal se inlocuieste in 2-5 zile (cel mai rapid) iar epidermul se inlocuieste in 30zile (cel mai lent).
2.Epiteliile de acoperire unistratificate - descriere, localizare, rol
Alcatuieste invelisuri membranare, adeseori cu rol de protectie.Poate fi clasificat dupa numarul de straturi in epiteliu simplu (unistratificat) si epiteliu stratificat (pluristratificat).Deci epiteliile pot fi:
simple(unistratificate)
 pavimentoase (scuamoase)
cubice
cilindrice (columnare, prismatice)
Epiteliile pavimentoase simple (scuamoase)
Seamana cu solzii pestilor, au nuclei alungiti si turtiti, deci acest tesut apare ca un sir de nuclei turtiti. Acestepiteliu actioneaza ca o bariera simpla permeabila, asigurand un tranzit selectiv de gaze si metaboliti.Ex.: epiteliul alveolei pulmonare, ramura descendenta a ansei Henle, foita parietala a capsulei Bowman.Mezoteliile si endoteliile sunt tot epitelii simple scuamoase. Endoteliul este epiteliul care captuseste orice tip de vas.
 
Mezoteliile intra in structura seroaselor, alcatuind membrana ce captuseste cavitatile inchise ale organismului (pleura, pericard, peritoneu).
Epiteliul simplu cubic
Latimea si inaltimea celulelor este aproximativ egala. Nucleul este rotund si situat central de regula. D.p.d.v.functional acest epiteliu este destinat absorbtiei sau secretiei (in functie de sens). Exista si locuri unde are rol de protectie.Exemple: ramura ascendenta a ansei Henle si segmentul distal al tubului urinifer, canalele glandelor exocrine(intralobulare) care se varsa in ducte (canale interlobulare), epiteliul de acoperire al ovarelor.
Epiteliul simplu cilindric
Este format dintr-un rand de celule inalte (inaltimea este de 2-3 ori mai mare decat latimea). Nucleii sunt alungitisi ovalari, asezati spre MB (dar exista si cazuri cand sunt asezati central sau chiar apical). Poate avea specializari la nivelapical (cili, microvili, stereocili).Exemple: tubul digestiv (stomac, intestinul subtire si cea mai mare parte a intestinului gros), caile genitalefeminine (trompele uterine si uterul), segmentul proximal al tubului urinifer, glandele exocrine - ductele striate.Functii:
de secretie si absorbtie (absorbtia este marita datorita prezentei microvililor);
de transport al moleculelor de-a lungul celulei (realizat de catre cili)
3.Epiteliile de acoperire stratificate - descriere, localizare, rol
stratificate:
 pavimentoase (cheratinizate sau necheratinizate)
cubice cilindrice
Epiteliul stratificat scuamos
Este alcatuit din mai multe randuri de celule. Doar stratul superficial este scuamos (nucleii sunt turtiti numai lasuprafata, in rest fiind rotunzi).Este de doua tipuri:1.cheratinizat (cornos)2.necheratinizat (moale)Deosebirile intre cele doua tipuri apar la nivelul stratului superficial.In cazul epiteliului cheratinizat, celulele de la suprafata acumuleaza proteine (cheratine) si astfel ele isi pierdnucleii. Acesta este cazul epidermului, care este impermeabil pentru apa si are un rol protector impotriva factorilor fizici,chimici si infectiosi.Asigura rezistenta mai mare la factorii infectiosi.In cazul epiteliului necheratinizat, celulele superficiale au si ele in citoplasma granule de cheratina dar ele isi pastreaza nucleii. Acest epiteliu este localizat in primele segmente ale tubului digestiv (cavitate bucala, faringe, esofag),epiteliul anterior al corneei., epiteliul vaginal. Acest epiteliu are un rol protector dar este permeabil pentru unele moleculemici si pentru apa.
Epiteliul stratificat cubic si cilindric
Sunt slab intalnite la adult. La embrion se gaseste frecvent epiteliul stratificat cilindric.Epiteliul stratificat cubic se gaseste la adult in peretii unor ducte interlobulare a unor glande exocrine, in peretelecanalului de secretie a glandelor sudoripare, in peretele foliculilor ovarieni. Peretele este format din doua randuri denuclei.Epiteliul stratificat cilindric se gaseste pe suprafata respiratorie a epiglotei si in conjunctiva palpebrala
.Lasuprafata celulele sunt cilindrice cu 2 randuri de nuclei mai alungiti.
4.Epiteliul pseudostratificat - descriere, localizare, rol.
Epiteliul pseudostratificat cilindric
Este o forma particulara de epiteliu simplu. Toate celulele au raport direct cu MB, dar sunt de inaltimi diferiteastfel incat doar unele ajung la suprafata. Prin urmare, si nucleii ajung la inaltimi diferite.Poate prezenta la nivelul membranei apicale specializari (cili sau stereocili).Epiteliul pseudostratificat cilindric ciliat se mai numeste si epiteliu de tip respirator deoarece se gaseste numai inarborele traheobronsic.Epiteliul pseudostratificat cilindric cu stereocili se gaseste in caile genitale masculine, in epididim si canaluldeferent. Stereocilii se vad si la microscopul optic si la cel electronic, fiind putin mai lungi decat cilii
 
5.Epiteliul de tranz ţ ie - descriere, localizare, rol
Epiteliul se mai numeste si uroteliu deoarece se gaseste numai in caile urinare (calice mici, calice mari, bazinet, ureter,vezica urinara, partea proximala a uretrei). Epiteliul se mai numeste si polimorf deoarece este format din celule care audiferite forme (celule din stratul bazal - cubice, celule in racheta, celule umbeliforme - in forma de umbrela).Acest epiteliu este o forma speciala de epiteliu stratificat.Celulele din stratul bazal sunt celule germinative.Celulele in racheta prezinta un pol latit, indreptat spre stratul celulelor umbeliforme si un pol efilat (ingustat)indreptat spre stratul bazal.Celulele umbeliforme sunt uni- sau binucleate si acopera 2-3 celule in racheta.Epiteliul de tranzitie isi modifica forma celulelor si numarul de straturi. Modificarea numarului de straturi sedatoreste si faptului ca (probabil) toate celulele acestui epiteliu sunt ancorate la MB. Atunci cand se exercita o presiune,celulele gliseaza unele pe langa altele si se reduce numarul de straturi de celule.Modificarea formei celulare se realizeaza in special la celulele umbeliforme. Prin studii de microscopieelectronica s-au observat pe membrana acestor celule “arii dense ale celulelor umbeliforme”. Acestea reprezinta nisteinvaginari ale membranei care constituie rezerve membranare. Cand celula urinara este goala, ariile se vad clar iar candcelula este plina, ariile dispar, ca urmare a intinderii membranei celulare, proces care se produce cu ajutorul miofibrilelor din citoplasma.Epiteliul este impermeabil, constituind o bariera osmotica. Aceasta functie este data de organizarea membraneicelulare care are o compozitie chimica bogata in sfingolipide.
6.Epiteliile glandulare exocrine - defini ţ ie, clasificare
Glandele pot fi:
exocrine - isi varsa produsii de secretie in mediul extern (cu sau fara ajutorul canalelor de secretie)
endocrine - isi varsa produsii de secretie in mediul intern (preferential in sange)
Glandele exocrine
Partea lor profunda alcatuieste unitatea secretorie si se numeste
adenomerul
glandular. El pastreaza legatura culama epiteliala prin intermediul canalelor de excretie. El vine in raport cu vase limfatice si sangvine si cu membrana bazala.Clasificarea glandelor exocrine dupa structura se poate face dupa:
numarul de celule din glanda exocrina
aspectul sistemului canalicular 
aspectul adenomeruluiDupa numarul de celule din glanda, glandele exocrine pot fi unicelulare sau multicelulare. Exista un singur tip deglanda exocrina unicelulara: celula caliciforma (are forma de cupa), care se gaseste in epiteliul respirator sau in epiteliuldigestiv. Restul glandelor exocrine sunt multicelulare.Uneori celulele din glanda exocrina se diferentiaza intr-un epiteliu de invelis, ceea ce va duce la formarea uneiglande intraepiteliale (in mucoasa nazala). Aceasta contine celule ce formeaza un epiteliu de invelis si celule secretorii,formand mase compacte asociate unui sistem canalicular.Glanda exocrina isi varsa produsii de secretie intr-o cavitate cu sau fara ajutorul canalelor de excretie. Clasificareaglandelor dupa sistemul canalicular se face in simple si compuse. Glandele simple au un canal unic de excretie,neramificat. Glandele compuse au un canal de secretie ramificat.Clasificarea glandelor dupa forma adenomerului se face in glande tubulare, acinoase sau alveolare.Adenomerul tubular poate fi:
unic si drept (glande tubulare drepte)
unic dar ramificat (glande tubulare ramificate)
contort (glande tubulare glomerulare)Adenomerul acinar se aseamana cu cel alveolar, cu precizarea ca cel alveolar are un scurt canal prin care se varsain canalul excretor, canal care la adenomerul acinar lipseste. Exista si glande tubulo-acinoase si tubulo-alveolare.Pentru definirea corecta a tipului unei glande se folosesc doua adjective: unul referitor la forma canalelor si aldoilea referitor la forma adenomerului. Exista astfel urmatoarele tipuri de glande:
glanda simpla tubulara dreapta (glanda intestinala - glanda Lieberkühn)
glanda simpla tubulara ramificata (glandele stomacului - fundice si pilorice si glandele duodenale Brünner)
glanda simpla tubulara glomerulara (glanda sudoripara)
glanda simpla alveolara sau alveolara ramificata (glanda sebacee)

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->