Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Stima de Sine

Stima de Sine

Ratings:
(0)
|Views: 43|Likes:
Published by stefiruse

More info:

Published by: stefiruse on Jun 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/06/2013

pdf

text

original

 
Ce este stima de sine? 
Unii oameni cred ca stima de sine inseamna incredere - dar increderea este inclusa in aceasta - insa stima de sineinseamana mult mai mult. Exista foarte multi oameni, aparent destul de siguri pe ei, care sunt capabili de lucruriminunate, dar care au respect de sine scazut.Multe persoane publice sunt incluse in aceasta categorie. Actori, comedianti si cantaretii in particular, ce emana multasiguranta atunci cand sunt pe scena, cu toate acestea, in particular sunt niste persoane foarte nesigure.Daca ne gandim la Printesa de Wales sau la Marlyn Monroe, am putea observa ca succesul public nu este o garantiepentru stima de sine.Cuvantul “stima” provine din termenul latin ce inseamna “a aprecia, a evalua”. Stima de sine inseamna cum neapreciem pe noi insine.Pentru a face asta, ar trebui sa raspundem la urmatoarele intrebari:- Imi place de mine?- Sunt de parere ca sunt o persoana de treaba?- Sunt o persoana ce merita iubire? - Merit sa fiufericit(a)?- In adancul sufletului sunt de parere ca sunt o persoana de treaba?Persoanele cu stima de sine scazuta raspund cu greu pozitiv la aceste intrebari. Poate ca si tu esti una dintre ele, dacaeste asa, ce se poate face?
Cuprins articol
1.
2.
3.
4.
5.
Nou
Programeaza-te online la doctor.Click aici!
Cum imi pot imbunatati stima de sine?
SusPoti incepe prin a accepta faptul ca nu esti singura cu aceasta problema. Exista foarte multe persoane care au aceeasiproblema. In al doilea rand, sa luam in considerare faptul ca esti o persoana minunata - si nu exista nimeni ca tine.Nu numai materialulgeneticsi amprentele sunt unice (numai daca ai un frate geaman), dar si modul in care fiecare
 
persoana gandeste si proceseaza, este diferit de la o persoana la alta. Acest lucru inseamna ca din 6 miliarde depersoane ce exista pe planeta, tu esti unica. Deci daca natura mama natura s-a chinuit sa te faca unica, nu ar trebui saaccepti faptul ca esti o persoana importanta si ca ai aceleasi drepturi ca orice alta persoana sa fii pe aceasta planeta?Mai ai si alte drepturi, de asemenea. Unul dintre acestea este acela de a face greseli. Nu uita ca a gresi este omenestesi ca majoritatea dintre noi au invatat sa faca lucrurile bine, numai dupa ce au gresit de cateva ori.De aceea, avem dreptul sa ne respectam si sa fim respectati. Si nu in ultimul rand, dar de mare importanta, avemdreptul de a spune da sau nu, in ceea ce ne priveste. Nu este sanatos sa ne simtim vinovati pentru un anumit aspect alcomportamentului nostru.Uneori simtim ca nu suntem buni de nimic numai pentru simplul fapt ca nu am luat un examen sau pentru ca am pierduto slujba, ca am fost nepoliticosi sau pentru ca avem o legatura extraconjugala. Multi dintre noi avem multe aspecte ale personalitatii, iar comportamentul nostru este doar unul dintre aceste aspecte.Incercati sa nu ganditi ca sunteti inutil, nepoliticos sau un dezastru, cand de fapt numai o parte din comportamentuldumneavoastra, este sau nu, unul dintre aceste lucruri.
Indepartati gandurile distructive
Foarte multe persoane cu stima de sine scazuta, cred ca ei nu sunt importanti, iar parerile lor nu conteaza. Esti si tu oastfel de persoana? Daca da, incercati ca indepartati aceste ganduri distructive; daca incepeti sa credeti in ele, vetiincuraja si celelalte persoane sa faca la fel.In schimb, ganditi-va la dumneavoastra ca la o persoana ce are drepturi, pareri si idei, ce sunt la fel de valide ca si alealtcuiva. Acest lucru te va ajuta sa iti imbunatatesti stima de sine.
Tehnici de imbunatatire a stimei de sine
Tehnica 10 minute
Persoanele cu stima de sine scazuta nu isi acorda suficient timp si spatiu. Deci, gasiti-va in fiecare zi 10 minute pentrua fi numai cu voi insiva, fara a face nimic. Unele persoane gasesc relaxant momentul cand isi inchid ochii si-siimagineaza un peisaj de tara sau imaginea si sunetul valurilor care se lovesc usor de mal. In timpul acestor 10 minute,incercati sa va simtiti linistiti si fericiti. Bucurati-va de aceste momente. Sunt ale dumneavoastra si numai aledumneavoastra.
 
Concentrati-va pe partea pozitiva
De obicei, devenim nefericiti deoarece ne gandim in permanenta la greselile pe care le-am facut. Dar ne putemimbunatati stima de sine, daca putem sa invatam din greselile anterioare.De exemplu, unul dintre clientii mei tine prezentari la serviciu. Obisnuia sa se tortureze singur dupa fiecare prezentare,gandindu-se la greselile pe care le-a facut. In prezent scrie un raport legat de fiecare prezentare in parte, imediat dupasustinerea acesteia. Scrie despre lucrurile care au mers bine. Nu este nevoie sa scrie despre lucrurile care nu au mersbine - ele de obicei nu se uita si va incerca din greu sa nu le mai repete - dar lucrurile care au mers bine ar putea fiuitate, daca nu sunt trecute pe hartie.Deci daca ai avut o zi proasta, daca ceva nu merge inrelatiacu partenerul sau la locul de munca, scrieti un raportdespre lucrurile care au mers bine, nu despre ce a mers rau. Rezultatele vor fi surprinzatoare si se va imbunatati sistima de sine.
Scrieti 50 de lucruri care va plac la dumneavoasta
Daca aveti o stima de sine foarte scazuta, ar putea dura saptamani pana sa vedeti o schimbare, important este saperseverati.- Puteti sa va notati trasaturile personale;- Puteti include si trasaturile fizice;- Puteti scrie si despre lucrurile pe care le faceti. De exemplu, faptul ca ajutati persoane nevoioase chiar si cand suntetiin criza de bani sau ca ajutati o batrana intr-un supermarket, chiar daca va grabiti sa terminati mai repedecumparaturile.Dupa ce ati notat cele 50 de trasaturi, tineti lista la vedere. Partea cea mai grea urmeaza dupa ce ati facut asta.Incercati sa notati macar un lucru nou care va place la dumneavoastra in fiecare zi, pentru tot restul vietii.
A primi si a face critica constructiva
SusUnul dintre domeniile in care au cele mai mari dificultati oamenii cu stima de sine scazuta, il constituie critica - a primisau a face critica. Ambele pot fi foarte dificile. Unele persoane se demoralizeaza daca sunt criticate, dar este un lucrupe care nu il putem evita. Critica este de cele mai multe ori nedreapta, iar daca exista, trebuie sa o contraatacam cumult calm si tact. Dar unele critici sunt justificate, iar daca suntem atenti putem invata din aceasta.
Cum sa reactionam la critica
De obicei, cand suntem criticati, suntem atat de lezati, incat incepem sa ne scuzam comportamentul si sa respingemceea ce s-a spus, fara a intelege de fapt care sunt criticile.

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
editalaura liked this
MindGrace liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->