Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
7Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Articulatiile Membrului Superior

Articulatiile Membrului Superior

Ratings:
(0)
|Views: 728|Likes:
Published by juganaru_georgiana

More info:

Published by: juganaru_georgiana on Jun 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/24/2015

pdf

text

original

 
Articulatiile membrului superiorArticulatiile membrului superior
se impart in:
I.Articulatiile centurii membrului superiorII.Articulatiile membrului superior liberI. Articulatiile centurii membrului superior sunt:1.Articulatia sterno-claviculara2.Articulatia acromio-claviculara3.Sindesmozele centurii membrului superior4.Sisarcoza scapulo-toracica1.Articulatia sterno-claviculara
Este o articulatie in sa (prin imbucare reciproca) care se realizeaza intre:•extremitatea mediala a claviculei;•incizura claviculara a manubriului sternal;•primul cartilagiu costal pe care se gaseste fateta costala;Suprafetele articulare sunt acoperite in totalitate cu cartilaj hialin.Pentru realizarea concordantei perfecte intre suprafetele articulare intervine unfibrocartilaj numit
disc articular
.
Capsula articulara
, puternica si stransa, se insera la periferia cartilajului hialin.
Ligamentele
sunt reprezentate de: lig. sterno-clavicular anterior, sterno-clavicular  posterior, interclavicular si costo-clavicular.Clavicula poate executa pe stern miscari antero-posterioare, de ridicare-coborare side circumductie. Succesiunea alternativa a acestor miscari produce miscarea decircumductie.
2.Articulatia acromio-claviculara
Este o articulatie plana realizata intre:•suprafata acromiala:la partea anterioara a marginii mediale a acromionului;•suprafata claviculara:fetisoara ovalara situata la nivelul extremitatii laterala a claviculei;Suprafetele articulare sunt acoperite in totalitate cu cartilaj hialin.Capsula articulara are aspectul unui manson fibros gros fiind intarita superior delig. acromio-clavicular. Stabilitatea este asigurata de lig. coronoid si trapezoid.Rolul este acela de a face ca greutatea membrului sa fie suportata mai mult declavicula decat de acromion (impiedica indepartarea scapulei de clavicula).Miscarile, foarte limitate, sunt de alunecare.
3.Sindesmozele centurii membrului superior
Sunt lame fibroase care leaga intre ele doua portiuni ale scapulei si suntreprezentate de ligamentele acromio-coracoidian, coracoidian (transvers superior alscapulei) si spino-glenoidian.
4.Sissarcoza scapulo-toracica
Scapula este singurul os care se articuleaza la scheletul custii toracice prinintermediul m. dintat anterior (marele dintat).
 
II.Articulatiile membrului superior liber1.Articulatia scapulo-humerala (a umarului=sferoidala=enartroza)
Suprafetele articulare sunt reprezentate de capul humeral avand forma de 1/3 desfera, fiind acoperit de cartilaj hialin si cavitatea glenoida avand forma ovalara, fiindacoperita de cartilaj hialin.Capul humeral nu este cuprins in totalitate in cavitatea glenoida rezultand formaacomodatoare care mareste cavitatea de receptie, labrumul glenoidal care este un inel fibro-cartilaginos ce se insera pe conturul cavitatii glenoide.Capsula articulara este un manson fibros cu o mare laxitate ce se insera pe portiunea periferica a labrumului glenoidian si pe colul anatomic al humerusului lasandliberi cei doi tuberculi.
Ligamentele:a)coraco-humeral
: are aspect de Y cu varful la coracoid de unde se indreapta transversal,lateral, terminandu-se prin doua fascicule pe tuberculul mare si mic.
b)humeral transvers al lui Brodie
: tendonul lung al bicepsului iese din articulatiascapulo-humerala si se angajeaza in santul intertubercular (bicipital). Acest sant estetransformat intr-un canal osteo-fibros de catre tractusuri fibroase subtiri.
c)ligamentele gleno-humerale
: cel superior este alipit fascicului trohinian al ligamentuluicoraco-humeral; cel mijlociu se afla deasupra cavitatii glenoide, iar cel inferior se afladedesubtul cavitatii glenoideArticulatia este o articulatie poliaxiala reprezentand cea mai mobila sferoidala acorpului omenesc realizand miscari de flexie-extensie, abductie-adductie, rotatie mediala silaterala, circumductie.
2.Articulatia cotului
este un complex articular ce cuprinde 3 oase (humerus, radius, ulna).Este formata din 3
articulatii
:
humero-ulnara
(trohleoartroza);
humero-radiala
(elipsoida);
radio-ulnara proximala
(trohoida).Din punct de vedere fiziologic se intalnesc articulatia humero-antebrahiala in carese executa miscari de flexie-extensie si articulatia radio-ulnara superioara in care se executamiscari de pronatie-supinatie.
Suprafetele articulare
, acoperite de cartilaj hialin, sunt
humerala
(trohleea,capitulul, santul capitulo-trohlean),
ulna
(incizura trohleara),
radiusul 
(foseta capuluiradial).Capsula articulara este intarita de 4
ligamente
: anterior, posterior, colateral ulnar sicolateral radial.
Ligamentul anterior
se intinde de la fata anterioara a epicondilului medial laepicondilul lateral.
Ligamentul posterior
cuprinde 3 planuri: a)
 fasciculele profunde humero-olecraniene verticale
ce se intind de la partea superioara a fosetei la olecran; b)
 fasciculelehumero-humerale
ce se intind de la o margine la alta a fosetei olecraniene; c)
 fasciculeleolecraniene oblice
ce se intind de la marginile laterale ale fosei olecraniene la marginilecorespunzatoare ale olecranului
Ligamentul colateral ulnar
este cel mai puternic ligament fiind format din 4fascicule: a)anterior ce se intinde de la partea anterioara a epicondilului medial la parteaanterioara a marginii mediale a procesului coronoidian; b)mijlociu; c)posterior (ligamentullui Bardinet) are forma de evantai cu varful pe epicondilul medial si baza pe marginea
 
anterioara a fetei mediale a olecranului; d)ligamentul lui Cooper se intinde de la parteamediala a olecranului la cea mediala a coronoidei.
Ligamentul colateral radial
se intinde de pe epicondilul lateral la partea laterala aincizurii trohleare.Fiind o articulatie uniaxiala realizeaza miscari de flexie-extensie.
3.Articulatiile radio-ulnare
Se impart in: a)superioara; b)inferioara; c)membrana interosoasa
a)Articulatia radio-ulnara superioara (de tip trohoid)
Suprafetele articulare, acoperite de cartilaj hialin, sunt reprezentate de incizuraradiala a ulnei si de circumferinta mediala a capului radial.Capsula articulara este portiunea laterala a capsulei articulatiei cotului intarita deligamentul colateral radial.Ligamentul inelar este o banda fibroasa ce se intinde de la un versant la celalalt alincizurii radiale inconjurand circumferinta capului radial.Ligamentul patrat se intinde de la incizura radiala a ulnei la colul radial.
b)Articulatia radio-ulnara inferioara (de tip trohoid)
Suprafetele articulare, acoperite de cartilaj hialin, sunt reprezentate de capul ulneicare are doua fatete articulare, una laterala, cilindrica, ce se articuleaza cu incizura ulnara,si una inferioara ce corespunde ligamentului triunghiular; si cavitatea sigmoida a radiusuluicare are forma de cilindru gol dispus vertical.Ligamentul triunghiular sau discul articular este o lama fibroasa triunghiulara, cuvarful pe stiloida ulnara si baza pe marginea inferioara a incizurii ulnare a radiusului.Capsula articulara este intarita de ligamentele radio-ulnare anterior si posterior.Miscarile sunt de rotatie care, in functie de sensul acesteia, sunt numite pronatie sisupinatie. Pronatia este o miscare de rotatie prin care policele este situat medial, iar mana priveste anterior cu fata sa dorsala. Supinatia este o miscare de rotatie prin care policeleeste situat lateral, iar mana priveste anterior cu fata sa palmara (pozitia anatomica)
Articulatiile mainii4.Articulatia pumnului (radio-carpiana)
este o articulatie elipsoidala.Se realizeaza intre radius, ligamentul triunghiular, primul rand de carpiene, cuexceptia pisiformului.Corespunde suprafetelor articulare: epifiza distala a radiusului cu scafoidul sisemilunarul; piramidalul cu ligamentul triunghiular. Scafoidul, semilunarul si piramidalulformeaza condilul carpian.Suprafata articulara este reprezentata de suprafata radiala care este acoperita decartilaj hialin care se continua medial cu cartilajul hialin al ligamentului triunghiular.Capsula articulara se insera la periferia suprafetei articulare si pe marginileligamentului triunghiular.Ligamentele sunt anterior, posterior, medial si lateral.Realizeaza miscari de flexie, extensie, rotatie si circumductie.

Activity (7)

You've already reviewed this. Edit your review.
NiculescuElenaDiana liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Andrei Gianina liked this
Alex Neculai liked this
miki liked this
İrina Fortu liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->